Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Lassan járj, tovább érsz - módosult a sebességhatár Rátótnál

2019. január 14. 4:00
A gyulafirátótiak egy régi kérése vált valóra a napokban: a kádártai elágazó és a település kezdete közötti útszakaszon módosították a megengedett maximális sebességet.

Gyulafirátóton régóta okoz problémát az átmenő forgalom. Nemcsak az autók mennyisége miatt – a nyári időszakban a 82-es az egyik legnépszerűbb útvonal Ausztria és Szlovákia felől a Balatonhoz –, hanem azért is, mert a közlekedők gyakran a lassítás szándéka nélkül száguldanak keresztül a falun.

A települést kettészelő kétszámjegyű főutat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemelteti, így a forgalomlassító elemek kihelyezéséért is ők felelősek. Az elmúlt tíz évben voltak is próbálkozások a helyzet javítására: lassító szigetek épültek a település két végén és a központban is, ahol azóta harmincas távblával és a sebességet kijelző készülékkel is igyekeztek felhívni a figyelmet a veszélyhelyzetre. Itt tavaly annak ellenére is történt baleset, hogy a gyalogosok biztonságát – és elsőbbségét – kijelölt átkelőhely is biztosítja.

Nem úgy az alsó buszmegállónál, ami a lakott területen kívül helyezkedik el, ennek minden hátrányával: az úttesten nincs átkelőhely kijelölve, nincs erősebb világítás, ami felhívná az autósok figyelmét a buszmegállónál átkelő gyalogosokra, és a múlt hétig sebességkorlátozás (70 km/h) is csak a településről kifelé vezető oldalon volt érvényben, Veszprém felől kilencvennel lehetett végigzúgni a veszélyes szakaszon.

Múlt héten azonban a Magyar Közút végre lépett: a lakott terület végét jelző tábla és a kádártai elágazás között mostantól mindkét irányban 50 km/h a megengedett legnagyobb sebesség.

A változásra nemcsak a notórius gyorshajtókat figyelmeztetjük – azoknak is érdemes jobban odafigyelni, akik rutinból vezetnek ezen a szakaszon: a megszokott sebességet könnyen a pénztárcájuk bánhatja.

Remélhetőleg a változás végre eléri a célját, és biztonságosabbá válik az elmúlt években több halálos balesetet is látott útszakasz. Azt csak halkan teszem hozzá, hogy ehhez az autósok mellett a gyalogosoknak is változtatniuk kellene a szokásaikon, itt ugyanis a megállóban várakozó busz mögül vakon, körültekintés nélkül az úttestre lépő gyalogosok mindennapos látványnak számítanak.

Közlekedjünk óvatosan és vigyázzunk egymásra!

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 Karbantartás miatt a mostani és a következő hétvégén lezárják a Déli pályaudvart Karbantartás miatt a mostani és a következő hétvégén lezárják a Déli pályaudvart Két áprilisi hétvégén, 6-án és 7-én, valamint 13-án és 14-én a Déli pályaudvaron komplex karbantartást végeznek, ezért akkor az állomás nem indít és nem fogad vonatokat, ugyanakkor a pénztárcsarnok a lezárás ideje alatt is megközelíthető marad - közölte a Mávinform szerdán a vasúttársaság honlapján. 2024. április 3. 15:32 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.