Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Harminckét éve hunyt el a színészlegenda

2018. december 14. 4:00
Páger Antal – a magyar színházi élet egyik meghatározó alakja – harminckét évvel ezelőtt, ezen a napon hunyt el.

Minden nemzeti ünnepen elhangzik a következő: „Az emlékezés fontos! Ne hagyjuk, hogy az új generáció ne tudjon róluk!”. Azt gondolom, hogy – a nagy ünnepek mellett – az olyan meghatározó alakokról sem szabad megfeledkeznünk, mint például Páger Antal.

Isten hozta, őrnagy úr!, Keménykalap és krumpliorr, Árvácska, A kőszívű ember fiai, A fekete város, de nem is sorolom, hiszen mindenkinek más és más filmélmények kötődnek a nevéhez. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a huszonegyedik század vívmányait kihasználva, gyakorlatilag számos régi magyar film kiváló minőségben megtekinthető az interneten, így azok sem szenvednek hiányt, akik eddig nem ismerték. Legalábbis a filmek terén. Erre most nagyon sok ismerősöm azt mondaná: „nem szeretem a magyar filmeket!”. Én is tudom, hogy ma már egészen másról szól a filmgyártás, mint régen, és természetes is, hogy nem olyan filmek kerülnek a vászonra, mint anno, de a „nem szeretem a magyar filmeket” kijelentésnél általában – előítéletesen – azt gondolom, hogy nem is ismerik a magyar filmeket.

sulinet.husulinet.hu

Páger Antal, fiatal korában még a festészet és a zene iránt mutatott érdeklődést, de csizmadia apja nem pártolta a művészeti vénáját, így hegedűjét és festőállványát összetörte. Végül a művészi vénából – szerencsénkre – a színészi pályát harcolta ki magának. Halálának napján is egy színházi előadásra készülődött, amikor rosszul lett. Az előadást lemondta, később a kórházban elhunyt. Halála után létrehozták a Páger Antal színész-díjat, melyet minden évben egy olyan színész vehet át, aki a kuratóriumi döntés alapján a leghűségesebb Páger Antal szellemi örökségéhez.

nyugat.hunyugat.hu

Minden kedves olvasónak sok szeretettel kívánom, hogy ha legközelebb egyedül vagy a családdal filmet néz, emlékezzen meg egy jó kis Páger-filmmel a színészóriásról.

Szabó Eszter
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.