Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hornig-díj a hivatásos önzetlenségért

2018. november 20. 12:00
Hétfő délután az emberséget, az áldozatos munkát, az önzetlen segítségnyújtók hivatását ünnepelték a Városháza Kossuth-termében: a szociális területen végzett kiemelkedő szakmai teljesítmény alapján idén is átadták az elismerést és köszönetet kifejező Hornig-díjat.

A 2000-ben alapított Hornig-díjjal 2001 óta minden évben olyan személyek munkáját jutalmazzák, akik a szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi ellátás, vagy szociálisan rászorulók támogatását végző civil és társadalmi szervezetek területén kiemelkedő munkát végeznek. A díjat Veszprém Megyei Jogú Város Közgyűlésének döntése alapján, a "Szociális Munka Napja" alkalmából megrendezett ünnepségen idén Dörnyei Balázs és Némethné Szennyai Mária kapta.

Ez egy különleges nap olyan embereknek, akiknek a hivatása, mások segítése: nehéz pillanatok, kis eredmények, apró lépések, ám hatalmas tettek és kitartás jellemzi az ágazat dolgozóinak mindennapjait.

- Talán sokan szemöldöküket felrántva csodálkoznak rá arra, hogy hogyan lehet egy ilyen nehéz szakmát igazán szeretni. Munkánk eredménye közvetetten látszódik leginkább, amikor az egyensúlyukból kibillent emberek az eredményes segítő folyamatot követően visszatalálnak az életükbe - jellemezte a szociális munka világát Győri Piroska szociális munkás, a Veszprémi Kistérség Többcélú Társulás Egyesített Szociális Intézményének intézményvezetője.

Sokszor a hálás szavak, a köszönet késik vagy elmarad, de munkájuk nélkülözhetetlen a társadalom számára, így ez az ünnep, alkalom a köszönet és az elismerés kifejezésére.

- Kilátástalan helyzetek, sok esetben eszköztelenség jellemez minket. Talán leginkább a mi szakmánkra igaz Roosevelt híres mondása: „Tedd, amit tudsz, azzal amid van ott, ahol vagy.” Mi pedig itt élünk Veszprémben, itt dolgozunk és amit lehet megteszünk, sőt néha még egy kicsit többet is - zárta nyitó szavait Győri Piroska.

2018-ban Veszprém Megyei Jogú Város Közgyűlése a személyes gondoskodás területén kifejtett példamutató tevékenysége, valamint kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként ítélte Dörnyei Balázsnak a díjat, aki 2002 óta dolgozik a Veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézményben. Munkáját, melyet hivatásként él meg, magas szintű szaktudással végzi. A rászoruló emberekkel való példaértékű bánásmód az, ami megkülönbözteti őt a többi szakembertől. Kivételes hozzáállásával, közvetlenségével, emberségével és nyíltságával a bajba jutottak számára megkönnyíti a segítségkérés sokszor nehéz megfogalmazását. A segítségnyújtásban nem ismer akadályt. Kedvessége, páratlan humora miatt az intézmény kollektívájának is egyik legfontosabb személye. Jelenléte kollégái számára is gyakran nyújt támaszt a lelkileg nehéz helyzetekben. Olyan ember, aki hittel végzi feladatait, személyisége megtestesíti a szociális munkát magát. A Hornig-díjat Porga Gyula polgármester adta át Dörnyei Balázsnak.

Némethné Szennyai Mária 2004 óta dolgozik szociális munkásként. 2010 óta irányítja a Veszprém vonzáskörzetében dolgozó gondozónők munkáját, emellett a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás koordinátori feladatait is ellátja. Munkáját elhivatottsággal végzi, az irányítása alá tartozó kollégákért mindig, mindenben kiáll, a gondozottak napi aktuális problémáinak megoldásában segíti őket. Fáradhatatlanul, képes reggeltől estig munkahelyén dolgozni, a munkát még hazatérve is folytatni. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás rendszerében szívvel lélekkel segíti a szociális helyzetük miatt rászoruló idős embereket. Megbízható, segítőkész, empatikus ember, akinek problémamegoldó képessége is kivételes. A szociálisan rászorulók támogatásának területén kifejtett kiemelkedő tevékenységével, valamint példaértékű vezetői munkájával érdemelte ki az elismerést jelölő díjat, amit a polgármestertől vehetett át.

Az ünnepélyes díjátadót a Gizella-díjas, Kis-Bakony Néptáncegyüttes tagjainak műsora színesítette: csujogatástól, vidám daloktól, csizmák pergő kopogásától zengett a Városháza épülete.

Sulyok Georgina
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.