Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Picúr, megvárhatlak? Ünnepeljük együtt meséinket!

2018. október 28. 12:57
MZ/X MZ/X jelentkezz, jelentkezz! Én, mint az egyetem boa konstrektora elrendelem, hogy a simabőrűek minden évben október 28-án együtt ünnepeljék az animáció világnapját.

Az animáció egy filmkészítési technika, amely olyan érzetet kelt a kismértékben eltérő képkockák váltakozásával, mintha a rajzok, ábrák, tárgyak megelevenednének, mozognának. Számos műfaja létezik, a készítőnek egyedül a saját fantáziája szabhat határt: rajzfigurák, rajzfigurák élő szereplőkkel, bábok, homok rajzolás, számítógépes utómunkák, virtuális ábrázoló eszközök, életszerű lények animált mozgatása. Az animációs film a XX. század csodája: az első rajzfilm 1908-ban készült, de a műfaj sikerét először az 1914-ben született Gertie the dinosaur című alkotás érte el. Az általunk is ismert cégek az MGM, a Disney, a Paramount és a Warner Bros. 1930-1960 közötti korszak legnagyobb 5-10 perces rajzfilm készítőinek számítottak: mesefilmjeikre a mai napig számos generáció nőtt fel.

1981-ben Magyarország Oscar-díjat nyert animációs rövidfilm kategóriában:

Buta vagyok Karak? Nem vagy buta csak keveset tudsz, de elég a történeti áttekintésből...

A Warner Bros.-nak köszönhetően nézhettem Tom és Jerry véget nem érő hadakozását és a rajzfilm sorozatnak hála megtudhattam mi is az igazi macska-egér harc. A Disney mesék zenéi a mai napig ismerős slágerként csengenek a fülemben és a Hanna-Barbera –akikről évekig azt hittem, két nő- Flintstone családjától kaptam meg az első kőkorszakkal kapcsolatos történelmi ismereteimet, illetve Romhányi, rímhányó sorai az irodalmi érzék fejlődéséhez is hozzájárultak. „Olyan kiemelkedő vagyok, mint egy magasles és a nézettségem is nagyon magas lesz.”

Mostanra a rajz háttérbe szorult, a műfaj új köntösbe öltözött: számítógépen animált pingvinekkel utazhatunk trópusi tájakra és a régi mesék karaktereit újraélesztve csodálhatjuk Aranyhaj gubancait, illetve azt is megtudhatjuk, hogyan is kell nevelni egy igazi sárkányt.

A magyar klasszikusokat reggel és este követhettük nyomon a televízióban: a macival együtt megpihenve meglepetés volt, hogy az „esti mese” felirat után, melyik kedvencünket láthatjuk. Ha minden jól működött, nem kellett megkérni Máris szomszédot sem, hogy nézhessük nála a műsort.

Országosan már több, mint 100 helyszínen ünnepelték rajzfilmekkel az animáció világnapját október 26-28 között. Különlegesnek számított az idei év, hiszen egy korosodó kis, zöld, bőrönd lakó, pepita fülű szülinaposunk is van, aki idén 40. éve őrzi távcsövével, a fiatalok mindennapjait. Gazdag magyar rajzfilm repertoárunkból a veszprémi Agórában is találkozhattunk: Frakkal, Pom-pom meséivel és a Kukori és Kotkodával. Ha valaki lemaradt az idei programokról érdemes otthon pótolni a mesedélutánt „egy forintért megmondom” a száz legjobb animációs film címét. A mese nem csak a gyerekeké és attól még, hogy a „mi csontunk korhadt már és itt a nyugdíj korhatár”, felnőttként is sokat tanulhatunk régi „barátainktól”, miközben az új generációnak bemutatjuk őket.

Kedvenc rajzfilmjeink "tanácsai, tanításai" az őszi-téli szezonra „Az időjós hiába hiteget, hatvan éve nem pipáltam ilyen hideget”:

Hétvégére:

„Kellene egy kis ökörség mára, fizessünk be egy körsétára.”

„Ne kezdj nekem alibizni, gyenge vagy mint a ribizli. Hogyha van laszta itten is, mehet az asztalitenisz.”

„Hű de havas ez a járda, betérek egy biliárdra.”

„Menjünk el az étkezdébe, a gyomromnak épp ez kéne.”

Karácsonyi időszakra:

„-Virágot is vigyél neki!
-Ugyan mit, virágot! Egy jókora csirkecombot vagy ilyesmit! Annak van értelme!”

„Akinél a pénzforrás el van apadva, annak nem futja, csak fapadra.”

„-Milyen furcsa dolgokat főzöl mostanában? Se sós, se édes, teljesen ízetlen.
-Mert még nyers!”

„Ha megkérdezték tőle, hogy milyen csokoládét szeret a legjobban, habozás nélkül fújta: a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét, a meztelen csokoládét, az egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes csokoládét, a keserű csokoládét, a csöves csokoládét, a mogyorós csokoládét, a tejcsokoládét, a likőrös csokoládét, a tavalyi csokoládét, az idei csokoládét, és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon.”

Szilveszter estére:

„Hé, ébresztő, ez nem szálloda, ha aludni akarsz, húzzál oda!”

„Igen emlékszem, de csak arra voltam készen, hogy a kérdést megemésszem. Mert csak részben voltam készen, nem egészen.”

Nátha szezonra:

„Tartsd szem előtt: az erős szervezet még az egészséget is képes legyőzni!”

„Jó, ha minél többen kapják meg a bajt, mert annál nagyobb lehet a gyógyultak száma.”

„Sosem szabad a lázat annyira enyhíteni, hogy a beteg kihűljön!”

Újév, fogadalmak:

„Feltűnési viszketegséged akkor múlik, ha a másikét kell vakarnod.”

„Ha az amputálást akarod gyakorolni, próbálkozz a százlábúval!”

Sulyok Georgina
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.