Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Átadták a 2018-as Prima Díjakat

2018. november 16. 20:39
A Vass-gyűjtemény alapítója, Vass László, Rasovszky Kristóf úszóedzője, Szokolai László és a Gizella Nőikar lett a megye kiválósága idén. Péntek este a Megyeházán adták át a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége által odaítélt megyei elismeréseket.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Veszprém megyei Szervezetének Elnöksége és Veszprém megyei Prima Díj Alapítványnak Kuratóriuma tizennegyedik alkalommal hirdette meg 2018-ban a Veszprém megyei PRIMA Díjat, melynek közismert célja a kultúra köztünk élő, kimagasló képviselőinek, a szűkebb régiónkban élő és dolgozó kiválóságoknak erkölcsi és anyagi elismerése.

-A Veszprém megyei Prima díj tökéletesen alkalmas arra, hogy a művészet és tudomány értékeit állítsa a közösség elé. A díj azt üzeni, hogy ezen a napon a gazdasági élet szereplői is fejet hajtanak a kulturális eredmények előtt. Az elmúlt évek feljogosítanak bennünket, hogy díjunkat Veszprém megye legfontosabb, független és mértékadó elismerésének minősítsük, amely méltó előfutára az országos Prima Primissima jelölésnek és díjnak- mondta a díjról köszöntő beszédében Gazsi Attila, VOSZ országos elnökhelyettese, és megyei elnöke, majd köszönetet mondott az idén márciusban elhunyt Demján Sándornak, a Prima mozgalom alapítójának:

„Nélküle nem létezhetne a Prima Díj mozgalom, ő volt a magyar tudomány, művészet és kultúra legfőbb, intézményeken kívüli támogatója. Demján Sándor összekötötte a gazdaság szereplőit a kulturális élet kiválóságaival, amely a vállalkozói szféra társadalmi felelősségvállalásának példamutató és értékteremtő megnyilvánulása.” Perlusz László VOSZ-főtitkár Demján Sándorról azt mondta, pótolhatatlan űrt hagyott maga után, és ahhoz, hogy példáját követve megtartsák a VOSZ szellemiségét, összefogásra és egységre van szükség.

Gazsi Attila, a VOSZ országos elnökhelyettese és megyei elnöke köszöntötte a jelenlévőketGazsi Attila, a VOSZ országos elnökhelyettese és megyei elnöke köszöntötte a jelenlévőket

Az év megyei vállalkozói

Az este elsőként 2018. évi, Veszprém megyei Év Vállalkozója díjakat adták át.

A 2018. évi Megyei Év Vállalkozója díjat idén a feleségével 1990-ben pincészetet alapító, Balatonfüred-Csopaki és a Balaton-felvidéken tevékenykedő Fodor Gyula, a Fodorvin Családi Pincészet tulajdonosa, és a Veszprémben 2011-ben céget alapító Péringer Zoltán, a Péringer Csempe ügyvezető igazgatója vette át.

A három megyei kiválóság

A "Magyar Népművészet és Közművelődés" kategóriában a veszprémi várban található Vass-Gyűjtemény alapítója, Vass László vehette át elsőként a díjat.

A díjat családjának és feleségének is megköszönte, hisz ahogy mondta, ők is oroszlánrészt vállaltak az állandó kiállítás igazgatásában.

A Budapesten élő Vass László az egyik legjelentősebb műgyűjtő Magyarországon, aki mintegy 650 kortárs képzőművészeti alkotással rendelkezik. Az 1970-es évek második felében kezdett érdeklődni a kortárs magyar képzőművészet iránt, és szakmai könyvek, képek, szobrok vásárlásával elindult gyűjtő munkássága. Olyan művészektől választott alkotásokat, mint Barcsay Jenő, Tóth Menyhért, Gyarmati Tihamér, Korniss Dezső.

