2019. július 21., vasárnap
Dániel névnap

Attól, hogy tudsz beszélni, még nem biztos, hogy kommunikálni tudsz!

  • Hétvezér
  • 2018.10.19
    04:00
  • http://www.she.hu/index.html
Már általános iskolában megtanultuk a kommunikáció fogalmát, annak folyamatát, de még az előtt megtanultunk beszélni. Sokan azt gondolják, hogyha mindkettőnek a birtokában vannak, akkor könnyen meg tudják magukat értetni a külvilággal. Ennek ellenére mégis rengeteg félreértés születik, vagy akár kapcsolatok mehetnek tönkre, csak mert nem tudjuk megfelelően kifejezni magunkat, vagy jól figyelni a másikra.

Mindig is érdekelt a kommunikáció. De ahogy ezt a mondatot leírtam el is gondolkodtam, hogy mit is értek azon, hogy a kommunikáció iránt érdeklődni. Hiszen minden nap kommunikálok, beszélek emberekkel. De mindezt megfelelően teszem? Tényleg tudok kommunikálni? A cikkemben éppen arról a sajnos ma már ritkaságnak számító kommunikációról beszélek, ami személyes kapcsolatokat használnak történik, és nem az online világban játszódik le.

Amióta a felnőttek világát élem, és dolgozó „nő” vagyok, többek között három fontos dolgot tanultam meg a szakmámból eredően is a kommunikációról. Ez a három tényező pedig a kérdezni; beszélni; és hallgatni. Bármily hihetetlennek tűnik, a maguk egyszerűségéből eredően, mégis a megfelelő kommunikáció használatához, ezek a dolgok tanulhatók. Én e három egyszerű dolognak az odafigyelésével a magánéletemben is könnyebben kommunikálok, érdekes dolgokat tudtam meg az általam már régóta „ismertnek hitt” emberekről.

Kérdezni!

Sokszor feltételezések vannak a fejünkben, de elfelejtünk kérdezni, és azt is, hogy sokszor egész mást érez beszélgető partnerünk, mint amit mi gondolunk. Ne próbálj meg belelátni a fejébe! Csak a saját fejeddel tudsz gondolkodni, máséval nem. Ha már „megtanultuk”, hogy kommunikációnk során kérdezni fontos, akkor már oda tudunk figyelni arra, hogy milyen kérdést teszünk fel egy beszélgetés során. Fontos, hogy lehetőleg ne eldöntendő kérdést tegyünk fel, amire igent vagy nemet lehet mondani, hanem nyitott kérdést, amit kifejtve kell megválaszolni.

Beszélni!

Ahogy fontos a kommunikáció során az, hogy én kérdezzek úgy az is fontos, hogy nem várhatom mástól, hogy kitalálja, mi van a fejemben. Nyilván nem tudja kitalálni. Sőt valószínű, hogy a célzásokból sem ért. Őszinte, egyenes kommunikáció - ez nagyon fontos. Mondd el, ha valami bánt! Ha valamit érzel. Ha nem érted a másikat.

Hallgatni!

Annyiszor elkövetjük azt a hibát, hogy amikor valaki beszél hozzánk, nem arra figyelünk, amit mond, hanem már azon jár az agyunk, mit fogunk válaszolni. Csakhogy közben nem halljuk meg a másikat. Próbáld ki, ha valakivel beszélsz, vedd figyelmen kívül a saját érzéseidet, gondolataidat, fókuszálj rá száz százalékosan! Arra, hogy ő mit mond, hogyan mondja, milyen szavakat használ, mit akar kifejezni. Nem olyan egyszerű először, mint amilyennek tűnik, kicsit gyakorolni kell, viszont nagyon megéri.

Rengeteg kapcsolat áll vagy bukik azon, hogyan kommunikálunk egymással. A jó hír, hogy tudsz ezen változtatni, csak figyelj jobban arra, hogy pontosan mit mondasz, és hogyan figyelsz a másikra!