Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Napirend előtt: 16 ezren a Bakony Expon, biztonságosabb lehet a 82-es út

2018. november 22. 12:00
A rekordszámú résztvevő és a Veszprém-Gyulafirátót közti útszakasz is téma volt a novemberi közgyűlésen csütörtök reggel a Városházán.

Képviselői indítványokkal indult a csütörtök reggel a Kossuth teremben. Gerstmár Ferenc (LMP) a lakóépületek hőszigetelésének önkormányzati támogatásával kapcsolatban nyújtott be indítványt: jelenjen meg a jövő évi költségvetésben. A közgyűlés ezt elutasította, hisz ahogy Porga Gyula polgármester fogalmazott, indokolt és támogatandó az elképzelés, de jelenleg nem áll elegendő forrás ennek támogatásához. A jövő évi költségvetés fő prioritása a közösségi közlekedés finanszírozása, az EKF-pályázat és az önkormányzati tulajdonok karban tartása lesz. Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) indítványa a 2020-as év trianoni emlékévvé való nyilvánításáról szólt. Ezt elutasítottak, hisz „nyitott kapukat dönget a képviselő, 2013-ban létrejött a Centenáriumi Emlékbizottság, amely havi szinten támogat rendezvényeket itthon és külföldön egyaránt”- mondta Porga Gyula, ám továbbra is várják a programokkal kapcsolatos javaslatokat.

Porga Gyula polgármester a 2018 november 22-i közgyűlésenPorga Gyula polgármester a 2018 november 22-i közgyűlésen

Rekord számú résztvevő az 5 éves Bakony Expon, inkluzív játszótér épül

Idén minden eddiginél többen, 16 ezren vettek részt november 9-11 között a Veszprém Arénában megrendezett Bakony Expon. -A Bakony Expo rendezvényein megismerkedhettünk a tájegységre jellemző gasztronómiai és népi kulturális hagyományokkal, míg szórakoztató színpadi produkciók és a helyi konyhával kapcsolatos témák is terítékre kerültek. A vásár során Veszprém megyei és helyi őstermelők kínálták termékeiket, a látogatók mesterségeket és szerszámokat ismerhetnek meg interaktív, szórakoztató módon. Az Expo kínálatából természetesen nem hiányozhatott kiemelt nemzeti értékeink és hungarikumaink megismertetése, bemutatása sem. A programok minden korosztályt megszólítottak- méltatta az eseményt felszólalásában Brányi Mária alpolgármester, aki szólt arról is, hogy a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete szervezésében és a Szerencsejáték Zrt. támogatásával inkluzív, mindenki számára használható játszótér épül a Kálvin János parkban. Ezt a tervek szerint december 3-án, a fogyatékos emberek világnapján vehetnek birtokba a veszprémi gyerekek. A képviselő felhívta a figyelmet arra is, hogy nemrégiben jelent meg a Jeruzsálemhegy című kötet, mely a városrész életét és történetét mutatja be.

Baumgartner Lajos (Fidesz) napirend előtti felszólalásában a november 12-én megrendezett Ukrán Nemzetiségi Napot dicsérte. -Bár a történelem és politika talaján a két nemzet kapcsolata nem mindig felhőtlen, azonban nagy öröm számunkra, hogy kultúra és művészetek szárnyán mégis sikerül felülemelkednünk a nehézségeken, megtaláltuk és ma is megtaláljuk a közös, baráti hangot a Veszprémben élő ukrán közösséggel-mondta.

Biztonságosabb lehet a Veszprém-Gyulafirátót közti útszakasz

A Demokraták Veszprémért frakcióvezetője, Hartmann Ferenc interpellációjában azt kérdezte, hogy az állami tulajdonú, 82-es út Veszprém-Gyulafirátót közti útszakasz mikor válhat biztonságossá egy jelzőlámpás csomópont létrehozásával. – Az önkormányzat már 2012-ben felvette a kapcsolatot a Magyar Közúttal, mely számos forgalomlassító eszközt és technikai megoldást alakított ki az utóbbi években, ám a jelzőlámpás csomópont kialakítása csak egyedi vizsgálat alapján lehetséges. Ha ehhez nem kap külső támogatást Veszprém, a jövő évi költségvetésben a szükséges 20 millió forintos forrást elkülönítik erre- válaszolt a polgármester.

Hartmann Ferenc az évekkel ezelőtt a kézilabda klubnak kölcsönadott adott önkormányzati 600 millió forint sorsa felől is érdeklődött. Porga Gyula írásban ígért választ.

A polgármester szintén írásban ígért választ Katanics Sándor (DK) azon kérdésére, hogy mi lesz a hamarosan bezárandó királyszentistváni hulladéklerakó sorsa, és hogy mit lehet tudni a Veszprémben létesítendő átrakó állomásról. Egy biztos: a hulladékszállításban nem lesz változás-szögezte le Porga Gyula.

Megújulhatnak a termelői piacok

A közelmúlt híre volt, hogy az agrárminiszter és a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke megállapodtak, nagyfokú és nagyarányú termelői piacfejlesztési projektet indítanak mind a 23 megyei jogú városban. A kezdeményezés célja, hogy 21. századi körülmények között tudjanak vásárolni az emberek a termelői piacokon. A program a megyei jogú városokban 20 milliárd forintból indulna. Milyen konkrét fejlesztések szerepelnek a tervekben Veszprémet illetően? Lesznek-e városrészi piacok? Átalakul-e a vásárcsarnok profilja?- kérdezte a polgármestert Gerstmár Ferenc (LMP). Porga Gyula elmondta, épp a mai nap tárgyalják ennek részleteit Tatabányán, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének ülésén. A belvárosi piac (Vásárcsarnok) rekonstrukciója egyébként időszerű, és a termelői piac bővítése is kiemelt szempont- mondta.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.