Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Önkéntes nyugdíjasok segítik az EKF sikerét

2019. január 9. 16:03
A felajánlást szerdán jelentették be a nyugdíjas klubvezetők év eleji ülésük alkalmával Porga Gyula polgármester, Némedi Lajos alpolgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő jelenlétében.

Szente József, a nemrégiben Pro Meritis díjjal kitüntetett Klubvezetők Fórumának elnöke, illetve Veszprém Város Idősügyi Tanácsának társelnöke ülésükön kifejtette, már az Európa Kulturális Fővárosa pályázat előkészületeiben is részt vettek, a továbbiakban pedig ugyanezt az aktív szerepvállalást szeretnék folytatni.

– A cím elnyerése számunkra is nagy öröm, amely – ahogy azt Aiva Rosenberg, a pályázatokat elbíráló független európai testület elnöke is elmondta –, a város és az ország mellett az egész kontinensre kihat. 2019 januárjától széles együttműködés keretében kezdődik meg a program kidolgozása, annak érdekében pedig, hogy 2023-ban méltóképpen ünnepelhessük meg a címet, a mai naptól fogva azon leszünk a városi nyugdíjasklubok vezetőivel és tagjaival összefogva, hogy önkéntesként segítsük a minél eredményesebb munkát. Eligazítókként, kalauzokként, idegen- vagy tárlatvezetők minden olyan helyen ott leszünk, ahol az idősek bölcs tanácsaira szüksége lehet és támogatjuk az ide érkezőket – jelentette be Szente József.

Az ötletet Liverpool adta, amely 2008-ban töltötte be az Európa Kulturális Fővárosa címet. A városban korábban nem volt példa arra, hogy az időseket is igazán meg tudták volna mozgatni, a sikeres pályázatnak köszönhetően viszont olyan energiát és intenzitást adott a nyugdíjas társadalom, amely addig egyetlen EKF városban sem volt tapasztalható. A cél az, hogy ezt a példát tudjuk követni Veszprémben is – hangzott el az eseményen.

Porga Gyula a felajánlást megköszönve elmondta, nemcsak a mostani támogatásért lehetnek hálásak, de mindazért az örökségért is, amit a város eddig kapott tőlük. „Egy ilyen nagy programot nem lehet a semmiből elnyerni: csak hosszú évtizedekre visszanyúló tradíciókra lehetett alapozni. Önöknek azért is jár a köszönet, amiért ezt a várost olyanná formálták, amilyennek most ismerjük. De nemcsak ezért lehetünk büszkék, hanem azért is, mert az aktív éveken túl ma is, nyugdíjasként is folyamatosan szerepet vállalnak és példát mutatnak számunkra. Éppen ez az erőforrás, amire szükségünk van az EKF program eredményes végrehajtásában” – hangsúlyozta a polgármester.

A városvezető beszédében úgy fogalmazott, Veszprém egy szoros rangadóban győzött az EKF cím elnyeréséért folytatott versenyben, valójában azonban még a meccs felénél sem vagyunk, épp csak az első 20 perc telt el: az igazán komoly munka még előttünk áll. „Meg kell szerveznünk a programot, ugyanazt az egységet megőrizve, amely a pályázat előkészítését is jellemezte. Nem lesz könnyű menet, biztosan lesznek konfliktusok, de ha megvan az egymásba vetett bizalmunk, akkor menni fog.”

A polgármester szerint a legfontosabb kérdés azonban nem is az, mi fog történni 2023-ban, hanem hogy mit hagyunk az utódainkra. „A mi közös ügyünk, hogy az elkövetkező 50-100 évre meghatározzuk, milyen lesz ennek a városnak a gondolkodása, a közössége, környezete. Szerencsére olyan évszázadban élünk, amikor erre lehetőségünk adódik.”

Az ülésen részt vett Némedi Lajos alpolgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő is, aki ugyancsak pozitívan üdvözölte a kezdeményezést, hozzátéve: ha ugyanazt a tenni akarást sikerül továbbvinni, amelyet eddig is tapasztalt a nyugdíjas kluboknál járva, 2023-van Veszprémé lehet a legjobb EKF-program.

EKF
Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 Büszkén lobog a Kertváros zászlója Büszkén lobog a Kertváros zászlója 2022-ben civil kezdeményre, az EKF támogatásával készültek el azok a városrészi zászlók, melyek a veszprémi polgárok egyes lakókörzetekhez fűződő identitását erősítik. A lobogók már több rendezvényen is megjelentek, de az egyes városrészekben is ott vannak. Kedden ünnepélyes keretek között vonták fel a Kertváros zászlóját. 2024. március 12. 21:00 Zászlót bontottak Veszprém városrészei közélet Zászlót bontottak Veszprém városrészei Az együttműködő és összetartó városrészi közösségek jelentős szerepet játszanak Veszprém életében, mert képesek erősíteni és támogatni egymást, és ez nem csupán a mindennapi életet könnyíti meg, hanem hozzájárul a város egészének fejlődéséhez és jólétéhez is.    2024. március 7. 22:23 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.