2019. augusztus 24., szombat
Bertalan névnap

Van-e létjogosultsága a harmadik nemnek?

Németországban év eleje óta jegyezhetik be az újszülöttek anyakönyvébe a harmadik nemet, a „vegyest”-t. Remélhetőleg nem csak érzelmi-ideológiai döntés született, hanem egy egész nemzetet és társadalmat szolgáló intézkedés. Vélemény.

Németországban, Európa egyik vezetőjének és a modern társadalom mintaképének tekintett államában 2019. január 1. óta a nő és a férfi mellett az anyakönyvben bejegyezhető egy harmadik nem, a vegyes, azaz a divers. Az alkotmánybíróság megrendelését 2017-ben fogadta el a parlament.

Németországban mostantól nem csak fiúk és lányok születnek. Fotó: pixabayNémetországban mostantól nem csak fiúk és lányok születnek. Fotó: pixabay

Az igazságügyi indoklás szerint a változtatásra azért volt szükség, mert egyetlen embert sem szabad hátrányosan megkülönböztetni a nemi önazonossága miatt. A változásnak köszönhetően hamarosan eltűnhet a „Kedves hölgyeim és uraim” német megfelelője, és a munkahelyi öltözködési és mellékhelyiség használati szokások is megváltoznak. Egy álláshirdetésnél is el kell kerülni a nemi megkülönböztetést, egyben tiszteletben kell tartani a sokszínűséget – ha valaki ezt nem teszi meg, súlyos büntetésre számíthat - írta eheti cikkében az Index.

A világon sokan szenvednek nemi identitászavarral, akik felé empátiával kell fordulnunk. Ám az, hogy egy ilyen, az egész ország életét döntően befolyásoló intézkedés született, jogos kérdéseket fel.

A harmadik nem, a vegyes bevezetése inkább érzelmi és ideológiai döntésnek tűnik, mintsem ésszerű intézkedésnek, ugyanis mióta világ a világ, egy egészen apró ezreléktől eltekintve döntő többségben XX (nők) és XY (férfiak) kromoszómájú emberek születnek.

Igaz ez annak ellenére is, ha ez ellenkezik a legkedvesebb nézetekkel. Ezen kedves gondolatok dédelgetése helyett a kritikus gondolkodást kellene alkalmazni, és megvizsgálni azt, hogyan jutottunk el idáig, hogy a tényeket figyelmen kívül hagyja egy egész ország.

Megkérdőjelezhető továbbá az is, hogy mennyire előremutató a német társadalomra nézve egy egészen elhanyagolható szűk réteg miatt bevezetett ideológiai-érzelmi hátterű döntés.

Utolsó frissítés: 01.16.