Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Képregény a magyarországi németek elűzéséről

2019. március 1. 4:00
A történelmi tragédiák évtizedek múltán számokká és statisztikákká halványulnak – de ha az egyes emberek, családok történetén keresztül szemléljük a történelmet, a fájdalom a mai napig a szívünkbe mar.

A magyarországi németek legnagyobb tragédiája az elűzetés: a második világháborút követően az akkori magyar kormány több mint kétszázezer német nemzetiségű embertől vonta meg a magyar állampolgárságot, megfosztotta őket házaiktól és vagyontárgyaiktól. Csak néhány könnyen mozgatható dolgot vihettek magukkal, amikor marhavagonokba zsúfolták és útnak indították őket Németország felé, hogy ott kezdjenek új életet.

A döntés a kollektív bűnösség elve alapján született: minden németet felelősnek kiáltottak ki a nemzetiszocialisták által elkövetett bűnökért. Olyan családoknak kellett elhagyniuk az otthonukat, akik évszázadok óta Magyarországon éltek (sőt épp az ország újjáépítéséért dolgozva telepedtek le itt, a török dúlás után), legtöbbjüknek semmiféle kapcsolata nem volt Németországgal. Őrizték nyelvüket és kultúrájukat, de Magyarországot tekintették hazájuknak – olyannyira, hogy szinte minden családnak voltak veszteségei: apák, férjek, testvérek, gyerekek, akik Magyarországért harcolva vesztek oda a két világháborúban.

A tragédia a mai napig fájó seb a magyarországi németeknek. Akiket kitelepítettek: elvesztették a hazájukat. Akik itt maradtak, azoknak gyakran fel kellett adniuk a nyelvüket és kultúrájukat: veszélyessé vált svábnak lenni.

Az érme egyik oldalát, az itt maradtakét ismerjük: Veszprém környékén számos sváb gyökerű településen találunk kitelepítési emlékműveket, vehetünk részt a szomorú évfordulón rendezett megemlékezéseken. Az érme másik oldaláról, a kitelepítettek leszármazottainak emlékezetéről azonban kevesebbet tudunk.

Christian Sohn a nagyanyja történetéből készített képregényt 2016-ban Kirschblüten aus Harkau (Cseresznyevirágok Harkából) címmel. Luise a Sopron melletti Harkában született és élt – egészen addig, amíg családjának (és lényegében az egész falunak) mennie kellett 1946-ban. Sohn képregénye egy olyan lány történetét meséli el, aki a világháború évei alatt vált felnőtté, és akit elszakítottak attól a falutól – a hazájától –, amit szeretett.

Luise rajongása a Harka mellett virágzó cseresznyefák iránt a hazaszeretet szimbóluma: a cseresznyefák hűségesen állnak ott, ahol magjuk a földet érte. A szerző a nyugalom, a boldogság, a szépség érzéseit köti a fákhoz, így amikor a kitelepített németeket szállító vonat elhalad a cseresznyés mellett, a harkaiak a fákkal együtt ezeket az érzéseket is maguk mögött hagyják.

A képregény mint formátum különösen azért jó választás, mert meg tudja szólítani azt a csoportot, akik számára a több mint hetven évvel ezelőtti események már éppúgy a történelem kategóriába tartoznak, mint Mátyás király: a fiatalokat. A képregény mint műfaj talán soha nem volt annyira a hétköznapjaink része, élő, mint manapság. Értjük a formanyelvét, a vizuális utalásokat, maivá – és így könnyen átérezhetővé – teszi a történetet.

Sajnos a szerző magánkiadásában megjelent könyvét Magyarországon nem terjesztik, a német Amazon azonban szállítja hazánkba is. Érdemes felkeresni a szerző online tartalmait is: weboldalát, blogját, Instagram és Facebook-fiókját, rengeteg háttérinfót és új rajzot közöl ezeken a felületeken. Talán nem túlzás kijelentenem: ezt a képregényt minden – a nemzetiségünk történelme iránt érdeklődő – magyarországi németnek olvasnia kellene.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.