Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Több mint 170 termék két termelőtől

2018. december 27. 17:27 // Forrás: Ecoport magazin
A várpalotai Józan-dűlőben, közutaktól távoli zártkertben 3600 m2-es és a loncsosi 2000 m²-es ingatlanokon termesztik ökológiai szemlélettel a különféle gyógy-és fűszernövényeket, zöldségeket, gyümölcsöket, magvas növényeket Győri Ildikó és férje, Kovács Sándor őstermelők, valamint vadon termő növényeket gyűjtenek a Tési erdőkben.

A kert 15 éve nem látott mérgező permetszereket, hisz ahogy Ildikó mondja, minden, amit csinálnak, az első ponttól az utolsóig az egészségről és a természet tiszteletéről szól. Így nem használnak sem műtrágyát, tartósítószert, sem adalékanyagokat. A növényeket nemcsak a biokertészetben megengedett módon kezelik és termesztik, hanem fel is dolgozzák azt.

A kínálat évszaktól függően változik: Ildikó és férje eddig több mint 170 féle terméket állított elő, mely közül 21 megkapta a Balaton-felvidéki Nemzeti Parki Termék védjegyet. Ezt csak azok a termékek kapják meg, amelyek a park területén a természettel összhangban készülnek. Ezen kívül a medvehagyma fűszersó elnyerte a 2018 év kiváló terméke díjat.

„Imádom az ízeket, nagy gourmet vagyok. Világéletemben szerettem kísérletezni. Csak akkor kerül termék eladásra, ha elégedett vagyok vele”

- vallja magáról.

A várpalotai kertészetből főleg szirupok (pl.: mentás, hársfás, mézeskalács ízű is!), növényi krémek (ajvár, padlizsánkrém, gulyáskrém), szörpök, lekvárok, dzsemek, házi ételízesítők, fűszersók, ivólevek, pörkölt fűszeres magvak, savanyúságok, befőttek és fűszerecetek kerülnek ki, de megtalálhatók a különféle szezonális zöldségek és gyümölcsök is.

Ildikó biológus édesapjától tanulta a növények szeretetét, gyermekkorában a saját gyümölcsösükben ismerkedett a természet ajándékaival. Később jobban beleásta magát a témába, tanult dísznövénykertészetet, természetgyógyászatot és ma már fitoterapeutaként is tevékenykedik.

A házaspár termékeivel a környék rendezvényein, termelői piacain lehet találkozni, de igény esetén akár házhoz is szállítanak helyben.

A cikk eredetileg a Vehir.hu-t is kiadó Bakony-Balaton Média Kft. egy másik lapjában, az Ecoport magazin 2018 decemberi számában jelent meg.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban, a kisebb üzemeknél a húsvéti forgalom elérheti az éves mennyiség 30 százalékát is - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerdai közös közleményében, amelyben azt ajánlották a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája. 2024. március 20. 12:07 A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése számít elsősorban - közölte a Profession.hu negyedéves reprezentatív kutatása alapján kedden. 2024. március 19. 13:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.