Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Medgyaszay István: aki megtervezte a 110 éve épült veszprémi színházat

2018. október 22. 4:00 // Forrás: ecoportmagazin.hu
Medgyaszay István keze nyomát a mai napig magán viseli Veszprém belvárosa – sőt, a Petőfi Színház tervezett rekonstrukciója révén a megyeszékhely egyik ikonikus épülete visszanyeri azt az arculatát, amit az építész annak idején megálmodott neki.

A budapesti építész 1877-ben született Benkó István néven (ezt később azért változtatta meg, hogy életben tartsa anyai nagyanyja férfiágon kihalt családnevét). Szakmáját apjától örökölte, aki kőművesből lett építőmester. Az atya halála után István a Magyar Mérnök és Építész Egylet támogatása révén tudta folytatni tanulmányait az Állami Ipariskola építészeti szakosztályán. Miután 1898-ban leérettségizett, ösztöndíjjal a bécsi Képzőművészeti Akadémia Otto Wagner által vezetett mesteriskoláján folytatta tanulmányait, miközben párhuzamosan a bécsi Műszaki Főiskola magasépítész szakán is tanult. 1902-ben iratkozott át a Budapesti Műszaki Egyetemre, ahol 1904-ben szerzett diplomát.

Az évszámokból kitűnik, hogy a veszprémi színház pályafutásának egyik korai megrendelése volt. Az épület megtervezésére 1907-ben kapott megbízást, és az anyagválasztáskor az akkor úttörő technológiának számító vasbetonhoz nyúlt. Az egy esztendővel később, pontosan 110 éve közadakozásból felépült teátrum Magyarország első vasbeton-szerkezetes színháza volt, amivel Medgyaszay megalapozta szakmai hírnevét.

A terveket kissé leegyszerűsítve a soproni színház egy évvel későbbi átépítésénél is felhasználta – a szintén Petőfi Sándor nevét viselő épület le sem tagadhatná, hogy a veszprémi konstrukció testvére. Az építőipar akkori állapotát egyébként jól jelzi a soproni rekonstrukció üteme: a régi színházépület újratervezésére 1908 áprilisában kérték fel Medgyaszayt, aki májusra a végleges kivitelezési tervekkel is elkészült, az építkezés maga pedig hat hónap alatt lezajlott: karácsonykor már fel is avatták az újjászületett teátrumot.

A következő években bőven akadt munkája Medgyaszaynak. Templomokat, iskolákat, lakóépületeket tervezett, 1912-ben pedig az Operaház rekonstrukciójával is őt bízták meg. Ugyanebben az évben visszatért Veszprémbe is, ahol a ma Laczkó Dezső nevét viselő Veszprém Vármegyei Múzeumot rajzolta meg.

1915-ben frontszolgálatra jelentkezett, és ugyanebben az évben megnősült: feleségül vette Martinovich Gabriellát. A világháborút követően számos lakóházat tervezett, és közben kivette részét a szakmai diskurzusból is: cikkeket publikált, előadásokat tartott az urbanisztika és az építészet különböző témaköreiben. Ismét visszatért régiónkba: ő tervezte az 1930-ban épített balatonalmádi Szent Imre templomot, ami az egyik utolsó munkája volt, mielőtt be kellett zárnia vállalkozását, a gazdasági világválság miatt ugyanis a korábban virágzó építőipar is összeomlott.

A harmincas évek második felében még dolgozott, a második világháborút követő politikai fordulat azonban végleg szűk keretek közé szorította az idős mestert: mivel az előző rendszer elismert alkotója volt, a kommunisták ferde szemmel néztek rá, és csak segédtervezőként kapott munkákat. 1959-ben, 81 évesen hunyt el.

Forrás: Ecoport magazin

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.