Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A közösség saját maga számára hozza létre a kultúrát

2018. november 5. 22:40
Can Togay filmrendező, forgatókönyvíró, színész, költő, kulturális diplomata, egyetemi tanár, jelenleg - számos munkája mellett - a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa pályázat csapatának aktív tagja. Arról, hogy mégis hogyan került Veszprémbe és térségébe, illetve a pályázatról, magát Can Togayt kérdeztük.

Jelenleg Felsőörsön él. Hogy került a Balaton környékére?

Már nagyon régóta terveztük, hogy leköltözünk Felsőörsre, de mindig közbejött valami. Sok minden késleltette, hogy belevágjunk, egyéb munkák vagy az engedélyeztetési dolgok. Végül sikerült, de most is a potsdami Filmegyetem és Felsőörs között ingázom. Ami engem nagyon vonz, az a Balaton egészen különleges szelleme. A bor, a víz, a nap, a táj, az életmód... Kétségkívül egyedülálló régiója ez az országnak.

Ha azt mondom, Veszprém, mi jut az eszébe? Mit jelent az Ön számára?

Nekem Veszprém egy hely lépésről lépésre történő felfedezése. Eddig a Balaton kapcsán, jóllehet jártam gyakran a városban, Veszprém jobbára kívül esett az látóteremen. Persze számos balatoni ismerősömről tudtam, hogy veszprémi háttérrel rendelkezik, engem végül egy munka kapcsán hívtak a városba. Örülök, hogy az eddig szerzett tapasztalataimmal talán segíthetek. Annak is örülök, hogy egyelőre rokonszenvező kívülállóként tehetem ezt, talán ebből az elfogulatlan alapállásból is születhetnek használható javaslatok.

Hogyan került a pályázati munkába?

Megismerkedtem egy igen dinamikus, tettre kész emberrel, Mészáros Zoltánnal, és egyik beszélgetésünk során az EKF-fel kapcsolatban vetettem fel gondolatokat. Eleinte csak fejezetcímek voltak ezek. Később megkértek, hogy dolgozzam ki egy részüket. Lépésről lépésre kerültem így a csapatba.

Számos nép kultúrájával érintkezett már. Élt Franciaországban, Németországban, Finnországban… Belelát Veszprém kulturális életébe?

Felelőtlenség lenne, ha azt mondanám, hogy igen, hiszen a fesztiválokat leszámítva csak felületesen ismerem a város kulturális életét. De jellemzőnek éltem meg nemrég, amikor az Utas és Holdvilág antikváriumban részt vettem egy barátom könyvbemutatóján, és igen sokan összejöttek abban a kis boltban. A hangulat, amivel ott találkoztam, a kultúra eredeti igényét és erejét jelezte. Egy kisváros kultúrájában különösképpen tetten érhető a személyesség. A közösség saját maga számára hozza létre a kultúrát, létrehozó és fogyasztó nincs olyan nagy távolságban egymástól.

Ami pedig a fiatalokat illeti, ők élettanilag is arra predesztináltak, hogy nagy erővel keressék és létrehozzák a kultúrát. A fiatalságnál nincs dinamikusabb, vagy sikerül megteremtenie a maga távlatos közegét, vagy elindul megkeresni azt. Ez minden hely kihívása, nemcsak Veszprémé, nem csupán Budapesté. Az EKF ebben is lehetősegeket teremthet.

EKF
Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 Büszkén lobog a Kertváros zászlója Büszkén lobog a Kertváros zászlója 2022-ben civil kezdeményre, az EKF támogatásával készültek el azok a városrészi zászlók, melyek a veszprémi polgárok egyes lakókörzetekhez fűződő identitását erősítik. A lobogók már több rendezvényen is megjelentek, de az egyes városrészekben is ott vannak. Kedden ünnepélyes keretek között vonták fel a Kertváros zászlóját. 2024. március 12. 21:00 Zászlót bontottak Veszprém városrészei közélet Zászlót bontottak Veszprém városrészei Az együttműködő és összetartó városrészi közösségek jelentős szerepet játszanak Veszprém életében, mert képesek erősíteni és támogatni egymást, és ez nem csupán a mindennapi életet könnyíti meg, hanem hozzájárul a város egészének fejlődéséhez és jólétéhez is.    2024. március 7. 22:23 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.