Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C

Ne feledjük: a véradással sokszor életet mentünk

2019. január 29. 4:30
Öt évig tartott a véradók lemorzsolódása, tavaly azonban már sikerült megállítani a tendenciát. Az OVSZ szakmai főigazgató-helyettese, dr. Nagy Sándor válaszolt néhány általános kérdésre a véradással kapcsolatban.

Milyen a véradás hazai helyzete? Mennyien adnak vért manapság?

Magyarország lakosságának 2,5%-a ad vért, nemzetközi összehasonlításban ez Európa felső harmada, köszönet minden véradónknak. Országos szinten évente kb. 370-390 ezer egység vérre van szükség. Minden sürgős és életmentő beavatkozáshoz biztosítjuk a szükséges vérkészítményeket. A véradások számában megfigyelhető szezonális ingadozás miatt év elején, a megfázásos megbetegedések idején, valamint a nyári időszakban előfordulhatnak olyan esetek, hogy egy-egy tervezett műtétet, amely a beteg egészségi állapotát nem veszélyezteti, 1-2 nappal át kell ütemezni.

Az OVSZ természetesen nagy erőfeszítéseket tesz, hogy a vérkészlet egyensúlyát megtartsa. Napi szinten országosan 60-70 helyszínen biztosítjuk a véradók számára, hogy élhessenek a segítségnyújtás e formájával, lehetőség szerint minél közelebb lakhelyükhöz, munkahelyükhöz.

Milyen volt a tavalyi év ilyen szempontból?

2018. év elején azt a célt tűztük ki, hogy megállítsuk a véradók öt éve tartó lemorzsolódását. Ezt sikerült is teljesítenünk, a 2017-es évnél többen jelentek meg véradási szándékkal.

Veszprémben mennyien adnak vért?

Veszprém városában tavaly, az intézeti és a kiszállásos véradásokon együttesen 14 026 véradó jelent meg, ez egy enyhe, biztató emelkedés. Veszprém megyében összesen 20 239 megjelent véradónk volt.

Kevés a véradó. Hogyan lehetne változtatni rajta? Van-e itthon lemaradás a külföldi országokhoz képest?

Az első véradók meggyőzése, és a donorok megtartása a legfontosabb célunk. A családi, baráti példamutatás mellett az oktatás, a véradással kapcsolatos szervezett ismeretterjesztés, például a véradás bemutatása egy osztályfőnöki óra keretében, nagyon sokat segíthet. Ugyanakkor a média is nagyon fontos partnerünk, hiszen az OVSZ több országos kampányt is szervez, amire fel kell hívni a figyelmet. Már nagy hagyománya van a szeptember elején rendezett RETRO-véradásnak, ahol sörrel és virslivel várjuk az önkénteseket.

Újdonságként januártól oklevelet kapnak az első véradók, annak érdekében, hogy maradandó emlékük legyen erről a fontos eseményről, emellett Valentin napi akciót is tervezünk. És még egy újdonság: februárban a második véradóknak, márciusban a harmadik véradóknak, és így tovább tervezünk ajándéksorsolással egybekötött kampányt.

A véradás az egyik legszebb emberi tevékenység, az önzetlenség, a segítőkészség megnyilvánulása, és ne felejtsük, a vége mindig egy embertársunk, akinek sokszor nemcsak az egészsége, hanem az élete is múlik azon, hogy megfelelő vérkészítményt kapjon.

Mire használhatják fel a vért? Milyen betegségekre szűrik be?

Minden véradásnál, minden egyes donor vérmintájából Hepatitisz B vírus antigén és első véradóknál ellenanyag, HIV antigén és 1-2 vírus ellenanyag, Hepatitisz C vírus ellenanyag, szifiliszt okozó baktérium ellenanyag vizsgálata történik. Ha minden rendben, akkor a levett teljes vért centrifugálási eljárással választjuk szét vérkomponensekre, azaz vörösvérsejt koncentrátumra, trombocita (vérlemezke) koncentrátumra, és plazma-készítményre. Betegellátásra a vörösvérsejt készítmény 35 napig, a trombocita 5 napig, a plazma 2 évig használható fel.

Mikor van kritikus időszak véradás szempontjából?

A biztonságos vérellátáshoz 5 munkanapos hetek esetén hétköznapokon 1600-1800 véradó szükséges. Az ünnepek és a hosszú hétvégék alkalmával lerövidülnek a munkahetek, így a vérkészletek stabilan tartásához ezekben az időszakokban még több véradó segítségére számítunk. Ugyan az ünnepi időszakokban a kórházak vérfelhasználása is alacsonyabb, mint a normál hétköznapokon, de a többnapos hosszú hétvégék lecsökkentik a készleteinket, amelyeket minél előbb fel kell töltenünk. Egy influenzajárvány is befolyásolja a véradást, és a nyári szabadságolások is kemény időszaknak számítanak a véradás-szervezőknek.

Ge. Á.
további cikkek
Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54 A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása egészség A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása Nem csak a fejlett országok problémája, hogy a fiatalok körében egyre gyakoribb a rövidlátás. A szemészek világszinten kongatják a vészharangot, hiszen a folyamat egyáltalán nem biztos, hogy visszafordítható. 2024. március 17. 12:27 Alkoholmentesített bort kóstoltunk Alkoholmentesített bort kóstoltunk Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az alkoholpiaci tortából az alkoholmentes vagy alacsony alkoholtartalmú italok, az igények kiszolgálására pedig megjelentek olyan termékek, mint az alkoholmentesített borok. Egy palackot mi is megbontottunk, hogy lássuk, merre tart a világ. De kinek jó ez, és miért alakul ki a trend? 2024. február 22. 22:12 A múlt héten több mint 60 ezren fordultak orvoshoz A múlt héten több mint 60 ezren fordultak orvoshoz Az év hetedik hetében - február 12. és február 18. között - 60 100-an fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön. 2024. február 22. 11:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.