Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Amikor a doktoranduszok fesztiváloznak

2019. február 10. 4:00
Doktori képzésben részt vevőknek, fiatal kutatóknak szervez fesztivált a Doktoranduszok Országos Szövetsége és a Pannon Egyetemmel és az intézmény Doktorandusz Önkormányzatával karöltve augusztus 15-18. között Keszthelyen DOSZFESZT néven.

Van egy furcsa feltevés a fejünkben arról, hogy a doktoranduszok jobbára csak a kutatásaik és disszertációik fölé görnyednek, az egyetemi mulatozást legalábbis többnyire nem azokhoz a hallgatókhoz kötjük, akik épp a doktori címük megszerzésén fáradoznak. Pedig szórakozni ők is szoktak, maximum már nem az ereszd el a hajam partikra vágynak.

Nagy Bálint, Navracsics Tibor, Gelencsér András, Szabó PéterNagy Bálint, Navracsics Tibor, Gelencsér András, Szabó Péter

A DOSZFESZT célja, hogy azoknak az egyetemistáknak – elsősorban doktoranduszoknak, fiatal kutatóknak, oktatóknak – is minőségi kikapcsolódást nyújtson, akik az akadémiai szférában tevékenykednek. A rendezvény nem előzmény nélküli: korábban a DOSZ már sikerrel rendezte meg nyári táborait, most azonban új névvel és arculattal, nagyobb szabású programmal tér vissza – mondta el Szabó Péter, a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke.

A mesterséges intelligencia lesz az egyik fő témaA mesterséges intelligencia lesz az egyik fő téma

A négynapos fesztivál alatt a doktoranduszok informálódhatnak arról, hogyan tudnak előrelépni, milyen mobilitási lehetőségek vannak, hogyan érdemes kutatniuk. Előbbiek a doktorin gondolkodó mesterképzésben tanulóknak is érdekesek lehetnek, így a rendezvény előttük is nyitott, a fesztivál második napjának témája, a mesterséges intelligencia és felhasználási területei pedig valószínűleg mindenkinek megmozgatják a fantáziáját. Bár a téma körül még a sok a kérdés, az már most látszik, hogy a jövő az MI irányába mutat, amely mind a kutatásokban, mind az iparban egyre nagyobb jelentőségre tesz szert.

Mindemellett a szervezők lazább programokkal is készülnek, többek között különböző interaktív játékokkal, blues és jazz zenei koncertekkel, a művészeti doktori képzésben résztvevők előadásaival, de koncertet ad a rendezvény védnöke, Vastag Csaba is.

Vastag Csaba is mikrofont ragad majd, csak lazábbanVastag Csaba is mikrofont ragad majd, csak lazábban

A rendezvény jó mankó lehet a doktoranduszoknak, hiszen ahogy azt Navracsics Tibor kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztos, a projekt fővédnöke is kifejtette, ma már a tudományos pálya csak az országhatárokon belül nem elképzelhető. „A tudomány egy rendkívül erős, globálisan versengő ágazat, a doktoranduszoknak pedig pályájuk megtervezésénél érdemes a határokon túlra is tekinteni. Mindamellett az oktatásnak mindig is az volt a hivatása, hogy éretté tegye a fiatalokat a kultúra befogadására, ezen az eseményen pedig a kettő kéz a kézben jár.”

A megújult rendezvénynek első ízben Keszthely ad helyet, Nagy Bálint alpolgármester szerint pedig ez jó lehetőség arra, hogy a város és a fiatalok közelebb kerüljenek egymáshoz, mindkét fél jobban megismerhesse a másikat. A fesztivállal persze rajtuk kívül a Pannon Egyetem is profitálhat, hiszen még inkább emeli az intézmény nívóját – vélekedett dr. Gelencsér András rektor. Nem véletlen egyébként a partnerség: a veszprémi intézmény egyike azon kevés hazai egyetemnek, amelynek minden kara kínál doktori képzést. Gelencsér szerint emellett az Európa Kulturális Fővárosa titulussal is szépen összecseng, egyfajta felkészülési lehet a címre a régióban.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. 2024. április 20. 14:15 Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.