Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Továbbra is tartogat meglepetéseket az Agóra

2018. november 30. 3:00
A Városi Művelődési Központ évről évre színes programokkal, tanfolyamokkal, kulturális élményekkel gazdagítja Veszprém lakóinak életét. Neveda Amália harmadik ciklusát kezdte meg a VMK igazgatójaként: megvalósult tervekről, jelenlegi projektekről beszélt, kitekinve a jövőre is.

Mennyire érzi sikeresnek az elmúlt időszakot? Az előző ciklus tervei megvalósultak?

- Ez a harmadik öt éves ciklusom, ami most kezdődik el. Azt hiszem, a második ciklus volt a legmozgalmasabb: 2012-2015 között három költözés is volt, és már az önmagában pozitív eredménynek tekinthető, hogy ezt túlélte az intézmény. Úgy gondolom, hogy 2015 májusától, amióta a jelenlegi épületben vagyunk egy új időszámítás kezdődött számunkra: 2015-től 2018-ig lehetőségünk volt megismerni az új helyet, a lehető legjobban kihasználni az épület adta lehetőségeket, új programokat alkotni, szélesebb réteghez eljutni, új közönséget becsalogatni az intézménybe. Úgy érzem, minden, amit elterveztünk, sikeresen megvalósult. Az Agóra program keretén belül a felújítást követően öt évig szakmai tartalommal kell megtölteni az épületet és erről az uniós pályázat előírásaihoz igazodva éves (szeptembertől-szeptemberig) jelentést kell leadni, a vállalt rendezvényeket megvalósítani: itt eltérés nem lehet és nem is volt, a tervek valósággá váltak.

Van olyan mérföldkő vagy kedvenc projekt, amire a legbüszkébb, hogy megvalósult?

- Három dolgot emelnék ki: a konyhát, látványkonyhát, a nagytermet és az interaktív kiállításokat. Amikor visszaköltöztünk 2015 májusában az újdonságokat megismerve kellett megtervezni, hogyan használjuk ki a lehetőségeket: a konyha, látványkonyha esetében először el sem tudtuk képzelni, hogy milyen rendezvényeket tudunk erre a funkcióra építeni. Eleinte bizonytalanul kezdtük el a konyhával kapcsolatos programokat, például a bonbon készítő tanfolyammal, aztán egyszer csak már tíz tanfolyamunk volt és egyre népszerűbbek voltak az ehhez hasonló események, így az idei évben még lesznek kifejezetten a karácsonyi ünnepkörhöz köthető programok is a konyhában.

A másik, amit mindenképp a sikerek között említenék az a konyha melletti nagy terem létrejötte, amely egy közösségi térként, akár 250 fő befogadására is alkalmas. Rendszeresen konferenciáknak ad otthont, illetve rengetegen bérlik is a helyiséget.

Szeretném kiemelni az interaktív kiállításokat: olyan aktív, tevékeny tárlatokat hoztunk létre, ahol a gyerekek játszva tanulhatnak. A kiállítások bizonyos iskolai tanult témakörökhöz kapcsolódva mutatták be a jelenségeket, kísérleteket. Egy ilyen kiállítás volt például a Testünk a csoda, ahol megtudhatták a gyerekek, hogy hogyan néz ki a tüdőnk, hogyan emésztünk, illetve azt is, hogy miért csuklunk. Az érdekes kiállítások nemcsak az iskolákat, hanem egész családokat is megmozgattak: délelőtt, kora délután iskolai csoportok érkeztek, délután pedig a gyerekek hozták el szüleiket. Mindegyik projekt esetében elmondhatom, hogy nagyon örülünk a sikeres megvalósulásnak, hiszen egyértelműen beváltották a hozzájuk fűződő reményeket.

Mik a tervek a jövőre nézve?

- Amiket eddig elkezdtünk, azokat folytatni fogjuk, hiszen amik bevált, jó dolgok, azokat ugyanúgy kell csinálni. A nagy szakmai cél, amit az öt éves pályázatomban is megfogalmaztam a minőségbiztosításra való áttérés: szeretnénk pályázni erre a címre 2019-ben vagy 2020-ban. A felkészülés már elkezdődött, ami azt gondolom, hogy szakmailag egy óriási feladat elé állít minket annak ellenére, hogy eddig is így dolgoztunk. A változás az, hogy a pályázathoz „nevesíteni kell a gyereket”, minden folyamatot, feladatot, amit esetleg eddig is végeztünk, de nem neveztünk meg. A másik szakmai feladat, a dolgozók képzése, hiszen az új kulturális törvény kimondja, hogy az Agórában dolgozók 30%-nak rendelkeznie kell egyetemi mesterképzéssel. Szerencsére nálunk mindenki főiskolai vagy egyetemi végzettségű, így a folyamat könnyebben elindult: már ketten is elkezdték az egyetemi képzést, a többiek pedig fokozatosan fognak bekapcsolódni.

Ezek a tervek, amik az intézmény belső részét, a dolgozókat érintik, ami pedig a város lakóit, a programokat illeti nincs megállás, mindig vannak újdonságok. Már most november-december hónapra is készültünk: kitaláltuk az „Ajándékozzon élményt karácsonyra!” projektet, ahol az általunk rendezett érdekes programokra, tanfolyamokra van lehetőség karácsonyi ajándékutalványt vásárolni például: macaron készítő tanfolyam, kosárfonás, a boros legendák névre hallgató program és táska varró tanfolyam. Folyamatosan készülünk a jövő évre: februárban a kultúrházak éjjel-nappal három napos rendezvénysorozatára és a nyári programokra is.

Az idén indultak, de szeretnénk folytatni a tematikus, komplex eseményeinket is: ilyen volt idén a Süsü-nap, a Janikovszky Éva-nap vagy éppen, amikor Bálint Ágnesről emlékeztünk meg. Jövő év tavaszán mindenki kedvenc vörös rókájával, Vukkal foglalkozunk ilyen formában. Szünidőben folyamatosan várjuk a gyerekeket, családokat, játszóházakra és természetesen továbbra sem feledkezünk meg a nálunk működő csoportokról, akiknek fellépési, próba lehetőséget biztosítunk.

Úgy gondolom, hogy egészen gazdag a program kínálat, ami előttünk áll és, amire Veszprém város lakói számíthatnak. Veszprémen kívül az Agóra program keretében kapcsolatban állunk több környező településekkel: egy pályázatnak köszönhetően a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagjai vihettek a kisebb településekre különböző műsorokat. Beadtuk a pályázatot a jövő évre vonatkozóan is: a Gizella Nőikarral látogatnánk el a környékbeli helyekre, házhoz szállítva a kultúrát. A cél az, hogy ne csak itt Veszprémben mutassuk meg, amit tudunk, amit tudnak a csoportjaink, hanem lehetőségünk legyen ezt az értéket kivinni a városból a kis térségbe is.

Sulyok Georgina
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.