Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

HAVI 100 ezer forint a GYOD a gondozott gyermek korától függetlenül

2019. január 15. 13:01
Idén januártól a Veszprém Megyei Kormányhivatal illetékességi területén is egységes, havi 100 ezer forint összegű otthongondozási díjat vehetnek igénybe az önellátásra képtelen gyermeküket ellátó szülők. A jogosultság elbírálását a Veszprém Megyei Kormányhivatal járási hivatalai január 15-éig végezték el, az új jogosultságok igénylése folyamatosan benyújtható.

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény módosításával január 1-jétől bevezeti a kormány a „GYOD”, vagyis „gyermekek otthongondozási díja” ellátást. A GYOD-ra jogosult az a szülő, aki súlyos fogyatékosságából eredően önellátásra képtelen vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekéről, vagy tartós betegségből eredően önellátásra képtelen gyermekéről gondoskodik. A GYOD összege egységesen bruttó 100 ezer forint és a gyermek életkorától függetlenül folyósítható. Az Országgyűlés döntése értelmében idén januártól 15 százalékkal, 2022-ig pedig négy lépcsőben összesen 30 százalékkal emelkedik a hozzátartozó otthon gondozása esetén folyósítható ápolási díj összege. Amennyiben több ápolásra szoruló gyermek él egy családban, a szülő az alapdíj másfélszeresét veheti igénybe. A GYOD mellett lehetséges a testvér után járó egyéb családtámogatások folyósítása is.

Azon szülők számára, akik 2018. december 31-én végleges döntés alapján gyermekükre tekintettel ápolási díjra jogosultak, az illetékes járási hivatal 2019. január 1-jére visszamenőleg hivatalból, a jogosultsági feltételek vizsgálata nélkül megállapítja a GYOD-ra való jogosultságát, illetve megszünteti az ápolási díjra való jogosultságát. A megyében közel 500 a GYOD-ra jogosult szülők száma.

A jogosultság megállapítására vonatkozó kérelmek kormanyhivatal.hu/veszprem, a kormany.hu és csaladitudakozo.kormany.hu honlapokról letölthetőek.

vehir.hu
további cikkek
Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  ma 12:56 Bér-, albérlet-, utazási és képzési támogatást kapnak a 30 év alattiak Bér-, albérlet-, utazási és képzési támogatást kapnak a 30 év alattiak A kormány Ifjúsági garancia plusz programja négy pillérre épül: bértámogatásra, lakhatási és utazási támogatásra, valamint átképzésre - ismertette Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. 2024. április 16. 11:48 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46 Új otthonfelújítási programot indít a kormány az 1990 előtt épült lakóházak korszerűsítésére Új otthonfelújítási programot indít a kormány az 1990 előtt épült lakóházak korszerűsítésére Új otthonfelújítási programot indít a kormány 108 milliárd forint keretösszeggel az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére: egymillió forint önrész mellett maximálisan 6 millió forintos támogatás vehető igénybe, amelynek fele kamatmentes hitel, másik fele vissza nem térítendő támogatás - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján. 2024. április 5. 15:39

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.