Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Brüsszel egyre messzebb az emberektől

2018. november 28. 4:01
Hiába növekszik évről évre az Európai Unió támogatottsága, az embereket egyre kevésbé érdekli az EP-választás.

Csak egy példa Magyarországról: míg 2009-ben a választásra jogosultak 39%-a ment el szavazni, öt évvel később, 2014-ben ez a szám csupán 27% volt. Az uniós átlag 42% körül van. 1979 óta markánsan csökken a részvételi hajlandóság, ami aggasztja az uniót.

A szavazatok drasztikus csökkenése egyébként nem magyar sajátosság. Az európai lakosságot rendszeresen szondázó Eurobarométer mérései szerint a választásra jogosultak egyre inkább elidegenednek az eu-s parlamenti választásoktól, szinte minden országban ilyen mértékű csökkenés tapasztalható. Érdekesség: legutóbb a belgákat érdekelte leginkább az unió jövője, a szlovákokat legkevésbé. Előbbiek 89,6%-a voksolt, míg északi szomszédaink csupán 13%-a - többek között ez is kiderült a Veszprém Megyei Europe Direct Tájékoztató Központ kedd délutáni háttértájékoztatóján.

Egyre kevesebben mennek el szavazni. Miért?

A háttértájékoztatón Lővei Andrea, az EP Magyarországi Kapcsolattartó Irodavezetője elmondta, a mérések azt mutatják, az emberek leginkább kényelmi és technikai szempontok miatt nem járulnak az urnák elé. - Nem ideológiai problémáik vannak, egyszerűen az olyan személyes dolgok befolyásolják az embereket, hogy aznap süt-e a nap, vagy sem, vagy van-e épp akkor valamilyen teendőjük.

 Lővei Andrea, az EP Magyarországi Kapcsolattartó Iroda vezetője Lővei Andrea, az EP Magyarországi Kapcsolattartó Iroda vezetője

Az Európai Unió persze szeretné, ha többen mennének szavazni, hisz szerintük csak ezáltal biztosítható az erős és legitim működés. A 2019. május 23-26. között tartandó választások fő EU-s kampányüzenete ezért a részvételre való buzdítás lesz. „Itt az ideje, hogy ne csak reménykedjünk egy jobb jövőben, hanem tegyünk is érte. Ezért most nemcsak arra kérünk, hogy szavazz az európai választásokon, hanem arra is, hogy győzz meg másokat arról: fontos a szavazatuk. Mert ha mindenki szavaz, azzal mindenki nyer”- áll a szavaznifogok.eu kampányoldalon.

Mégis jó az unió?

Bár az adatok szerint egyre inkább nem érdekli az embereket a demokratikus szavazás és az unió jövője, a Parleméter felmérése szerint egyre népszerűbb az unió, köztük Magyarországon is. Itthon az átlagnál többen, a válaszadók 70%-a mondja, hogy az európai uniós tagság jó. Az uniós átlag 62%.

A válaszadók többsége mind a 28 tagállamban úgy véli, hogy országuknak az uniós tagságból előnye származott. Ez a vélemény 2018. áprilisi legutóbbi felmérés óta 1 százalékponttal tovább javult, és jelenleg 68%-ot ér el, ami az 1983 óta mért legjobb eredmény. Arra a kérdésre, hogy az országának milyen előnye származott az uniós tagságból, a legtöbben az átlagos uniós gazdasági előnyt és azt jelölték meg, hogy az EU segít fenntartani a többi országgal a biztonságos kapcsolatokat.

Ge. Á.
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.