Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Több sportolásra alkalmas teret Veszprémbe!

2018. november 21. 18:21
Hogyan lehetne hasznosítani Veszprém kihasználatlan tereit? Például sokkal több sportolásra alkalmas helyet lehetne létrehozni, a fiataloknak pedig lenne is konkrét elképzelése, mit milyen sportra. A SporTown nemzetközi projektben erről kérdezték őket, az ötletek egy része pedig a jövőben akár meg is valósulhat.

A 2018 elején indult és szerdán lezárult Erasmus+ projekt célja nemcsak az volt, hogy több sportolásra alkalmas szabadtéri helyszín jöjjön létre, hanem hogy ezek kifejezetten a fiatalok szájízének megfelelőek legyenek. Ehhez pedig a legjobb megoldás az, ha kifejezetten a fiataloktól várjuk a javaslatokat, egyben lehetőséget adva nekik arra is, hogy jobban bevonódjanak a városi döntéshozatalba.

– Ez összhangban van az Európa Kulturális Fővárosa pályázat célkitűzéseivel is: szeretnénk minél közelebb hozni a fiatalokat a városi fejlesztésekhez, minél jobban bevonni őket a helyi közösségbe – szögezte le Porga Gyula polgármester a záró konferencián.

A siker érdekében Veszprém nemzetközi partnereket is bevont a projektbe testvérvárosai, Tarnów, Ptuj, Zenta, Nyitra és Bottrop képében, hiszen a jó példa ragadós, és fontos látni, hogy más európai városokban milyen lehetőségei vannak a fiataloknak, milyen ötletek, innovációk fogalmazódnak meg.

Az egyes városokban lezajlott nemzetközi találkozók során a résztvevők közösen gondolkodhattak az átalakítási lehetőségekről, megoszthatták tudásukat és tapasztalatot cserélhettek, valamint egy ifjúsági stratégia megalkotására is lehetőséget kaptak annak érdekében, hogy a fiatalok még aktívabb részesei legyenek a városnak. A projekt zárásaként, az utolsó veszprémi nemzetközi találkozón ezen felül létrejött a „Fiatal Régiók Tanácsának ülése” is, ahol az ifjúság egy valós közgyűlést szimulálva nyújthatott be előterjesztéseket – árulta el Bobák Fanni projektmenedzser, a Hétfa Kutatóintézet és Elemző Központ munkatársa.

Bobák FanniBobák Fanni

A zárórendezvény sajtótájékoztatóján a városok képviselői úgy fogalmaztak, rendkívül tanulságos volt az egyéves projekt, az ehhez hasonló programokra pedig mindenképpen szükség van, hiszen a mai fiatalok fogják a jövőben lakni ezeket a városokat – amelyek mind osztoznak a kihasználatlan terek problémájában –, így fontos, hogy a döntéshozatalnál az ő véleményüket is meghallgassuk. Kell egy közeg, ahol a fiatalok szabadon fogalmazhatják meg észrevételeiket, ötleteiket, anélkül hogy negatívan ítélnék meg őket, ahol kedvet kaphatnak arra, hogy ők is beleszóljanak a városi stratégia kidolgozásába, a fejlesztésekbe, és ahol láthatják, a döntéshozók is ugyanúgy emberek, akiktől nem kell tartani – összegezték gondolataikat a képviselők.

Az elsősorban középiskolás diákot megmozgató projekt során számos ötlet született, hogyan lehetne hasznosítani a mostani kihasználatlan tereinket – tehát már ezért megérte belevágni a programba. Felmerült például erdei kerékpárút, kültéri pingpongasztal, kutyafuttató, kosárpálya vagy éppen tájfutásra alkalmas terep kialakítása, végül a sok ötlet a Barátság-park és környékének felfrissítésében kristályosodott ki: itt az elképzelések szerint egy crossbicikli pálya jönne létre a kiserdőben, valamint egy tájfutó pálya gondolata is szóba került az erdő és a park közti részen – tudtuk meg Nagy Dominiktól, a projekt egyik résztvevőjétől.

Utóbbi megvalósulására egyébként nagy az esély, Porga Gyula ígérete szerint a javaslatot mindenképpen figyelembe veszik a fejlesztéseknél, de a jövőben új kosárpályával és a kutyafuttatóval is gazdagodhat Veszprém.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.