2019. július 17., szerda
Endre, Elek névnap

Aláírást gyűjtenek, mert a Sátán túl jó fej

A spanyol Segovia városban szobrot állítanának a Sátánnak. A helyi lakosok azonban nem ezért tiltakoznak, hanem azért, mert az ördög túl jó fejnek tűnik.

A bronz szobor egyelőre csak látványterven létezik, és (HA elkészül) egy helyi legendának állít emléket. A történet szerint ugyanis a város híres ókori vízvezetékét maga Lucifer építette, miután erre csellel rávették. A polgárok azonban tiltakozni kezdtek, mert szerintük a Sátán túl barátságosan fest a látványterveken.

Az alkotás készítője, José Antonio Abella a BBC-nek elmondta: megdöbbentette a szoborral szembeni ellenállás. Le is kellett állnia a munkával, amíg a bíróság eldönti, az ábrázolás vajon sérti-e a keresztény értékeket.

Eddig több mint 5400 fő - a lakosság több mint 10 százaléka - írta alá a Sátán-ellenes petíciót. A petícióban úgy fogalmaztak, hogy zavarja őket az ördög "joviális" ábrázolása (a Gonosz éppen szelfit készít magáról a várfalról, háttérben a vízvezetékkel), szerintük ezzel az alkotó az ördögöt magasztalja, következésképp megsérti a katolikusokat.

Hozzáteszik: a Sátánnak visszataszítónak és megvetendőnek kell lennie, nem pedig barátságosnak és csábítónak, aki nem sugall semmiféle rosszindulatot.

"Imádom Segoviát" - mondta az alkotó - "Itt élek három évtizede, és reméltem, hogy ezzel a szoborral megmutathatom, mennyire hálás vagyok a városnak, ami befogadott."

A helyiek az Ördög Hídjának nevezik a 17 km hosszú vízvezetéketA helyiek az Ördög Hídjának nevezik a 17 km hosszú vízvezetéket

Az egykori orvos nyugdíjazása után kezdett el művészettel foglalkozni. Mint fogalmazott, megdöbbentette, milyen hevesen tiltakoznak a helybeliek a tervezett szobor ellen, ami egy olyan városi történetnek állít emléket, amit az összes segoviai iskolában tanítanak a gyerekeknek.

A tiltakozás azonban nem vette el az önkormányzat kedvét: Claudia de Santos önkormányzati képviselő az El Pais napilapnak azt nyilatkozta, hogy a támadásokat unfairnek és elkeserítőnek tartja, a szobrot pedig szeretnék az eredeti tervek szerint felavatni.

A segoviai vízvezeték építését Domitianus római császár (uralkodott: 81-96) rendelte el, az építkezést az első századforduló környékén (98 és 112 között) fejezték be. A vízvezeték a várostól 17 kilométerre lévő Rio Frio patakból vezette a településre a vizet.

A legmagasabb pontján közel harminc méteres építmény messze a település házai fölé magasodott a középkorban: nem csoda, ha a Római Birodalom bukása után a múltbéli építészetről mit sem tudó középkori lakosok körében elterjedt a történet, hogy az óriási kőépítményt maga az ördög emelte.

A legenda szerint Lucifer egyetlen éjszaka alatt építette fel a vízvezetéket, hogy ezzel elnyerje egy fiatal nő lelkét. Végül azonban elbukott: az utolsó követ már csak akkor tudta letenni, amikor a felkelő nap első sugarai előbukkantak. A tradíció szerint a köveken látható apró lyukak az ördög ujjának nyomai.

Az már nem az ördögöt, hanem inkább a rómaiak mérnöki képességeit dicséri, hogy a vízvezeték több mint 1700 éven át, a XIX. század közepéig látta el friss ivóvízzel Segoviát. Vajon tudnánk ma bármit is alkotni, ami még a 3700-as években is képes lenne ellátni a feladatát?