Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Magyar srác lett második a Forma-1-ben

2019. január 8. 4:00
Két éve a Formula-1 hivatalos e-sport világbajnokságot hirdetett, amiben a Ferrari kivételével az összes valódi csapat részt vesz. Egy magyar versenyző, Bereznay Dániel második lett a világbajnokságban.

Nem véletlen, hogy az egyébként konzervatív Formula-1 saját e-sport bajnokságot indított. A széria ugyanis folyamatosan veszít a népszerűségéből, részben egészen meglepő ok – a videojátékok – miatt: az F1 egyszerűen túl ingerszegény a videojátékokon felnőtt generáció számára.

Ráadásul az autósport tökéletes e-sport alapanyag: míg a foci és a fifázás két össze sem hasonlítható élmény, addig a szimulátorozás nagyon is hasonlít a valódi vezetéshez – ugyanúgy kormánnyal, pedálokkal működik az autó, ugyanazokkal a mozdulatokkal irányítod. Arról nem is beszélve, hogy a szimulátorok ma már a valódi autósportban is jelen vannak, a csapatok a virtuális térben tesztelik és fejlesztik az autóikat. És hogy mennyire van átjárás az e- és a valódi versenyek között, azt Michelisz Norbert példája mutatja a leginkább, aki egy szimulátor-bajnokságon mutatott teljesítménye után kapott esélyt, hogy igazi versenyautót tesztelhessen, ma pedig már a világ legjobb túraautó-versenyzői ellen küzd a Túraautó Világkupában.

A Forma-1 e-bajnoksága három fázisból áll: az elsőben bárki megmérettetheti magát, tavaly több mint hatvanezren próbáltak szerencsét. A második szintre már csak negyven versenyző kerül be, itt kapcsolódnak be az igazi F1-es csapatok: a középdöntősök közül válogathatták ki a csapatok, kiket szerződtetnek a bajnokságra. Ezen a szinten már nem otthonról zajlanak a versenyek: a játékosok egy csarnokban gyűlnek össze, ahol teljesen egyforma szimulátorokba ülhetnek, a futamokat pedig nemcsak online streamelik élőben, de az igazi Forma-1-es tapasztalatokkal is rendelkező SkySports csatorna tévés közvetítést is biztosít.

Photo: formula1.comPhoto: formula1.com

Ami a 2018-as bajnokságot illeti, a Mercedes megtartotta a 2017-es címvédő Brendon Leigh-t, mellé pedig leszerződtette a magyar Bereznay Dánielt. Ahogy a valódi bajnokságban, úgy a virtuális versenypályán is tarolt a csapat: Leight domináns versenyzéssel ismét megnyerte a bajnokságot, Bereznay második lett, a két fiatal e-sportoló pedig a csapatbajnoki címet is elhódította a Mercedesnek. Tíz futamból kilencet a Mercedes nyert: hetet Leigh, kettőt Bereznay (Spa és Abu-Dhabi), rajtuk kívül csak a Haas versenyzője, Salih Saltunc tudott a dobogó tetejére állni, Hockenheimben.

Bereznay Dániel (photo: f1esports.com)Bereznay Dániel (photo: f1esports.com)

Bereznay Dániel Motorsport.com-nak adott interjújából kiderül, mennyire komoly biznisz a virtuális versenyzés: most érettségire készül, így az iskola miatt kötött a napirendje, „de minden hónapban vagy 10 napot Angliában töltök a csapatommal.”

A Mercedes is komoly figyelmet fordított a versenyzőire. „Rengeteg alkalmazott van, aki velünk foglalkozik. Mérnökök, igazi versenyzők próbáljak szélesíteni a látókörünket. A kreativitás, a valósághoz való visszacsatolás is nagyon fontos. Próbáljuk minden szögből megvizsgálni a dolgokat. Ehhez sok forrás kell. Sok helyre mentünk el személyesen, sok szimulátorban, sok gokartban is ültünk. Ehhez talán csak a Mercedesnek vannak meg a forrásai jelenleg. Nem csak szerepelni jöttünk, hanem nyerni. És közösen nyerünk, és közösen tanulunk is.” (A teljes interjút itt találjátok.)

(photo: f1esports.com)(photo: f1esports.com)

Maga Toto Wolff, a Mercedes motorsport vezetője is büszkén nyilatkozta december elején, hogy csapata mind a négy F1-es bajnoki címet (egyéni, konstruktőri, virtuális egyéni, virtuális konstruktőri) megszerezte: ebből is látszik, hogy a márka nem csak játékként tekint az e-sportra.

2018 F1 Esports Series - Egyéni bajnokság (TOP 10)

1. Brendon Leigh (Mercedes) - 223
2. Bereznay Dániel (Mercedes) - 163
3. Frederik Rasmussen (Toro Rosso) - 117
4. Salih Saltunc (Haas) - 91
5. Marcel Kiefer (Force India) - 75
6. Patrik Holzmann (Toro Rosso) - 59
7. Joni Tormala (Red Bull) - 55
8. Bono Huis (McLaren) - 52
9. Alvaro Carreton (Williams) - 48
10. Cem Bolukbasi (Toro Rosso) - 32

2018 F1 Esports Series - Konstruktőri bajnokság

1. MERCEDES AMG Petronas Esports Team - 382
2. Scuderia TORO ROSSO - 210
3. SAUBER F1 eSports - 119
4. Shadow MCLAREN - 101
5. Hype EFORCE INDIA - 99
6. RED BULL Racing Esports Team - 81
7. WILLIAMS Esports - 69
8. HAAS F1 Team - 27
9. RENAULT Sport Team Vitality - 23

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Úszó Eb: negyvenegy fős magyar csapat, három veszprémivel úszás Úszó Eb: negyvenegy fős magyar csapat, három veszprémivel Negyvenegy fős lesz a magyar csapat júniusban a belgrádi Európa-bajnokságon: a medencés szakágban 15 férfi és 18 női versenyző, a nyílvízi viadalokat illetően négy-négy sportoló várja a kontinensviadalt. A keretben a Balaton ÚK Veszprém háro kiválósága, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid és Sárkány Zalán is ott van.  tegnap 20:40 Női kézilabda Eb: ismét egy csoportban a svédekkel a magyar válogatott női kézilabda-válogatott Női kézilabda Eb: ismét egy csoportban a svédekkel a magyar válogatott A magyar női kézilabda-válogatott a svéd, az észak-macedón és a török válogatottal szerepel együtt a debreceni A csoportban a téli magyar-osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokságon. tegnap 20:28 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.