Fantáziáját főképp a konstruktív művek indították meg. 1996-ban Az én múzeumom címmel mutatta be gyűjteményét az Ernst múzeumban. 1999-ben a világhírű gyűjtemény egy részét Veszprémben, a Művészetek Háza Csikász Galériájában láthatta a közönség. Ekkor merült fel a gondolat hogy magángyűjtemény állandó bemutatóhelye a veszprémi vár barokk épületegyüttese legyen.

Vass László Mészáros Zoltántól (b), a veszprémfest szervezőjétől és Gazsi Attilától (j) vette át a díjatVass László Mészáros Zoltántól (b), a veszprémfest szervezőjétől és Gazsi Attilától (j) vette át a díjat



2003. június 7-én nyílt meg az új, állandó kiállítóhely Veszprémben, a turisztikailag frekventált várnegyedben. A három épületből álló együttesben 9 kiállítóhely egy átjárható, egybenyitható kiállítási komplexumot képez. A kiállítóhelyeken bemutatásra kerülnek a magyar, de határon túli modern konstruktivista képzőművészek alkotásai.

A Vass- gyűjtemény működtetését a veszprémi Művészetek Háza látja el,mely a kortárs képzőművészet bemutatására hivatott. A Vass-gyűjtemény veszprémi állandó kiállításával a modern és a kortárs konstruktivista szemléletű művészet új, európai centruma jött létre. Olyan gyűjtemény épült Veszprém városa, és az európai kultúra örömére, amely csak a huszadik század elején ismeretes magyarországi gyűjtemények nagyságával, jelentőségével vethető össze. A világ leginkább figyelemre méltó, megtekinthető magángyűjteményeit bemutató BMW ART Guide-ban Magyarországról egyedüliként a Vass-gyűjtemény szerepel hatodik éve folyamatosan.

A „Magyar Sport” kategóriában a Veszprém megyei Prima Díj 2018. évi nyertese Szokolai László, Rasovszky Kristóf edzője lett.

Szokolai László, 1964-ben született, tesnevelés és földrajz szakos tanár és a Balaton Úszó Klub ügyvezetője, vezetőedzője, három fiúgyermek édesapja. Általános iskolai tanulmányait szülővárosában, Százhalombattán végezte. Szülei jóvoltából 10-18 éves koráig a Dunai Kőolaj Sport Klub úszó edzéseit látogatta. Nagy hatással voltak rá edzői Szalay János és Csinger Márton, a pályaválasztásában is meghatározó szerepet töltöttek be. Középiskolai tanulmányait a érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban végezte. 1982-ben sikeres vizsgát tett az Egri Ho Si Minh Tanárképző Főiskola testnevelés-földrajz szakán. Egy év katonai szolgálatot töltött a bajai lövészezredben majd felsőfokú tanulmányai mellett végezte a TF. kihelyezett középfokú edzői tanfolyamát, úszás sportágból.

Szokolai László (középen)Szokolai László (középen)



1988 nyarán megnősült. Az első munkahelye a százhalombattai Városi Sportiskola volt. Az első két évben az úszó szakosztály feladatait látta el, majd három évig a tanuszoda vezetése tartozott hozzá. 1994 márciusában Veszprémbe költözött családjával és a Veszprémi Egyetemi Úszó klub utánpótlás szakág vezetője lett. Az óvodai úszásoktatás, és a kötelező iskolai úszás. és az egyetemi úszás szakmai irányítását végezte. Részt vett Kiss Judit olimpikon szakmai felkészítésében. 1999-ben a Fűzfői AK Úszó Szakosztályának vezetőedzője lett. Ebben az évben létrehozta a delfin úszóiskolát. 2003-ban alapítója volt a Fűzfői Balaton Úszó Klubnak, ahol vezetőedzői és ügyvezetői feladatokat látott el.

A Balaton Sprint Nemzetközi úszóverseny szervezését végezte 2008-ig. 2005-év végén székhelyüket Veszprémbe helyezték és megalapították a Balaton Úszó Klubot, ahol szintén vezetőedzői és ügyvezetői feladatokat lát el a mai napig. Rasovszky Kristóf, kétszeres Európa-bajnok és junior világbajnok edzője. Tanítványa lett az első nyíltvízi úszó 2018-as Glasgow-i eredményei alapján, aki Európa-bajnokságon mindhárom távon (5, 10 és 25 kilométeren is) érmet tudott szerezni.

