2019. július 17., szerda
Endre, Elek névnap

Hírességek könyvklubjai

Olvasni jó – ezt mi is gyakran mondjuk, de mégiscsak több embert mozgat meg, amikor közismert személyiségek kampányolnak a könyvek mellett.

A minap betértem az RTL Híradóból ismert Szabados Ági közösségtalálkozójára a fehérvári könyvtárban. Ági „Nincs időm olvasni kihívás” néven hozott létre csoportot a Facebookon – mint mondta, azért, mert könyvmolyként gyakran kapta meg a kérdést: neked hogy van időd még olvasni is?

Pedig időt szakítani rá könnyebb, mint gondolnánk. Ági szerint a titok egyik nyitja, hogy mindig legyen nálunk könyv, így bármikor akad néhány szabad percünk, elővehetjük – akár utazás, sorban állás vagy ebéd közben is. De az sem rossz taktika, ha valahányszor valódi ok nélkül a telefonunkhoz nyúlunk, inkább átcsúsztatjuk a kezünket egy könyvre – lefekvés előtt pedig kifejezetten ajánlott is kerülni a világító kijelzőket. Ha az utolsó éber óránkban inkább a papírt bámuljuk, utána jobban alszunk, kipihentebben ébredünk.

A Nincs időm olvasni kihívás senkit nem állít lehetetlen feladat elé: a jelenleg már 12 ezres tagság azt vállalta, hogy havonta egy könyvet olvasnak el – az adott hónap témájához kapcsolódva.

Az, hogy egy tévéből ismert személyiség könyvklubot indít, nemzetközi szinten sem ismeretlen jelenség: Szabados Ági az amerikai televíziózás császárnőjét, Oprah-t említette példaképként, aki 1996-ban indította el könyvklubját a show-jában – jelenleg a klub online működik. Az Oprah-hatás a mai napig érezhető az amerikai könyves piacon: az általa ajánlott könyvek eladása látványosan megugrik. Amíg a könyvklub a tévéműsor része volt, minden ott bemutatott kötet azonnal bestsellerré vált, időnként milliós nagyságrenddel növelte az eladott példányszámot.

Oprah (@oprah) által megosztott bejegyzés,

De saját könyvklubot működtet a Harry Potter-filmekből ismert Emma Watson is, aki tematikusan választja ki az aktuálisan ajánlott olvasmányokat, és gyakran szól hozzá a kommentekben kibontakozó beszélgetésekhez is. Watson a nemek egyenjogúságának ENSZ-nagykövete, így az általa ajánlott könyvek jellemzően a feminizmussal, a nők helyzetével foglalkoznak. A színésznő az olvasás népszerűsítéséért több gerillaakciót is folytat: időnként forgalmas helyeken, például metróállomásokon, parkokban „felejt” könyveket, amiben rövid, kézzel írt ajánlóval buzdítja olvasásra a megtalálót.

Magyarországon ebből – mármint a könyvek tudatos elvesztéséből – is kibontakozott egy mozgalom. A Veszíts el! játék lényege, hogy az elhagyott könyvben a gazdája egy adatlapot is hagy, arra kérve a megtalálót, hogy a kötetet regisztrálja be a http://veszitsel.konyvtar.hu/ oldalon. Így pontosan nyomon követhető, hogy egy adott kiadvány hányszor cserélt gazdát, hol vesztették el, mikor találták meg, milyen kalandos utat járt be, és milyen hatással volt ugyanaz a történet a különböző emberek életére.

Bár az olvasás látszólag magányos tevékenység, általa számos közösséghez tudunk kapcsolódni (a kiváló könyves közösségi oldalról, a moly.hu-ról már korábban írtam). Szóval csak ajánlani tudom, hogy ragadjatok könyvet, váljatok ti is olvasóvá!