Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Füstjelzőkkel segít a megelőzésben a katasztrófavédelem

2018. november 2. 12:00
Rászoruló családoknak, illetve a feléjük közvetítő Magyar Vöröskeresztnek adtak át füstjelző készülékeket hétfőn a tűzoltóság épületében.

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-vel közösen indított kampányt Ne gyújtsa, gyűjtse szelektíven! címmel, hogy felhívják a figyelmet a felelőtlen fűtés veszélyeire.

Mint azt Kovács Péter tűzoltó alezredes, tűzoltósági főfelügyelőtől megtudtuk ugyanis, a lakástüzek legfőbb okozója a fűtés és a dohányzás. Mivel a tűzesetnél a füst az egyik első jel, a füstérzékelő készülékek már a katasztrófa korai szakaszában figyelmeztetik a lakókat a veszélyre, így azok időben elhagyhatják a lángoló épületet, vagy esetenként megkezdhetik az oltást, mielőtt még a tűz elterjedne.

– A lakosság együttműködésére is szükség van ahhoz, hogy a szén-monoxid-mérgezések és a kéménytüzek elkerülhetők legyenek – hangsúlyozta Dányi Béla tűzoltó dandártábornok, a megyei igazgatóság vezetője. Kiemelte: különösen fontos az égéstermék-elvezetők, kémények karbantartása – ezt a szolgáltatást a lakosság ingyenesen veheti igénybe. Az odafigyelés életet menthet: idén országosan már 67 életet követeltek tűzesetek.

A kampányba a karitatív szervezetek mellett az oktatási intézményeket is bevonták: több iskolában is szerveznek programokat a felső tagozatos tanulók részére. A hétfőn átadott készülékek külső beavatkozás nélkül is húsz évig üzemképesek.

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.