Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hálaadó szentmisén avatták díszpolgárrá Márfi Gyula veszprémi érseket

2018. december 16. 18:32
A 75. születésnapja alkalmából adott vasárnapi hálaadó szentmisén közjogi és közéleti méltóságok, és a püspöki konferencia jelenlétében kapott díszpolgári címet a "józan gondolkodású és jó humorral megáldott" Márfi Gyula veszprémi érsek.

Márfi Gyula Pördeföldén született 1943-ban. A pannonhalmi bencés gimnáziumban érettségizett, a teológiát Budapesten, a Központi Papnevelő Intézet növendékeként végezte. Szombathelyen szentelték pappá 1967-ben, püspök 1995-ben lett, érseki beiktatására 1997-ben került sor.

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Áder János köztársasági elnök megbízásából a Magyar Érdemrend Középkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át Balog Zoltántól, az akkori emberi erőforrások miniszterétől 2017-ben. Jelmondata: „A szeretet soha el nem múlik.”


Kapcsolódó:

Egyenes út az oltárig - vehir.hu

Hétfőn lesz 75 éves dr. Márfi Gyula érsek. Ebből az alkalomból felidézzük egy 2006-os, a Veszprém Indexnek adott interjúját, melyben Veszprém előtti életéről, munkájáról, az egyházzal és vallással kapcsolatos gondolatairól beszélt.


December 16-án, vasárnap 15 órakor a veszprémi Szent Mihály Bazilika Főszékesegyházban 75. születésnapja alkalmából hálaadó szentmisét mutatott be közjogi és közéleti méltóságok, és a püspöki konferencia jelenlétében. Az erről készült galériánkat IDE KATTINTVA nézheti meg.

Az eseményen Veszprém város polgármestere, Porga Gyula díszpolgári címet adományozott Márfi Gyulának közéleti tevékenységéért és az emberek egymáshoz való közelebb hozásáért.

– Az érsek munkásságát nem csak egyháziak ismerik el. Főpásztori felelősségét arra használta, hogy közelebb vezesse egymáshoz az embereket tekintet nélkül azok vallási vagy egyéb meggyőződésére.

Porga Gyula polgármester vasárnap délután avatta veszprémi díszpolgárra Márfi Gyula érseketPorga Gyula polgármester vasárnap délután avatta veszprémi díszpolgárra Márfi Gyula érseket

A kiemelkedően eredményes, építő és megtartó főpásztorok közé sorolandó, különleges közösségi érzékkel megáldott érsek az egyházon kívül is szól az emberekhez. A közéletben betöltött fáradhatatlan munkájának eredményeként közintézmények jöttek létre vagy újultak meg. Rendezvényeket támogatott, személyes példát mutat az embereknek- mondta méltatásában a polgármester.

- Az eltelt 75 év alkalmas a visszatekintésre, melyben voltak időszakok, amikor voltak hibáim, üresjárataim és tévedéseim, vagy ki nem játszott lapjaim, a dicséreteket pedig egy kicsit túlzásnak érzem

- mondta rá jellemző szerénységgel Márfi Gyula, majd napjaink egyik legaktutálisabb problémájáról, a migráció céljairól, és Európa népeinek egybe olvasztásáról is beszélt:

- Sokan, többek közt az ultraliberálisok egy uniformizált, hit nélküli világot szeretnének létrehozni, a migráció és az iszlám pedig fenyegetést jelent a kontinens kereszténységére. Ezek ellen elsők közt emelte fel hangját Magyarországon. Az érsek azt hangsúlyozta, hogy egykori szentjeinkhez hasonló prófétákra van szüksége a kontinensnek, hogy megmeneküljön.

A józan gondolkodású, realista és humoros érsek

A születésnapját hétfőn ünneplő érsekről Bábel Balázs, kalocsa-kecskeméti érsek azt mondta, a világ realitását józansággal ítéli meg, ez pedig a jó keresztények egyik ismérve. A karizmatikus látványosságok és a pesszimizmus helyett szeretet sugároz, példája pedig sokakat indíthat el azon az úton, hogy Isten felé forduljon. Márfi Gyula meg van áldva humorral, és úgy áll az emberekhez, hogy ő is elkövetheti ugyanazokat a hibákat.

Erdő Péter bíboros a szentmisén úgy fogalmazott, a változó és történelmi időket is megélő Márfi Gyula azon az úton vezet minket, amelyik végén az örök boldogsággal találkozhatunk: kitart mellettünk és hálával tartozunk életéért és az emberekért végzett munkájáért. Szerenka Miklós érseki helynök szerint Márfi a szeretet nevében hirdette a tiszta igazságot, Jézust követve pedig jó pásztorként szolgálta az egyházmegyét.

Áder János köztársasági elnök levélben üdvözölte a 75 éves veszprémi érseket, melyben azt írta, reméli, hogy a továbbiakban is érez erőt lelkipásztori tevékenységéhez.

Márfi Gyula veszprémi érsek hétfőn betölti 75. évét, így a katolikus egyház szabályai szerint fel kell ajánlania lemondását. A pápának jogában áll elfogadni vagy elutasítani azt. Az, hogy mi várható ez után, egy következő, ma megjelenő cikkünkben dolgozzuk fel.

Galéria
Márfi 75
Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.