Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Különös élményeim kötődnek Adyhoz

2019. február 7. 12:00
Január 27-én volt 100 éve, hogy meghalt az egyik legnagyobb magyar költő, Ady Endre. Az évforduló kapcsán veszprémi művészeket, írókat és más ismert helyi embereket kérdeztünk Ady Endréről. Elsőként a Pannon Várszínház igazgatója, Vándorfi László vall a költő rá gyakorolt hatásáról.

„Sokat jelent számomra Ady. Sokáig a kedvenc költőm volt. Holtversenyben vannak mellette mások is, de megmaradt alapvetően a kedvenceim között. Különös élményeim is kötődnek hozzá: születésének 100. évfordulóján volt egy országos Ady Endre verseny, amin városok versenyeztek egymással, és én végzős bölcsészként és kezdő színészként a kecskeméti csapatot erősítettem. 2001-ben pedig az első színházi évadunkban rendeztem egy Ady írásaiból létrehozott színpadi játékot, A föltámadás szomorúsága címmel, melyben én voltam Ady Endre. Nagy élmény volt.”

Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatójaVándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója

Kedvenc Ady-költemény

„Az egyik legkedvesebb versem a Párisban járt az Ősz. Olyan érzéki területeket mozgat meg, és mélyen szól valamiről, - ami nincs száz százalékig kimondva - hogy magyar költészet egyik mintapéldájának, egyik legszebb alkotásának tartom.”

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.