Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Leltár az állatkertben

2019. január 11. 1:00
“37 kiló lett, maradhat?” - Természetesen marad, hiszen az évről évre nagyobbra növekedő tigrispiton továbbra is nagyon jól érzi magát a Veszprémi Állatkertben, ám ahhoz, hogy pontosan megtudjuk, mennyit gyarapodott tavalyi méreteihez képest, a ZOO dolgozói is elkezdték csütörtökön az “év eleji leltárt”.

A 2019-es év kezdetén ideje elszámolni 2018 eseményeivel, történéseivel, majd megkezdeni az új esztendőt. Ez az időszak a leltárról szól minden területen: számadást végzünk az életünk összes szegmensében, felmérjük magunkat és leltározunk a munka világában is. Minden cég és vállalkozás pontos méréseket és számításokat végez aktuális adatainak feljegyzéséhez: darabszámok, bevételek, kiadások, méretek.

A Veszprémi Állatkertben ez nemcsak az épületek, bútorok és tárgyak, hanem az állatok felmérését is jelenti: pontos adatok gyűjtését a lakókról, ahol lehetséges, testhossz, magasság és súly mérésével.

Izgalmas és kihívásokkal teli tevékenység ez, hiszen nem számokat körmölnek papírokra vagy polcokon számolják az eladásra kihelyezett termékeket, hanem különböző tulajdonságú, eltérő életvitelű élőlényeket vizsgálnak. A szabadon repkedő madarak, egy tigrispiton hosszának mérése vagy Pablo, a szélesszájú orrszarvú paramétereinek meghatározása mind egyedi, meglepetéseket rejtő, lenyűgöző feladat.

A Veszprémi Állatkertben jelenleg 92 faj összesen 624 egyede látható. A csütörtöki leltár első felmért állata, a 2010-ben megnyitott Kölyökdzsungel játszóház és terrárium egyik lakója, a 20 éves szalagos tigrispiton. A tavalyi eredményekhez képest 16 centit nőtt a kígyó hosszúsága, így jelenleg 4,15 méter, súlya 37 kg, amely azt mutatja, hogy az állat jól érzi magát környezetében.

Az állatkert legkisebb tagjai közül, egy botsáska és egy madagaszkári bütyköscsótány is a mérőszalag mellé került, majd egy félénk teknős állt a mérlegre: a bütyköscsótány hat és fél centiméterrel, a botsáska nyolc centis testhosszal és kilenc centiméter hosszú csáppal képviseli a “legkisebbeket”, a teknős pedig közel négy kilós testsúllyal kezdte meg az új évet.

Török László, a Veszprémi Állatkert igazgatója elmondta, hogy fajtól függően, az állatok is az emberekhez hasonlóan, fiatalabb korban sokkal nagyobb mértékben gyarapodnak súly és testhossz tekintetében is, majd a növekedés az idősebb példányoknál fokozatosan lelassul, megáll.

Az éves állapotfelmérésen túl, hosszútávon egy olyan adatabázis kialakítására kerülhet sor, amelyben pontosan nyomon követhető az állatkert lakóinak fejlődése, növekedése.

Veszprémi “leg-ek”

A Veszprémi Állatkert legnagyobb állata az ázsiai elefánt: a három fiatal bika közül, a nyolc esztendős Nuka állhatna a képzeletbeli dobogó csúcsára.

A legmagasabb lakók természetesen a rotschild-zsiráfok: a három fős csapatból Kibo a hím, aki jelenleg 4,3 méter magas.

Az állatkert legnehezebb lakója címért ketten vannak versenyben, mindkettőjük súlya elérheti a 2,5-3 tonnát is: Nuka az ázsiai elefánt, illetve Pablo a szélesszájú orrszarvú.

zoo
Sulyok Georgina
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.