Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

A kaliforniai konyhából a Holdra, majd Veszprémbe

2018. november 18. 3:04
Ünnepélyes keretek között nyitott meg hivatalosan a Bourns cégcsoport új veszprémi otthona pénteken. Az Európai Tervező Központ és Európai Értékesítési Központ érkezésére Veszprém is büszke lehet.

A cég lenyűgöző története figyelemreméltó, tanulságos és motiváló lehet mindenki számára. Marlan és Rosemary Bourns a második világháborút követően a michigani Milfordban házasodtak össze, majd a nászútjukon egészen a kaliforniai Pasadenáig utaztak, ahol egy kis garázsban kezdődött el az akkor még elképzelhetetlennek tűnő sikertörténetük. A házuk mögötti garázsban indították el a Bourns Laboratoriest: olyan szenzorokat gyártottak, melyekkel a repülés egyik kritikus problémáját orvosolták, az új technológiával elérték, hogy mérni lehessen a repülőgépek magasságát, gyorsulását, pozícióját. A „házilag előállított” termékeket a sütőben és a hűtőben tesztelték, amely kezdetben egyértelműen aggodalomra adott okot a nagy repülőgépgyártó vállalatoknak, ám a bizalmat hamar kiérdemelte a kis garázsvállalkozás: termékeik időben megérkeztek, működtek és jó áron kínálták őket, így a kereslet is növekedett, egyre nagyobb tételeket vásároltak tőlük. A hír eljutott egészen Riverside városáig, amely a vállalkozás következő mérföldkövét jelentette, hiszen egy megegyezést követően ide költözött át a Bourns házaspár felívelő pályán haladó cége.

22 év múlva megtörtént a csoda: 1969-ben együtt nézhette Marlan és Rosemary a televízióban, ahogy a Bourns által készített potenciométerekkel felszerelt eszköz segítségével sikeresen, biztonságban landolnak az űrhajósok a Holdon.

- Gyakran mondom a diákoknak, hogyha van egy jó ötletük és azt kemény munkával hardverré és szoftverré alakítják, illetve összehoznak egy nagyszerű csapatot, akkor 22 év alatt egy garázsból a Holdra juthatnak - mondta nyitóbeszédében Gordon Bourns, a Bourns cégcsoport tulajdonosa, az igazgatóság elnöke.

Gordon Bourns szerint, számos izgalmas lehetőség kínálkozik arra, hogy minden egyes vállalkozásuk növekedését jövedelmezően vigyék véghez, így továbbra is új termékek kifejlesztésével és felvásárlásával igyekeznek bővíteni a termék portfóliójukat.

- Veszprém kiváló helyszín az európai értékesítést támogató csapatunknak is, hiszen központi elhelyezkedésű, kiváló szakembereket képző egyetemek vannak a környezetében (például a Pannon Egyetem), valamint számos multinacionális közeget támogató és kiszolgáló nyelvi képességgel rendelkezik – emelte ki az igazgatóság elnöke.

A cég hagyományai előtt tisztelegve a hálás szavakat egy ajándék is kísérte a köszönet jelképeként. A Raincross szimbólummal díszített California Mission Bellt ábrázoló alkotás a vállalat kaliforniai gyökereihez fűződik, így minden megnyitó eseményre elviszik. Az ajándékot Gordon Bourns adta át Rehák Zsoltnak, a veszprémi mérnökség vezetőjének.

- Örömmel tölt el, hogy együtt ünnepelhetünk, mert úgy gondolom, hogy ez nemcsak a cég tulajdonosainak, dolgozóinak ünnep, hanem Veszprém városának is, hiszen a városi közösség, a veszprémi vállalkozások családja egy új taggal bővült – mondta a megnyitó ünnepélyen Porga Gyula.

A polgármester hozzáfűzte, hogy a 71 éves sikertörténet, amely egy Pasadenai hűtőszekrénytől a veszprémi Sepsiszentgyörgy utcáig tart, a Hold érintésével, egy klasszikus amerikai álom és a tapasztalat az, hogy Veszprém pedig az álmok teljesülésének a helyszíne, ezért csak azt kívánja a Bourns cégcsoportnak, hogy a 71 éve útjára indult álom, Veszprémben folytatódhasson.

- Veszprémben a hozzáadott érték erejében hiszünk, a város stratégiája is ebbe az irányba mutat és jó látni, hogy vannak olyan bátor befektetők, akik erre az erőre alapozva álmodják tovább a cégük jövőjét – zárta köszöntő szavait Porga Gyula.

Sulyok Georgina
Domján Attila
további cikkek
Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban, a kisebb üzemeknél a húsvéti forgalom elérheti az éves mennyiség 30 százalékát is - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerdai közös közleményében, amelyben azt ajánlották a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája. 2024. március 20. 12:07 A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése számít elsősorban - közölte a Profession.hu negyedéves reprezentatív kutatása alapján kedden. 2024. március 19. 13:22 Harmadával olcsóbb lehet a húsvéti tojás tavalyhoz képest Harmadával olcsóbb lehet a húsvéti tojás tavalyhoz képest Húsvétra 60 forint körül alakulhat a tojás fogyasztói átlagára, vagyis a vásárlók az előző évhez képest harmadával olcsóbban juthatnak az ünnephez tartozó egyik kiemelt alapélelmiszerhez - derül ki az Agroinform.hu kedden kiadott elemzéséből. 2024. március 12. 8:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.