Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprémben is ünneplik a magyar tudományt

2018. november 8. 4:00
A Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottsága és a Pannon Egyetem nevében köszöntötték a tudomány kedvelőit, a díjazottakat, valamint a PhD fokozat friss megszerzőit a csütörtök délelőtti ünnepségen.

"Kitüntetett esemény a tudomány ünnepe, melynek központi gondolata a határtalan tudomány" – kezdte köszöntő beszédét Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora. "A tudomány már évszázadokkal ezelőtt határok nélkülivé, nemzetek felettivé vált. A tudományágak közti párbeszéd, és a falak lebontása megkezdődött."

Bokor József, az MTA alelnöke köszöntő beszédében a tudomány értékeire hívta fel a figyelmet: „bár előfordulhat, hogy sokak szerint leértékelődik, de nekem hitvallásom, hogy e nélkül nem fogunk tudni boldogulni az életben.”

Pósfai Mihály, az MTA Veszprémi Területi Bizottság akadémikusa kiemelte: a Tudomány Ünnepe mára már egy sokrétű, többhetes programsorozattá vált, így egy kicsit háttérbe került, hogy valójában mit is ünneplünk ezen a napon: azt, hogy Széchenyi István felajánlása nyomán megalakult a Magyar Tudományos Akadémia. Ez azért is dicsőség, mert már százkilencvenhárom éve működik ugyanazzal a küldetéssel, s ez a hosszú idő is igazolja a magyar tudomány erejét.

Porga Gyula polgármester is köszöntött mindenkit, aki a tudomány szolgálatában áll, és egy jobb világért dolgozik, hiszen – elmondása szerint – „a tudomány az, ami jobbá teszi életünket”. Emellett megköszönte a Veszprémből elindult, ma viszont már világlátott kutatók munkáját, akik az emberiség javára dolgoznak és kutatnak.

A köszöntő beszédek után Fábián István professzor, az MTA doktorának előadása következett, Csodavizek és csodasók – átverések nyomában címmel. Az előadás megértését - többek között - a hétköznapi példák szemléltetése segítette, és számos elgondolkodtató dologra világított rá. Például, hogy milyen veszélyek fenyegetik az embert, ha rábeszélik egy „csodaszerre”, illetve, hogy egyáltalán milyen szövegekkel adnak el bizonyos termékeket a piacon, és a ráírt hatásoknak, mennyi a valóságalapjuk.

Az előadás után a Polinszky-díj átadására került sor, melyet Ötvös Tamás vehetett át.

Ötvös Tamás tanulmányait Kecskeméten végezte, ahol üzemmérnöki diplomát szerzett, majd Budapesten az Európai Üzleti Főiskolán szerzett másoddiplomát. Karbantartó mérnökként kezdte pályafutását. 1991 és 1994 között Németországban dolgozott termelési műszakvezetőként a Jung cégnél. 1994-ben Veszprémben az ITT Automotiv Hungary Kft.-nél, jelenleg Continental Kft.-nél helyezkedett el gyártás előkészítés vezetőként, később termelésvezető, majd üzemvezető beosztást kapott, 1999 és 2000 között gyártásvezető helyettes lett. 2000-ben a Duropack Kft-nél folytatta munkáját ügyvezető igazgatóként. 2001 és 2009 között ügyvezető igazgatói pozíciót töltött be a Leoni Hungária Kft.-nél Egerben. 2009-től a Balluff- Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója. A cég nagymértékű, dinamikus fejlődéséhez vitathatatlanul hozzájárult szakértelmével, hozzáértő irányításával. A gyár hatékonyabb, gazdaságosabb működése is keze munkáját dicséri. Irányítása alatt a Balluff-Elektronika Kft. egyre szorosabb kapcsolatot alakított ki a Pannon Egyetemmel is, a cég aktívan részt vesz az egyetem duális képzéseiben. A több, mint 900 főt foglalkoztató vállalat a város egyik fő gazdasági motorjává vált az évek során. A vállalat vezetőjeként azt az elvet vallja, hogy a siker kulcsa az elkötelezett munkavállalókban rejlik, ezért munkatársai biztonságát, kényelmét is szem előtt tartja, emellett odafigyel a kollégák, dolgozók elégedettségére, egyéni igényeire is. 2018-ban Veszprém Megyei Jogú Város Közgyűlése Veszprém város gazdasági életében végzett kiemelkedő munkája elismeréseként Ötvös Tamás részére Polinszky- díjat adományoz.

Végül a PhD doktorokat avatták felVégül a PhD doktorokat avatták fel

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
MINDEN NAP TARTOGATHAT EGY HEURÉKA PILLANATOT Ecoport magazin MINDEN NAP TARTOGATHAT EGY HEURÉKA PILLANATOT Az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa, a Brain Prize díjazottja, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Hosszan tartana felsorolni dr. Freund Tamás érdemeit, de anélkül is kijelenthetjük: az egyik legmeghatározóbb hazai tudós. Talán azért is, mert a mai napig nem csillapodott a tudomány iránti szeretete, és ezt másoknak is igyekszik átadni, de ugyanennyire fontosnak tartja felhívni a figyelmet a művészet, a léleknemesítő tevékenységek fontosságára is. Zenéről, a felfedezés öröméről, a tudomány becsületéről és hitről beszélgettünk vele. 2020. december 26. 11:51 Víztisztításon dolgoztak Víztisztításon dolgoztak A Pannon Egyetem (Veszprém) és az újdelhi TERI (The Energy and Resources Institute, India) 2016. július 1. és 2019. június 30. között, Magyar-Indiai Ipari Kutatás-fejlesztési Együttműködési Pályázat keretében sikeresen valósította meg a „Felszíni vizekben és ipari szennyvizekben található alacsony koncentrációjú antibiotikum és fenol származék szennyeződések enzimatikus bontása módosított membrán bioreaktorral” című, TÉT_15_IN-1-2016-0094 azonosítószámú projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal finanszírozásában, 28 745 933 Ft támogatási összegből. 2019. július 24. 15:39 „Nanométeres skálájú megfigyelésekből globális következtetések” „Nanométeres skálájú megfigyelésekből globális következtetések” A Pannon Egyetem a GINOP-2.3.3-15-2016-00009 azonosító számú pályázat keretében egy elektronmikroszkópos laboratórium létrehozására nyert támogatást. Pósfai Mihályt, a Széchenyi-díjas professzort, a Pannon Egyetem oktatóját kérdeztük az új laboratóriumról, az új műszerekről, hasznukról… 2019. május 31. 9:30 Győri István Eötvös József-koszorú kitüntetést kapott Győri István Eötvös József-koszorú kitüntetést kapott 2018. november 5-én a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat megnyitó ünnepségén az MTA Székházában Győri István professor emeritus Eötvös József-koszorú elismerésben részesült. 2018. november 20. 14:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.