Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Aláírást gyűjtenek, mert a Sátán túl jó fej

2019. január 17. 12:00 // Forrás: BBC
A spanyol Segovia városban szobrot állítanának a Sátánnak. A helyi lakosok azonban nem ezért tiltakoznak, hanem azért, mert az ördög túl jó fejnek tűnik.

A bronz szobor egyelőre csak látványterven létezik, és (HA elkészül) egy helyi legendának állít emléket. A történet szerint ugyanis a város híres ókori vízvezetékét maga Lucifer építette, miután erre csellel rávették. A polgárok azonban tiltakozni kezdtek, mert szerintük a Sátán túl barátságosan fest a látványterveken.

Az alkotás készítője, José Antonio Abella a BBC-nek elmondta: megdöbbentette a szoborral szembeni ellenállás. Le is kellett állnia a munkával, amíg a bíróság eldönti, az ábrázolás vajon sérti-e a keresztény értékeket.

Eddig több mint 5400 fő - a lakosság több mint 10 százaléka - írta alá a Sátán-ellenes petíciót. A petícióban úgy fogalmaztak, hogy zavarja őket az ördög "joviális" ábrázolása (a Gonosz éppen szelfit készít magáról a várfalról, háttérben a vízvezetékkel), szerintük ezzel az alkotó az ördögöt magasztalja, következésképp megsérti a katolikusokat.

Hozzáteszik: a Sátánnak visszataszítónak és megvetendőnek kell lennie, nem pedig barátságosnak és csábítónak, aki nem sugall semmiféle rosszindulatot.

"Imádom Segoviát" - mondta az alkotó - "Itt élek három évtizede, és reméltem, hogy ezzel a szoborral megmutathatom, mennyire hálás vagyok a városnak, ami befogadott."

A helyiek az Ördög Hídjának nevezik a 17 km hosszú vízvezetéketA helyiek az Ördög Hídjának nevezik a 17 km hosszú vízvezetéket

Az egykori orvos nyugdíjazása után kezdett el művészettel foglalkozni. Mint fogalmazott, megdöbbentette, milyen hevesen tiltakoznak a helybeliek a tervezett szobor ellen, ami egy olyan városi történetnek állít emléket, amit az összes segoviai iskolában tanítanak a gyerekeknek.

A tiltakozás azonban nem vette el az önkormányzat kedvét: Claudia de Santos önkormányzati képviselő az El Pais napilapnak azt nyilatkozta, hogy a támadásokat unfairnek és elkeserítőnek tartja, a szobrot pedig szeretnék az eredeti tervek szerint felavatni.

A segoviai vízvezeték építését Domitianus római császár (uralkodott: 81-96) rendelte el, az építkezést az első századforduló környékén (98 és 112 között) fejezték be. A vízvezeték a várostól 17 kilométerre lévő Rio Frio patakból vezette a településre a vizet.

A legmagasabb pontján közel harminc méteres építmény messze a település házai fölé magasodott a középkorban: nem csoda, ha a Római Birodalom bukása után a múltbéli építészetről mit sem tudó középkori lakosok körében elterjedt a történet, hogy az óriási kőépítményt maga az ördög emelte.

A legenda szerint Lucifer egyetlen éjszaka alatt építette fel a vízvezetéket, hogy ezzel elnyerje egy fiatal nő lelkét. Végül azonban elbukott: az utolsó követ már csak akkor tudta letenni, amikor a felkelő nap első sugarai előbukkantak. A tradíció szerint a köveken látható apró lyukak az ördög ujjának nyomai.

Az már nem az ördögöt, hanem inkább a rómaiak mérnöki képességeit dicséri, hogy a vízvezeték több mint 1700 éven át, a XIX. század közepéig látta el friss ivóvízzel Segoviát. Vajon tudnánk ma bármit is alkotni, ami még a 3700-as években is képes lenne ellátni a feladatát?

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.