Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Randevú egy életen át – jön a Házasság Hete!

2019. február 1. 16:12
Február 10. és 17. között Veszprém városát ellepik a házaspárok, hogy felhívják a figyelmet a család és a házasság fontosságára.

A Házasság Hete közel két évtizede indult Angliából, 2008 óta pedig négy kontinens huszonegy országában – köztük Magyarországon is – megrendezik. Veszprémben ez lesz a hatodik alkalom, hogy létrejön a rendezvénysorozat, melynek mentora és életre hívója Héthelyi Réka.

A programokat beharangozó sajtótájékoztatón, elsőként Porga Gyula polgármester szólalt fel – aki egyébként a rendezvény fővédnöke –, és nagy örömmel jelentette be, hogy a programsorozat helyszínei között szerepel – többek között – a Hangvilla, és a Pannon Egyetem B aulája is, mivel olyan nagyszabású előadások lesznek, hogy elkel majd a 400-500 szék. Porga Gyula szintén büszkén mesélte el, hogy egy fiatal pár külön kérte, hogy hadd házasodjanak össze Veszprémben a Házasság Hetén, amiben az is érdekes, hogy a pár nem veszprémi, csak a megismerkedésük helyszíne a királynék városa.

A Veszprémi Református Egyházközség lelkésze, Závodi Zsuzsanna ismertette a szlogent, vagyis a „randevú egy életen át” kifejezést. Elmondása szerint az évek múlásával – a házasság „rutinjai” mellett – nem múlik el a szeretet, a kötődés, hanem egyszerűen az ember öregszik, a kötelékek ugyanolyan szorosak maradnak, mint a házasság, a kapcsolat elején.

Célként fogalmazta meg, hogy a népszerűsítés ne csak a középkorúakhoz érjen el, de a fiatalokkal is meg kellene értetni a házasság és az elköteleződés szentségét.

Darnai János, a Padányi Biró Római Katolikus Gimnázium lelkiigazgatója szerint a fiatalok azért félnek a házasságtól és azért ilyednek meg az elköteleződéstől, mert kevés hiteles példával találkoznak, hiszen sok a felbomlott házasság. Éppen ezért lesz jó, hogy a Házasság Hetén lehetőség nyílik kerekasztalbeszélgetéseken keresztül foglalkozni a témával.

Az egyhetes rendezvény a házaspárok megáldásával indul a Kálvin János parki veszprémi új református templomban. A házaspárokat köszönti majd megáldja dr. Márfi Gyula érsek. Ahogyan már kiderült, a fiatalok megszólítása is cél, így a középiskolásoknak a Padányi Római Katolikus Iskola és a Davidikum várja tartalmas beszélgetésekre. Emellett az óvodások rajzpályázatban vehetnek részt, így papírra vetíthetik ki érzéseiket és gondolataikat a témával kapcsolatban. A pályázat tiszteletbeli elnöke M. Tóth Géza, az EKF nagykövete.

A részvétel a rendezvényeken ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Szabó Eszter
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.