Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Naivitás vagy a bizalom jele, ha nem küldök el egy idegent?

2018. december 10. 4:00
Nem tudom, hogy a naiv jelző kizárja-e azt, hogy valaki reálisan lássa a világot, mindenesetre rosszul érint, amikor azt mondják: „naiv vagy”! Azt gondolom, hogy az egészséges naivitás az a bizalom jele!

Biztos, hogy létezik az a fajta naivitás, amivel ha rendelkezik valaki, akkor egy kívülálló már szinte nem naivként definiálná az illetőt, sokkal inkább a buta jelzővel látná el. Mégis úgy érzem, ez még mindig jobb, mint amikor az ember szétfeszül az előítéletességtől. Megdicséri egyik ember a másik cipőjét, utóbbi a kijelentés után már azon gondolkozik: „vajon mit akarhat tőlem?”. Pedig ezek csak normális, apró gesztusok, kedvességek, az emberek őszinte megnyilvánulásai, melyek még nem gonosz szándékok. Olyan, mintha az ember nem lehetne őszinte, mert a végén még vagy bolondnak, vagy közveszélyesnek nyilvánítják. Persze nem árt az óvatosság, de nem kell mindenkit baltás gyilkosnak nézni.

lélektenger.cafébloglélektenger.caféblog

Nem él rózsaszín felhőben valaki azért, mert nem küld el egyből egy idegent, ha az leszólítja. Nyilván számítanak a körülmények, és nem állítom, hogy vakon kell bízni minden emberben, aki csak szembe jön az utcán, de azt gondolom, van egy egészséges határ. És a határ, az még nem egy fal, amit felépítek magam köré. Hogyha valaki a szemedbe néz a parkban, még nem kell rögtön azon agyalni, hogy vajon miért bámul téged. Miért ne mosolyoghatnánk vissza, ha éppen ránk mosolyogtak? Miért élünk úgy, mint akik idegenek egymásnak? Miért nem vagyunk nyitottabbak? Nem, én sem hívom be rögtön az első idegent vacsorára magamhoz, de nemcsak ez a két véglet van. Az elutasítás és a bedőlés.

látszótér.hulátszótér.hu

Az ördög ügyvédjeként mondhatom, hogy a hasonló gondolkodású emberek majd jól megütik egyszer a bokájukat. Kétségtelen – ahogy már mondtam –, hogy nem szabad vakon bízni. De szerintem a gondolkodás nélküli elutasítás előtt még ott van a „naivabb” szemlélet, vagyis az óvatossággal fűszerezett esély megadása a bizalom nevében!

Szabó Eszter
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.