2019. június 18., kedd
Levente névnap

Átalakulóban az USA kongresszusa

  • Hétvezér
  • 2019.01.07
    04:00
  • Magyari Idők, Wall Street Journal
Megalakult csütörtökön az új amerikai törvényhozás, amely elég színesre sikerült: rekordszámú LMBT-tag és a Biblia helyett a Koránra felesküdő képviselő jutott be.

Január 3-án alakult meg az új amerikai törvényhozás, melynek alsóházába 2011 után először kerültek többségbe a demokraták. A novemberi félidős választásokon 40 fővel sikerült növelniük befolyásukat, így már 235-en vannak.

Érdekesség, hogy csütörtökön minden eddiginél sokszínűbb amerikai törvényhozás tette le az esküt

Az új törvényhozók közt 42 nő és 23 színesbőrű foglal helyet, az amerikai média pedig kiemeli, hogy 5 LMBT (Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok, Transzneműek) közösséghez tartozó, genderlobbit támogató politikus is bejutott. Az új demokrata házelnök, Nancy Pelosi első beszédében kijelentette, meg fogják szavazni az úgynevezett Egyenlőség Törvényt, amelyet a republikánusok eddig blokkoltak.

További érdekesség, hogy a szokásokkal ellentétben ketten (Ilhan Omar és Rashida Tlaib) nem a Bibliára, hanem a Koránra tettek esküt. Így a képviselőháznak már két muszlim tagja van, mindketten demokraták. Mellettük két indián gyökerű politikus jutott a képviselők közé.

A 12 éves kora óta amerikában élő Ilhan Omar csütörtökön lett a kongresszus tagja. Fotó: AFPA 12 éves kora óta amerikában élő Ilhan Omar csütörtökön lett a kongresszus tagja. Fotó: AFP

A Wall Street Journal szerint a Trumpnak mostantól egy olyan demokrata párti többségű képviselőházzal kell együttműködnie, amelynek azon kívül, hogy tönkretegyék Trumpot, nincs más beazonosítható politikája. Ismerős?