Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Beyond – túllépni saját magunkon

2018. december 12. 3:00 // Forrás: vportre.hu
November 9-én adtuk be a végleges pályázatunkat a 2023-as Európai Kulturális Főváros címre.

"A másik két pályázó várossal, Debrecennel és Győrrel nyilván van egyfajta rivalizálás, vetélkedés. Árgus szemekkel figyeljük egymást a médiában, az instagram-on, a facebook-on. Ünnepelve a pályázat beadását, Győr a főterén óriáskereket ácsolt és zenekarokat hívott egy amolyan össznépi örömködéshez. Mi, talán kicsit megkésve, nem előre tervezve, hogy ezt ünnepelnünk kellene, abban biztosak voltunk, hogy egy finomabb textúrájú, művészibb üzenetet kellene, hogy küldjünk, ha egyáltalán. Valami olyat kerestünk, ami jellemző Veszprém kulturális életére, és ami nem pusztán az örömünket, hanem a részvételt és a közös kiállást is megtestesíti a pályázatunk és a címmel kapcsolatos ambícióink mögött.

A Veszprémben tradicionálisan erős énekkari hagyományok miatt is talán, de az jutott eszünkbe, hogy milyen szép üzenete lenne annak, ha a beadás napján, 9-én délután, a szép, napos, 20 fokos kései őszben az Óváros tér délután háromkor egyszer csak megtelik a város énekkaraival. Az egyik jobbról, a másik balról, a harmadik oldalról, nem kiöltözve hanem hétköznapi viseletükben megtöltik ezt az amúgy nem túlnagy teret, és közösen énekelnek valamit. Mondjuk Beethoven Örömódáját, vagy a Hallelúját, vagy egy népdalt, akármit. Minderre meghívjuk a városlakókat is, csatlakozzanak hozzánk, és énekeljünk együtt.Minderre szervezünk médiát, fotósorozat, videó készül róla, egy flashmob, livestream, ami csak belefér.

Másnap estig gyakorlatilag az összes kórus, így vagy úgy, ezért vagy azért, de nemet mondott az ötletre. Mind a hét, egytől egyig. A városi zenei élet egyik meghatározó szereplője aztán még azt is kifejtette nekem, hogy maga az ötlet is úgy ahogy van, rossz.

A pályázatunkban hosszú hónapok vitája után a beyond lett a befutó, mint szlogen. Túl azon az elsődleges üzenetén, hogy a beyond, a valamin túl, a legegyszerűbben talán túllépésként lefordított szlogenünk nyilván jelzi a városhatár fizikai túllépését, azt, hogy Veszprém nem egyedül, hanem a Balaton régiót bevonva indult neki a pályázatnak, számomra ma máregyértelműen egy kiváló szlogen. Az önmagunkon, az első és borzalmasan sokszor negatív reflexeinken való túllépést jelenti leginkább.

Mert mindig van három indokunk arra, hogy mit miért ne csináljunk. Ahogy valamennyi énekkar vezető is talált ilyeneket, és nem jött létre valami jobb, több és szebb, mint amit a szürke mindennapok nyújtanak.

Ahogy olvasom az EKF oldalainkon a háborgó, negatív, kétkedő, pesszimista borzalom-komment halmazt. Hogy az első reakciója sokaknak a nem. Vagy a csak azért sem.

Az „Ugyan már, eszetek elment?”,a „Komolyan gondoljátok?”, a „Nem kellene előbb a kátyúkat betömni, meg a húszemeletest lebontani, meg a Sédből Niagarát fakasztani inkább attitűd?

Sok nagy és komoly tervünk van 2023-ra. Én mégis egy apróbb, de elképesztően nehéz és fontos dolognak örülnék nyertességünk esetén leginkább. Annak, ha 2023-ban a mostani három miért nem csináljuk meg helyett, három hogyan csináljuk meg merül fel majd bennünk. Hát ezért beyond, és ezért a túllépés."

Mészáros Zoltán

EKF
vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 Büszkén lobog a Kertváros zászlója Büszkén lobog a Kertváros zászlója 2022-ben civil kezdeményre, az EKF támogatásával készültek el azok a városrészi zászlók, melyek a veszprémi polgárok egyes lakókörzetekhez fűződő identitását erősítik. A lobogók már több rendezvényen is megjelentek, de az egyes városrészekben is ott vannak. Kedden ünnepélyes keretek között vonták fel a Kertváros zászlóját. 2024. március 12. 21:00 Zászlót bontottak Veszprém városrészei közélet Zászlót bontottak Veszprém városrészei Az együttműködő és összetartó városrészi közösségek jelentős szerepet játszanak Veszprém életében, mert képesek erősíteni és támogatni egymást, és ez nem csupán a mindennapi életet könnyíti meg, hanem hozzájárul a város egészének fejlődéséhez és jólétéhez is.    2024. március 7. 22:23 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.