Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

A családi 7 pontos akcióterv mellett Veszprém további kedvezményeket kínál a családoknak

2019. február 13. 10:49
A város lehetőségeihez mérten eddig is számos kedvezménnyel támogatta a családosokat - mondta Ovádi Péter országgyűlési képviselő a kormány új családi akciótervének részletes ismertetése közben. Íme a kormánydöntések részletei.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő szerda reggel tartott sajtótájékoztatót az új családvédelmi akciótervről Veszprémben.

Mint mondta, az akcióterv a nemzeti konzultáció eredményeit szem előtt tartva készült, nem egy lezárt folyamat, a támogatásokat a jövőben is szeretnék bővíteni.

Kiemelte, Veszprémben az önkormányzat a lehetőségeihez mérten már eddig is számos kedvezménnyel támogatta a kisgyermeket nevelőket, vagy épp a nagycsaládosokat:

  • A közlekedés megkönnyítése érdekében elérhető a családosokat segítő bérlet, valamint családi napijegyet kínál a busztársaság.

  • Az állatkert kedvezményes bérletet biztosít a családosok számára, valamint minden általános iskolás és óvodás gyermek évente 1x ingyenesen látogathatja meg a Veszprémi Állatkertet.

  • Az önkormányzat kommunálisadó-kedvezményt biztosít a nagycsaládoknak (szerk.)

Ovádi Péter részletesebben számolt be a kormány 7 pontos tervéről:

  • Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Ez egy akár 10 millió forint összegű kamatmentes szabad felhasználású kölcsön, amelyre minden 40 év alatti feleség jogosult, aki első házasságában él, új gyermeket vállal, és legalább három év munkaviszonnyal rendelkezik. Ez a lehetőség várhatóan júliustól lép életbe és 2022 év végéig lesz elérhető. A futamidő maximum 20 év, 10 millió forintnál a havi törlesztő részlet maximum 50 ezer Ft.

    A támogatást azok is igénybe vehetik, akik már házasok és már van gyermekük, de csak további gyermek után kérhető a kölcsön. A törlesztést az első, a 2019. július 1-je után született gyermek érkezésekor három évre felfüggesztik, a második gyermek érkezésekor újból három évre felfüggesztésre kerül és a tőketartozás 30 százalékát is elengedik. A harmadik gyermeknél pedig a kölcsön további része teljes egészében elengedésre kerül. Akár vissza nem térítendő támogatássá is válhat ez a lehetőség.

  • A 2 vagy több gyermekesek már használt lakásra is felvehetik a CSOK kedvezményes kamatozású kölcsönt. A kétgyermekes családok 10 millió forintos, a három és több gyermekes családok 15 millió forintos kedvezményes kamatozású kölcsönt kaphatnak. A használt ingatlanok vásárlására eltörlik a 35 millió forintos értékhatárt.

  • Bővül a jelzáloghitel-csökkentésre jogosult gyermekes családok köre és a támogatás összege. A kormány eddig a harmadik és minden további gyermek születése esetén 1 millió forintot vállalt át a nagycsaládosok jelzáloghiteléből. Ezután már a második gyermek születésekor 1 millió forintot, a harmadik gyereknél 4 millió forintot, minden további gyerek születésekor újabb 1-1 millió forintot vállal át. Ez a lehetőség a kamattámogatott csok-kölcsön esetén is érvényes.

  • SZJA-mentességet kapnak a legalább 4 gyermeket nevelő édesanyák. Azok az édesanyák, akik legalább négy gyermeket szültek és neveltek, mentesülnek a SZJA fizetése alól egészen a nyugdíjig. Erre az az édesanya is jogosult, aki még aktív munkaviszonyban van, és akár már 4 felnőtt gyermeke van. Ezt várhatóan 2020-tól vezetik be.

  • Támogatást kapnak autóvásárláshoz a nagycsaládosok. A legalább három gyermeket nevelő családoknak, a legalább hétszemélyes új autó vásárlásához akár 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást ad a kormány. A támogatás az autó árának maximum 50 százalékát teheti ki. Ezt nem utólag térítik vissza, hanem már ennyivel kevesebbet kell eleve kifizetni az autóvásárláskor.

  • Megvalósul a teljes bölcsődei ellátás. Három év alatt újabb 21 ezer bölcsődei férőhelyet létesítünk. Ebből már az idén megvalósul 10 ezer új férőhely. Így a jelenlegi 50 ezerről 2022-ig több mint 70 ezerre bővítjük a férőhelyek számát.

-A választókerületben is kiemelt igény mutatkozik erre a fejlesztésre, hiszen számos településen szerencsére folyamatosan nő a lélekszám, vele együtt a gyermekek száma is. Több polgármester jelezte már felém ezt az igényt, és most megoldódni látszik az érintett probléma. Ott van például Herend, vagy épp Nemesvámos- mondta Ovádi.

  • Bevezetik a nagyszülői gyedet. Ha a kisgyermekes szülők így döntenek, akkor helyettük a még aktív, munkaviszonnyal rendelkező nagyszülő maradhat gyeden a 2 év alatti kisgyermekkel.

-A végrehajtáshoz szükséges jogszabály módosításokat a következő hetekben tervezik, több törvénymódosításra is szükség lesz, ezért az ellenzéknek is lesz lehetősége eldönteni, hogy végre a magyar gyermekes családok mellé áll vagy sem-jegyezte meg Ovádi.

Kiemelte, a kormány döntött a középiskolai nyelvoktatás korszerűsítéséről is. Minden középiskolás a 9. és a 11. tanév nyarán kéthetes külföldi nyelvtanfolyamon vehet részt a kormány költségén.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ A perinatális veszteséget, azaz egy csecsemő, vagy magzat elvesztését feldolgozó színházi darab érkezik Veszprémbe április 6-án. A lélek legmélyebb szintjeire is ható előadásnak nem csak az a célja, hogy segítsen az érintett pároknak a tragédia feldolgozásában, a környezetüknek is szolgál tabudöntögető útmutatóval. Cikkünkben a rendező, a színészek és pszichológusok és szakemberek is beszélnek a témáról. 2024. március 21. 8:42 Talpra Magyar Péter, hív a haza! Talpra Magyar Péter, hív a haza! Mivel a rendszer megdőlt péntek délután három órakor az Andrássy úton, ahol egy nagyobb pedagógustüntetésnyi ember gyűlt össze – majd sétált tovább egy része Karácsony "Gelgőre" - a belbudai Petőfi-imitátor zászlóbontásán, ezért ez már nem is publicisztika, csupán egy lábjegyzet Magyar Péter bestseller életművén.   2024. március 18. 14:59 Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének a budapesti Fidesz Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének a budapesti Fidesz Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz-KDNP szövetség főpolgármester-jelöltjének a Fidesz budapesti választmánya egyhangú döntéssel - közölte a budapesti Fidesz a közösségi oldalán. 2024. március 14. 18:47 Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt választás 2024 Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt Az önkormányzati közgyűlésben éppen feloszlott az egyik ellenzéki frakció, miközben egy másik összeállt. A városháza falain kívül pedig még nagyobb az átrendeződés a megosztott baloldalon. A kérdés már csak az, hogy a régi, vagy az újszerű formáció bír nagyobb erővel? Száz nappal a választás előtt jobb- és baloldalon is felsorakoztak a csapatok, egyetértés pedig úgy tűnik, hogy csak egy dologban van. 2024. március 1. 13:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.