Szokolai a díjátadón úgy fogalmazott, a megszerzett eredmények után a jövőben is azon lesz, hogy munkájával tovább öregbítse Veszprém és Magyarország hírnevét.

A „Magyar Zeneművészet” kategóriában, a Veszprém megyei Prima Díj 2018. évi nyertese: a Gizella Nőikar.

A Gizella Nőikar 2002-ben alakult Veszprémben. A kórus alapító karnagya Borbásné Gazdag Gabriella. Az énekegyüttes a kezdetektől aktív résztvevője a város és a megye zenei életének, országos rendezvényeknek. 2014-től a Művészetek Háza és a Városi Művelődési Központ támogatásával működik, 2015-től pedig Veszprém Megyei Jogú Város kiemelt művészeti együttese.

2003-ban, Budapesten, a Zeneakadémián a fiatalon elhunyt zeneszerző, Legány Dénes a kórusnak ajánlott két művének ősbemutatóját énekelték, majd a Vivace Nemzetközi Kórusfesztiválon a Legígéretesebb Kórus címet érdemelték ki. A következő években többször vendégszerepeltek Ausztriában, felléptek Veszprémben a Romantikus Kóruszenei Fesztiválon.A Magyar Rádió két alkalommal készített hangfelvételt a kórussal. A KÓTA országos minősítő rendszerében hangversenykórus minősítést értek el.

a gizella nőikar műsoraa gizella nőikar műsora

2007-ben, a Kodály-évben a 20. Pécsi Nemzetközi Kamarakórus Versenyen az egynemű kari kategóriában a nemzetközi zsűri teljesítményüket a második helyezéssel díjazta. Hollandiai koncertmeghívásaik után 2008-ban a bécsi Collegium Hungaricum meghívására az ausztriai St. Pöltenben a Magyar Kulturális Napokon koncerteztek. 2010-ben Petrozsényben a Hunyad Megyei Magyar Napokon szerepeltek nagy sikerrel.

2011 őszén elkészült a kórus 10 éves jubileumi CD-je ...az égről a fényt... címmel, majd 2012 őszén a kórus fennállásának 10. évfordulójára teltházas jubileumi koncertet adtak. 2013-as nagykoncertjükön Leobendorfban hallhatta őket a közönség az osztrák nemzeti ünnepen.

2014-ben a székesfehérvári Kamarakórus Fesztiválon első helyezést értek el, majd a Hangvillában nagy sikerű Barokk Estet adtak a Balaton Kamarazenekarral.
2015 augusztusában a Gizella Nőikar egyetlen női kórusként részt vett a világhírű Arezzo-i Nemzetközi Kórusversenyen, melyre több száz pályázó kórus közül választották be. 2016-ban az olaszországi Goriziai Seghizzi Nemzetközi Kórusversenyen képviselték Veszprémet és a magyar kóruskultúrát nagy sikerrel, egy különdíjat és egy második helyezést szerezve.

Borbásné Gazdag Gabriella karnagy vette át Gizella Nőikarnak járó elismeréstBorbásné Gazdag Gabriella karnagy vette át Gizella Nőikarnak járó elismerést

2017 őszén Petrozsényben Fabiani Priscinaval, a Milánóban nemzetközi versenyt nyert ifjú zongoraművésszel adtak közös koncertet. A 2018-as Gizella Napok zárókoncertjét jótékonysági céllal, Teleki Gergő zongoraművész közreműködésével szervezte meg a Gizella Nőikar.


A Veszprém Megyei Prima Díj Alapítvány kuratóriuma egész évben fogadja a Prima Díjazottakra tett javaslatokat, így a jövő évre vonatkozóan akár a mai naptól beküldhetik saját jelöltjüket a voszveszprém.hu honlapon megtalálható "Prima Jelöltállítás" űrlapon keresztül.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.