2019. április 19., péntek
Emma névnap

Szombaton indul a negyedik Pannon UniFest!

Egy fiatal, lendületes, céljaikat megvalósító kis csapat már a negyedik alkalommal tesz kísérletet a közösség összehozására a kultúra nevében. A Pannon UniFest megálmodója a Hallgatók a Művészetért Egyesület, de mára már egyesületen kívüli tagokkal is bővült a csapat.

Szerda reggel tartották a Pannon UniFest többnapos rendezvény sajtótájékoztatóját. Elsőként Porga Gyula polgármester szólalt fel, aki gratulációját fejezte ki a szervezőknek, hiszen egy „az országban is egyedülálló” rendezvény lebonyolítására, megszervezésére vállalkoznak évről évre.

Felföldi Gábor, a Pannon Egyetem kulturális referense örömmel látja, hogy az egyetem jelenlegi és egykori hallgatói kellő aktivitással és tenni akarással viszonyulnak a kultúrához. Idén nem a B épület, hanem az E-kamaraterem ad otthont a fesztiválnak.

Szeles József ügyszervező elmondta: "négy éve – az első fesztivál szervezésével is – az volt a cél, hogy a fiatalok kezdeményező szerepet vállaljanak a kultúrában" József már nem a Pannon Egyetem hallgatója, így a főszervezői feladatkört az új generációnak adja át.

Deli Kitti egyetemi hallgató már főszervezői minőségben ismertette a fesztivál részleteit. A versenyszámok a hétvégén zajlanak le, míg a hétfői naptól közös eseményekkel készülnek, mint például a táncház, vagy a csütörtöki népek tánca. Kedden Turós-Máté Kinga Prométeuszról című egyszemélyes táncelőadását tekinthetik meg az érdeklődők.

Kitti hangsúlyozta, hogy bár a különböző kategóriák fellépői versenyre neveztek be, de mégsem az a lényeg, hogy egymás ellen megmérjék magukat, hanem hogy saját magukhoz képest tudjanak fejlődni a szakmai zsűri tanácsait megfogadva.

A fesztivál társrendezvénye a Veszprémi Egyetemi Színpadi Találkozó, mely rendezvény célja: „hogy találkozási pontot hozzon létre az ország különböző régióiból érkező társulatok között, és hogy évről évre minél sokszínűbb programot kínáljon a fesztiválra érkezőknek. Az idei találkozó programjait korosztálytól függetlenül ajánljuk minden színházat szerető, az amatőr színjátszás, vagy épp a drámapedagógia iránt érdeklődő nézőnek!”.

A VESZT kísérőprogramjaként idén először az I. Dráma Műhely Napokat is megrendezéik, melynek során számos, a szakmájukban elismert művész vezet majd workshopokat, tréningeket és kerekasztalbeszélgetéseket. A találkozó programjai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.