Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C

Országos fórum az innováció jegyében

2019. február 27. 4:00
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal több állomásos Országos Innovációs Fóruma február 26-án Veszprémbe látogatott.

A kutatás-fejlesztés és innováció, a digitalizáció és az Ipar 4.0 technológiák meghatározó szerepet töltenek be napjaink fejlődési versenyében: jelenleg hazánk az Európai Unió összesített innovációs eredménytábláján a mérsékelt innovátor mezőnyben szerepel. Cél, hogy 2030-ra az ország a jelentős innovátorok közé emelkedjen, ennek érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal február 5. és március 6. között összesen 25 helyszínen Országos Innovációs Fórumot szervez.

Az összes megyét érintő, széles körű összefogással létrejövő rendezvénysorozat célja Magyarország újjászerveződő innovációs környezetének megalapozása és a megújuló KFI rendszerrel, pályázatokkal kapcsolatban felmerülő javaslatok, igények országos felmérése.

A veszprémi fórumon a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, dr. Markovszky György elmondta, hogy úgy gondolja, ezek a rendezvények kiváló alkalmak arra, hogy az előadóktól kapott új információk ösztönözzék a résztvevőket és elinduljon egy olyan folyamat, amelynek köszönhetően egyik oldalról az egyetemi kutatásfejlesztési szféra keresi a kapcsolatot a vállalkozói szférával, a másik oldalról pedig a vállalkozói kutatásfejlesztésre alkalmas emberek keresnék meg azokat az egyetemi intézeti kapcsolatokat, amik termékeny folyamatokat indíthatnának el.

- Fontos feladat, hogy időnként közös asztalhoz ültessük a szereplőket és egy beszélgetésre invitáljuk, hogy megismerjék egymást, a másik tudását, képességeit, informálódjanak. Ez a kulcs: a meglévő tudást úgy alkalmazni, hogy mindenki ismerje a palettán rendelkezésre álló összes ismeretet. Bíztassunk mindenkit, aki ebben a folyamatban szereplő lehet, hogy lépjen az útra, dolgozzon, cselekedjen - zárta megnyitó beszédét az iparkamara elnöke.

A délelőtti programot Kutni Mátyás, tanácsadó (Innovációért Felelős Helyettes Államtitkárság, Innovációs és Technológiai Minisztérium) a nemzeti KFI stratégiáról, a hazai kutatásfejlesztés teljesítményéről és a későbbi időszakot meghatározó koncepcióról szóló előadása nyitotta, majd dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke a KFI pályázati irányokról tájékoztatta a résztvevőket. Ezt követően a duális képzésről és az Ipar 4.0-ról tartotta meg prezentációját Kutni Mátyás, utána Mészáros Gergely EU referens a bilaterális nemzetközi pályázatokról és a Horizont 2020-ról beszélt.

A felsőoktatás, felsőoktatási intézmények kiemelkedő jelentőséggel bírnak a kutatásfejlesztés, innováció területén: dr. Vonderviszt Ferenc a Pannon Egyetem általános és tudományos rektorhelyettese a felsőoktatási KFI szolgáltatásokról tájékoztatta a fórum vendégeit.

Dr. Baticz Csaba a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának főosztályvezetője előadása a szellemi tulajdon védelméről adott hasznos információkat, Schindler Lászlóné pedig a Szakképzési Centrumok szolgáltatásairól számolt be.

A kérdések megválaszolására Molnár Ádám, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. szolgáltatásairól szóló prezentációját követően volt lehetősége a résztvevőknek, majd az elmélet után egy workshoppal zárult a rendezvény programja.

A fórum célja a tájékoztatáson kívül a vélemények, tapasztalatok, érdemi javaslatok, valamint a felmerülő igények országos felmérése: a workshop, az előadásokkal kapcsolatos kérdések és a fórum ideje alatt mobiltelefonos applikáción keresztül leadott szavazatok alapján beérkezett visszajelzések segítik a konstruktív működést, együttműködést.

Sulyok Georgina
Domján Attila
további cikkek
Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban, a kisebb üzemeknél a húsvéti forgalom elérheti az éves mennyiség 30 százalékát is - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerdai közös közleményében, amelyben azt ajánlották a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája. 2024. március 20. 12:07 A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése számít elsősorban - közölte a Profession.hu negyedéves reprezentatív kutatása alapján kedden. 2024. március 19. 13:22 Harmadával olcsóbb lehet a húsvéti tojás tavalyhoz képest Harmadával olcsóbb lehet a húsvéti tojás tavalyhoz képest Húsvétra 60 forint körül alakulhat a tojás fogyasztói átlagára, vagyis a vásárlók az előző évhez képest harmadával olcsóbban juthatnak az ünnephez tartozó egyik kiemelt alapélelmiszerhez - derül ki az Agroinform.hu kedden kiadott elemzéséből. 2024. március 12. 8:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.