Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C

Veszprém polgármestere az idősekre is odafigyel

2018. október 17. 14:18
Az idősek világnapját ünnepelte szerda délelőtt a Nyugdíjasok Életet az Éveknek Veszprém Megyei Egyesülete a megyei könyvtárban, ahol Porga Gyula Idősbarát Polgármester díjat vehetett át.

Az ENSZ javaslatára 1998 óta október 1-jén tartják az idősek világnapját. A jeles naphoz kapcsolódóan világszerte tartanak ünnepséget, s bár a konkrét rendezvény időpontja eltérhet, közös, hogy ezeken a találkozókon kifejezhetjük megbecsülésünket és tiszteletünket az idősek felé.

Vörösmarty ÉvaVörösmarty Éva

„Ez a tisztelet pedig magában foglalja a támogatást, a szeretetet és az elfogadást, azt, hogy ők is ugyanolyan hasznos tagjai a társadalomnak, mint a fiatalabbak. Szükségünk van nagyszüleink, szépkorú szeretteink bölcsességére, akik türelemre tanítanak minket. Ugyanakkor fontos, hogy mindenkiben tudatosodjon: az élet nem ér véget a nyugdíjazás után: meg kell találni a hétköznapok értelmét, amivel teljessé tehető az élet. Kívánom, hogy ebben segítse önöket a családjuk, találják meg a közös hangot, és szeressék magukat” – fogalmazott köszöntőjében Vörösmarty Éva, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke.

Demeter FerencDemeter Ferenc

Demeter Ferenc, a Veszprém Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetségének elnöke arról beszélt, fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk az idős emberek problémáira, hiszen a világban egyre növekszik a számuk, 2020-ra pedig akár több mint egymilliárdra is emelkedhet. Meglátása szerint a kormány által említett idősügyi stratégia részleteit érdemes lenne társadalmi vitára is bocsátani, hogy valós kép alapján tudjanak tervezni és így fejlődhessen tovább az ország. Az elnök felidézte, a mai idősebb generációnak bizony nem volt könnyű sorsa, hiszen a nagy világégések megpecsételték gyerekkorukat, később felnőttkorukban szinte minden elölről kellett kezdeniük, majd a rendszerváltás határozta meg már idős korukat, amit lehetett, mégis megtették az országért.

Szerencsére Veszprémben, illetve a megyében erős hátország épült ki az idősebb generáció mögé, s mindig számíthatnak a polgármester támogatására. A közgyűlés ezért is alapította meg az Idősbarát polgármester elismerést, mellyel ezúttal Porga Gyulának mondtak köszönetet a jelenlévők.

Az egyesület szerint a városvezetőnek meghatározó szerepe van abban, hogy biztonságos és tervezhető legyen az idős szervezetek működése, hogy rendezvényeikkel megjelenhessek a Veszprém Agórában, a megyei könyvtárban, a művelődési ház egységeiben. