Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Bemutatták a Laczkó Dezső Múzeum kabalafiguráját

2018. december 7. 4:00
Mikulás napján megérkezett a várva várt plüssállat, amely természetesen a kavicsfogú álteknős alapján készült, Laczkó Dezső 1899-es felfedezése okán.

A múzeum nevét – 115 éves múltjában –, számos kiállítás és tudományos eredmény fémjelzi, de eddigi történetében kabalaállatot még soha nem mutattak be. Most ez is megtörtént. A csütörtöki bemutatón először Schnitzer Miklós alkotó munkáját tekinthettük meg, aki a kabalafiguráról készített egy kisfilmet.

Katona Lajos Tamás geológus ismertette a kavicsfogú álteknős történetét, melyet tehát 1899-ben fedezett fel Laczkó Dezső (1860-1932), a veszprémi Jeruzsálemhegyen. A teknős felfedezése mellett kagylókra, puhatestűekre, és gerincesekre is lelt. Laczkó Dezsőről végül – számos ősmaradvány mellett – megyei múzeumot, forrást neveztek el, de azon kevés geológusok közé tartozik, akinek szobra is van.

S. dr. Perémi Ágota, a múzeum igazgatója elmondta: cél, hogy minél több gyerekhez eljusson a kis kabala, ami nem csak plüssként létezik, de már mágnesen, poháron, táskán, kulcstartón és noteszen is megtalálható.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07 A Somló-hegy kincseit mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum új kiállítása A Somló-hegy kincseit mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum új kiállítása A Magányos hegy kincsei - Évezredes történetek a Somló-hegyen címmel új régészeti kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Múzeumban január 30-án. 2024. január 25. 18:21 A kiskőrösi szlovák ház lett az év tájháza A kiskőrösi szlovák ház lett az év tájháza Veszprémben adták át az elismerést pénteken, a Tájházszövetség konferenciáján. 2023. október 6. 22:37 A múzeumok éjszakáján nyit újra a Laczkó Dezső Múzeum Európa Kulturális Fővárosa A múzeumok éjszakáján nyit újra a Laczkó Dezső Múzeum Egry József életét és munkásságát bemutató időszakos kiállítással nyitja meg kapuit 2023 nyarán a Laczkó Dezső Múzeum – ismertette a terveket Péterváry-Szanyi Brigitta igazgató hétfőn. 2022. december 5. 14:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.