Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egy nép, egy tál – a nácik találták fel az egytálételt?

2019. január 19. 21:12 // Forrás: BBC History Magazin
A történelem tanúskodik róla, hogy a nemzetiszocialista rezsim állampolgárai életének minden részletét igyekezett alaposan ellenőrizni. Azonban, ami talán még ennek tudatában is meglepő lehet, hogy a nácik már békeidőben is beleszóltak abba, hogy mi is kerülhet a családi asztalra a vasárnapi ebéd alkalmával.

A német nép nagy része – természetesen, ha a pénztárca engedte – vasárnaponként lehetőleg egy többfogásos, finom sült húst szeretett majszolni. Ámde 1933 ősze, s egy erőteljes állami kampány komoly nyomást helyezett rájuk azért, hogy a hagyományos menüt valamilyen egytálételre cseréljék.

Amit tudni kell: az akció valójában, egy volt a náci rezsim szociális jellegű intézkedései közül. A gazdasági válság következtében az országban sajnos rengeteg koldus és hajléktalan élt, a náci vezetés pedig magáévá tette a korábbi, Heinrich Brüning vezette kormányzat jelszavát:

„Senki sem fagyhat meg vagy halhat éhen!”

S ahogy mindent, ezt az indíttatást is központosították. Ahelyett, hogy csak úgy pénzt nyomtak volna a kéregetők kezeibe, a németeket sokkal inkább arra ösztönözték, hogy tisztes polgárként, inkább az ezzel foglalkozó szervezeteket támogassák. A kampány nevet is kapott, Winterhilfswerk des Deutschen Volken, amely magyarul úgy cseng, mint a „Német nép téli adománya”.

A nemes célra való pénzgyűjtés számos módon folyt, bélyegeket bocsátottak ki, különböző szervezetek képviselői járták végig a háztartásokat, de az egyik legsikeresebb kampány az Eintopfssonntag, tehát az „egytál-vasárnap” volt. Ennek keretében szólították fel a németeket arra, hogy minden hónap első vasárnapján a drága, többfogásos ebédek helyett, inkább valamilyen olcsó alapanyagokból elkészíthető egytálételt fogyasszanak, s az így megtakarított pénzt pedig adományozzák a Winterhilfswerk céljaira.

Az 1933. október 1-jével induló kampányt a náci propagandagépezet „szokásos hatékonysággal” sulykolta az emberekbe, még a vegetáriánus Führer is többször csücsült oda a különböző husiktól gőzölgő kondérok elé, ha csak néhány fotó erejéig is.

Arról nem is beszélve, hogy az üzenet amúgy is jól csengett a náci eszme mellett: „Egy nép, egy tál!”

– mindenki hozzon áldozatot a német népért, s fogyasszon egyszerű, helyileg előállítható alapanyagokból főzött ételt. Gyári munkás és arisztokrata egye ugyanazt, a közös cél érdekében. Ha még nem tapasztalta az éhséget, nem is tudhatja, hogy micsoda próbatétel is az… – szólította meg Hitler egy beszédében az embereket 1935-ben. – Aki nem vesz részt a programban, az nem lehet több, mint egy gerinctelen élősködő a német nép testén! – tette hozzá a Führer.

Mint láthatjuk, a kampányban való részvétel ugyan önkéntes, viszont erősen(!) ajánlott volt… Aki nem adakozott eleget, esetleg képes volt a kijelölt vasárnapokon azt enni, amit szíve-szája megkívánt, sanda tekintetekre, feljelentésekre, és vaskos tenyerekre is számíthatott.

Adott tehát a kérdés, hogy a közösbe bedobott adományoknak mekkora része is jutott el valójában a nélkülözőknek, ahelyett, hogy inkább egy „rászoruló” tankhadosztály felállítását támogatták volna belőle…

A háború kezdetéig a Winterhilfswerk feltehetően tényleg javított a legszegényebbek életkörülményein. A kampány ugyan elvben 1945-ig folyt, de a nélkülözésekre kényszerülő németek lelkesedése eléggé megcsappant, s nem is véletlenül: idő után, sajnos már a laktató egytálétel is elérhetetlen luxusnak számított a legtöbbeknek.

Az Eintopfsonntagok viszont máig éreztetik hatásukat. A kampány keretében kiadott szakácskönyveknek és a hatékony reklámnak köszönhetően az egytálételek a háború utáni nyugati jóléti társadalomnak is kedvelt fogásai maradtak, igaz, ma már csak kevesen emlékeznek az igazi céljukra.

Amit azonban máig egészen biztosan sűrűn súg a pocakjuk a szívüknek, hogy „a legőszintébb szeretet, az étel szeretete!”

Simon Dani
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.