2019. július 17., szerda
Endre, Elek névnap

A könnyebb elalvásért, ki a lábakat a paplan alól!

  • Hétvezér
  • 2019.01.21
    04:00
  • bustle.com/
Betakarózom. Melegem van. Kitakarózom. Fázom. Kidugom az egyik lábfejem, már jobb. Kidugom a másik lábfejem, tökéletes! Most már aludhatok!

Előttem van a szituáció, amikor félkómásan a takaróval bajlódom, és azon vagyok, hogy minél hamarabb megtaláljam a legkényelmesebb pózt. Aztán általában amellett döntök, hogy kirakom az egyik lábamat a takaró alól „nézelődni” a sötétbe.

Gyerekkoromban mindig féltem kidugni a lábamat a paplan alól, mert azt hittem, hogy amint megteszem, valami borzasztó szörny elkapja és megrágcsálja. A szokás felnőttkorban szerencsére nem maradt meg. Érdekesség, de a szakemberek is azt javasolják, hogy a lábaink kint legyenek. Kutatásokból ugyanis kiderült, hogy ez a szokás kifejezetten jótékony és erős egészségmegőrző hatással bír: a kilógó lábaknak az alváshoz szükséges testhő fenntartásában van szerepe.

Bár szundítás közben a testhőmérsékletünk általában leesik, a takaró alatti vákuumban könnyen felmelegszünk. Ha a testünk hőmérséklete magas, a test aktívabbnak, éberebbnek érzi magát – biztos te is észrevetted már, hogy nehéz úgy elaludni, ha meleged van.

Mivel a meleg nem a természetes közegünk, és abszolút nem segíti a szervezet működését, a cél az, hogy a testhőmérsékletünk alacsonyan maradjon. A testünk fáradtabbnak érzi magát, ha kicsit fázik, tehát az elalvásban is segít, ha kibújsz a pizsamádból, vagy kidugod a lábad a takaró alól.

A hűvös több okból is jobb nekünk, mint a meleg:

  • könnyebben, gyorsabban alszunk el, álmunk mélyebb lesz és nem ébredünk fel annyiszor éjszaka,
  • csökken az olyan betegségek kockázata, mint az idegesség, a fibromyalgia és az alvási apnoé,
  • a hűvös serkenti az emésztést, így egyszerűbb lesz a fogyás.

Arra a kérdésre, hogy miért hagyjuk takaró nélkül az egyik lábunkat, a válasz a következő: mivel a lábunk is speciális érrendszerrel rendelkezik – ami ráadásul a testünk végpontján helyezkedik el –, a testünk meleg hőmérsékletéből való ki- és belépési pontot is ez a végtagunk képezi – írja a Bustle.

A talpunk egyébként a tökéletes hűtőberendezés, hiszen szőrtelen, és a vaszkuláris felépítése is alkalmas rá, hogy csökkentse a testhőt.

Szóval, ha legközelebb az elalvással küszködsz, első körben próbáld ki ezt az egyszerű módszert! A boszorkánytól már úgysem kell tartanod.