Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

A közterek, a játék, a mozgás öröme mindenkié

2019. február 17. 4:00
December közepén adták át Veszprém első akadálymentes, integrált játszóterét a Kálvin János parkban, ahol ép és fogyatékkal élő gyerekek közösen, korlátok nélkül játszhatnak. A projekt megvalósulásában elévülhetetlen érdemei voltak a Royal-Kert Kft.-nek, de a cég ezen túl sem tétlenkedik: számukra elvi kérdés, hogy a köztereket mindenki örömmel és felszabadultan használhassa.

Jól fémjelzi ezt, hogy a 18. évét betöltő vállalkozás az évek alatt országszerte mintegy 300 fitnesz park és még ennél is több gyermek, illetve felnőtt játszótér kialakításában vállalt szerepet. Azt ugyanis talán kevesen tudják, hogy a cég élete nem áll meg a nevében jelzett kertészeti feladatoknál. Portfóliójuk igen jelentős részét képezi a gyermek és felnőtt játszóterek, fitnesz és street workout eszközök, valamint utcabútorok forgalmazása és telepítése is, melyeket vallják, nem csak az egészséges emberek számára kell fenntartani.

– Attól, mert valaki fogyatékkal él, ugyanolyan dolgokra vágyik, mint bárki más. Nem szabad bezárni senkit sem a falak közé, hiszen a közterek, a játék, a mozgás öröme mindenkié. Mi azon dolgozunk, hogy ez valóban így lehessen – mondja Schindler Anikó marketingvezető.

Két évvel ezelőtt, ebben a szellemiségben adták át az ország első integrált játszóterét Nyíregyházán a helyi Rotary Club felkérésére, mely a Royal-Kert Kft. termékeivel és segítségével épült meg. A projekt nagy hírnévre tett szert: több díjat is besöpört, többek között a XIX. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton a „Közterület megújítás" kategória I. helyezettje lett, mintájára például Győrben, Szombathelyen és Alsóörsön is épültek befogadó játszóterek, legújabb hozadékaként pedig megvalósulhatott a veszprémi beruházás.

– Kb. másfél évvel ezelőtt megkeresett minket Budapestről a Mozgássérültek Országos Egyesületének képviselője, hogy hallottak a nyíregyházi projektről, és a Szerencsejáték Zrt.-vel együttműködve szeretnének létrehozni három hasonló integrált játszóteret, a kérdésük pedig az volt, szakmailag támogatnánk-e a projektet, illetve milyen helyszínt javasolnánk a megvalósításra. Természetesen igent mondtuk, lokálpatriótaként pedig Veszprémet ajánlottuk az egyik helyszínnek – meséli Kishalmi Tibor ügyvezető.

Kishalmi TiborKishalmi Tibor

Az ötlet ellen persze az önkormányzatnak sem volt ellenvetése, ráadásul a Szerencsejáték Zrt.-nek köszönhetően a finanszírozás is megoldott volt: a szervezet a Játék összeköt programjuk keretében, a Nagykarácsony sorsjegyekből befolyt összeg egy részét ajánlotta fel akadálymentes, integrált játszóterek megvalósítására, így egyébként a gyerekek öröméhez mindenki hozzájárult, aki a karácsonyi ajándékot szerencsével akarta kiváltani. Mindenesetre a játszótér kivitelezéséhez a jó csillagálláson kívül leginkább a Royal-Kert munkatársainak szakértelmére és szívósságára volt szükség: a tervekért, a projekt megvalósulásáért a témában komoly ismeretekkel rendelkező Sándor Anita okleveles tájépítész és rehabilitációs szakmérnök felelt, a kollégák pedig keményen dolgoztak azért, hogy a játszóteret az őszi-téli esőzések, a hideg és a hó ellenére is elkészítsék a decemberi határidőre.

Nem volt egyszerű, de a gyerekek mosolya mindent megér – mondja Kishalmi Tibor. – A köztéri üzletágunk sosem csak az üzletről szólt: mindig is azt tartottuk szem előtt, hogy lehetőséget adjunk bárkinek élvezni a köztereket, legyen gyerek, felnőtt, egészséges vagy bármilyen mértékű fogyatékkel élő. Amit pedig így, a játszótérrel adtunk, az nem csak egy fizikai eszköz, hanem lehetőség egy jobb világra. A gyerekek kisgyermekkorban a leginkább elfogadóak, játék közben pedig a legkönnyebb túllépni a másság okozta különbségeken. Ráadásul sok fogyatékkal élő gyermek gyakorlatilag be is van zárva a négy fal közé, és így nem tapasztalják meg, milyen jó hintázni, homokozni – vélekedik Schindler Anikó.

Pedig a speciális játékoknak az elfogadáson túl komoly gyakorlati hasznuk is van. Az így végzett különböző mozgások: a hintázó, billegő mozgás a lengő- illetve mérleghintákon, az egyensúlyozás a gerendákon, a manuális aktivitások végzése az edukációs paneleken stb. jelentősen fejlesztik az agyi tevékenységeket, ezért fejlesztőpedagógusok is gyakran ajánlják őket. A különleges eszközök révén a veszprémi gyerkőcök is részesülhetnek ebben: egy fészekhintában a négy végtagjára lebénult kisgyerek is biztonságban érezheti magát, egy jópofa amőba formájú homokozóasztalt a kerekesszékesek is meg tudnak közelíteni, de a rugós játékok vagy az edukációs panelekkel ellátott mászókák is egyaránt hasznosak és szórakoztatóak lehetnek az ép és fogyatékkal élő lurkóknak is, hiszen a jótékony hatás minden esetben érvényes.

A Royal-Kert Kft. munkatársai valóban elkötelezettek, ezért nemcsak a játszótérrel örvendeztették meg a gyereket, hanem társadalmi felelősségvállalás programjuk részeként tavaly karácsonykor egy kerekesszékes kosárlabdacsapatot is támogattak: az egyik kolléga javaslatára úgy döntöttek, 2018-ban nem küldenek képeslapot partnereiknek, ehelyett az arra szánt összeget felajánlották a csapatnak, amivel egy új sport kerekesszék megvásárlásához tudtak hozzájárulni.

Elmondásuk szerint ezen az úton szeretnének továbbhaladni a jövőben is. Már kidolgozás alatt állnak olyan street workout eszközök, amelyeket akár kerekesszékkel is lehet használni, hiszen a felnőttek mindegyikének is jár a köztéri tevékenységek öröme. Emellett a játszótérépítés is folytatódik, mert a Mozgássérültek Országos Egyesületének megbízásával akár még az idén megvalósulhat a veszprémi integrált játszótér fejlesztés második üteme.

Az Európa Kulturális Fővárosa pályázat egyik fontos sarokpontja volt a nyitottság, az elfogadás, a dizájn-vezéreltség, a játékosság meghonosítása a városban – úgy tűnik, a Royal-Kert Kft. bőven teljesíti ezt a maga részéről.

A Royal-Kert Kft. 2001-ben jött létre Veszprémben. A kertészeti feladatok (kertek, parkok tervezése és építése, zöldterület fenntartás, automata öntözőrendszerek tervezése és telepítése) mellett köztéri és játszótéri eszközök forgalmazásával, valamint géptechnikai termékek (kertészeti és kommunális kisgépek) értékesítésével is foglalkoznak. Több mint tíz évig feleltek Veszprém zöldfelületeinek fenntartásáért, emellett a mai napig részt vesznek a hóeltakarításban, de a város életében számos játszótér és fitnesz park megtervezésével és kivitelezésével is részt vettek.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.