Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Ezt jól kifőzték

2019. február 9. 4:00
Hetedik alkalommal rendezték meg a Vámosi Lencse- és Hurkafesztivált szombaton.

Jól teszi, ha felköti a gatyáját a Bakony Expo, mert még pár év, és a vámosi gasztrofesztivál könnyen a nyomába ér. A gondolat nem az enyém, hanem dr. Viski József vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkáré, mindenesetre tény, hogy a Vámosi Lencse- és Hurkafesztivál maga a nagybetűs PROGRAM a község életében, ami a vámosiaknak kihagyhatatlan, mindenki másnak pedig erősen ajánlott.

A hétéves gasztroünnep történetét a folyamatos fejlődés jellemezte. Évről évre egyre többen kínálják portékáikat – őstermelők látványnak sem utolsó finomságaikat, kézművesek szívvel-lélekkel elkészített termékeiket –, számos gyerekeknek és felnőtteknek szóló program várja a szórakozni vágyókat, immár a környezet is kellemesebb még egy fokkal (a rendezvény helyszíne idén már az új sportcsarnok volt), és persze a lencsefőzésből és a hurkatöltésből is egyre többen veszik ki a részüket, szám szerint ezúttal 24 csapat. De ami talán ennél is fontosabb – világított rá Sövényházi Balázs polgármester köszöntőjében–, hogy a fesztivál összehozza az embereket. Számos kapcsolat indult itt: idegen arcokból lettek ismerősök, aztán barátok.

Ez az, ami Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint is a rendezvény egyik legnagyobb érdeme. Régen a disznóvágások, a kalákában elvégzett munkák közösségi események is voltak, ahol a munka észrevétlenül folyt át szórakozásba. Ma már azonban ritkák az ilyen közösségi megmozdulások, ezért is fontosak az olyan fesztiválok, mint a vámosi. Másrészt a nemzetközi gasztrosikerek is valahol itt gyökereznek: amikor egy-egy versenyen a magyar séfek lenyűgözik a külföldieket tudásukkal, abban benne van az az évtizedes, évszázados tudás is, amit az elődeiktől, hazai körökből hoztak.

GALÉRIÁNKAT IDE KATTINTVA ÉRI EL

Talán ez lehet a titka annak is, hogy egy község milyen jól fejlődik. A közös élmények, az értékek őrzése egyben ragaszkodást is váltanak ki bennünk: itt a helyiek megmutathatják büszkeségüket, de közben a legifjabbak, a gyerekek is jól szórakoznak. Mindez pedig már valószínűleg azt is magával hozza, hogy hosszú távon kiépüljön a megfelelő infrastruktúra és legyenek vidéki munkahelyek is – fejtegette Viski.

Nemesvámoson legalábbis úgy tűnik, működik a recept. Ami nem is tartalmaz nagy turpisságokat: a bográcsban rotyogó lencse meg a hurka illata, a főzés és nézelődés közben le-lecsúszó pálinka meg a jó hangulat, a barátokkal eltöltött idő lehetősége már éppen elég jó elegyet alkot, hogy valami nagyon szerethetőt kapjunk.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Fehérbor kategóriában a balatonfüredi Figula Pincészet 2022-es Sóskút Olaszrizlingje, a vörösborok mezőnyében pedig a badacsonyi 2HA Szőlőbirtok és Pincészet 2019-es Syrah-ja nyerte el a Magyar Borszakírók Köre (MBK) által odaítélt, 2023-as Magyar Bor Nagydíjat. 2024. január 4. 11:45 Terítéken a glóbusz: amikor egy tucat idegen összejön főzni Terítéken a glóbusz: amikor egy tucat idegen összejön főzni Főzőkurzusra az ember elsősorban azért megy, hogy valamilyen különleges fogás elkészítésével ismerkedjen meg. De nem csak ezért érdemes menni: hanem azért, mert egészen más hangulata van annak, amikor egyedül kísérletezel a konyhában, meg annak, amikor egy csapat idegennel együttműködve hozol össze valami igazán finomat. 2023. december 27. 9:57 Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok! Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok! Finomak, ötletesek, nem mindennapiak, gyorsan elkészíthetőek, és a rájuk szánt időt és energiát tekintve garantáltan érzi a megajándékozott, hogy szeretettel gondolunk rá és fontos nekünk. Mindjárt itt a karácsony, ám ha még nem sikerült volna megtalálni a tökéletes ajándékot, ezekkel az egyszerű, ám nagyszerű gasztroajándékokkal az utolsó pillanatban is garantáltan meglepetést tudunk okozni. 2023. december 22. 21:53 A virsli dobogós helyen szerepel meleg gyorsételek rangsorában A virsli dobogós helyen szerepel meleg gyorsételek rangsorában  A virsli nem hiányozhat a szilveszteri asztalról, de a magyar lakosság 59 százalékkal a harmadik helyre sorolja a gyorsan elkészíthető meleg ételek ranglistáján a 75 százalékkal vezető rántotta és a 69 százalékos népszerűségű melegszendvics után – derült ki a Pick Zrt. reprezentatív felméréséből. 2023. december 31. 16:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.