Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kísérleti üzemben működik tovább a királyszentistváni hulladékkezelő

2019. január 30. 15:04
Beszámolt 2018-as tevékenységéről a az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék Kezelési Önkormányzati Társulás csütörtökön, a veszprémi önkormányzat Közgyűlésén. A központi téma a királyszentistváni központ működése volt.

Mint a társulás beszámolójából kiderül, tavalyi működésük három fő terület köré csoportosult: egyrészt a korábban elvégzett fejlesztések és beszerzett eszközök üzemeltetése, a közszolgáltatás fenntartása volt a dolguk; tovább folytatódott a Észak-Balatoni Térség Települési Szilárdhulladék-kezelési Rendszer működési területén lévő 33 db települési szilárdhulladék-lerakó rekultivációjának fenntartási időszaka, illetve a közszolgáltatási területen komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése valósult meg, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre.

Munkagép a királyszentistváni telepen (archív)Munkagép a királyszentistváni telepen (archív)

Az elmúlt évben több panasz is érkezett a királyszentistváni központ környékén érezhető szaghatás miatt, Czaun János, a társulás elnöke az ezzel kapcsolatos helyzetet is felvázolta.

„Az Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Rendszer központi telephelyeként működő királyszentistváni telep környező lakosságot zavaró hatásaival kapcsolatos lakossági panaszok, bejelentések és önkormányzati megkeresések hatására a telep üzemeltetését végző Közszolgáltató ÉBH Nonprofit Kft. a tulajdonos Társulással és az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-vel együttműködve több, többletköltségekkel járó intézkedést is tett annak érdekében, hogy a telephelyen az engedélyben foglaltak szerint folytatott üzemeltetés mellett keletkező esetleges szaghatásokat minimalizálja.”

Az NHKV Zrt. végül arra tett javaslatot, hogy a telepen 2019. január 1-től függesszék fel a hulladékgazdálkodási tevékenységet. Az üzemeltető, a társulás és az NHKV Zrt. közösen igyekezett megoldást találni a helyzetre, a telep működésének felfüggesztését azonban végül elvetették.

Czaun János a királyszentistváni telepen (archív)Czaun János a királyszentistváni telepen (archív)

„A vizsgálatból kiderül, hogy a királyszentistváni telep tevékenységének felfüggesztését tartalmazó változatok esetében – azon túl, hogy ezen esetekben a hulladékkezelésben az uniós irányelvekkel ellentétes irányban tett lépés valósulna meg, mivel a hulladék jelentős részét kezeletlenül, a benne lévő haszonanyaggal együtt nagy távolságokban lévő más lerakókban tudnánk elhelyezni − olyan mértékű többletköltségekkel kell számolni, aminek fedezete a szolgáltatási díjban nem biztosított, így a közszolgáltató és a közszolgáltatásban közreműködő cégek működése ellehetetlenül − ami veszélyezteti a közszolgáltatás ellátását −, továbbá hosszútávon a lakosság terheit növeli vagy a Társulás, azon keresztül az önkormányzatok számára jelenít meg többlet terhet.”

Vagyis anyagilag és környezetvédelmi szempontból is rossz döntés lenne a telep működésének felfüggesztése.

Ehelyett a telepet „kísérleti üzemben” működtetik tovább, vagyis Királyszentistvánra csak Veszprém, Balatonfüred, Balatonalmádi gyűjtőkörzetből, közvetlen ráhordással érkezik lakossági kommunális hulladék, az ajkai, a pápai és tapolcai gyűjtőkörzet hulladéka nem kerül Királyszentistvánra, az itt begyűjtött hulladékot más hulladékkezelő létesítménybe (Inotára, Zalahalápra, esetleg Csérre) szállítja az üzemeltető. A királyszentistváni mechanikai kezelés során leválasztott biológiai frakció további kezelés nélkül átszállításra kerül más hulladékkezelő telepre.

A Társulási Tanács meg van győződve arról, hogy az eddigi intézkedések fenntartásával és a szükséges fejlesztések megvalósulásával a telep működésének környező településeken élő lakosokat zavaró hatásai minimalizálhatók.

A Közgyűlésen több ellenzéki képviselő - Gerstmár Ferenc (LMP), Katanics Sándor és Hartmann Ferenc (MSZP-DK-PM) - is aggodalmát fejezte ki a társulás kintlévőségei miatt. Czaun ezekre reagálva kijelentette: az NHKV Zrt. megkezdte a kifizetéseket, az idei évben a teljes összeget rendezik majd.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.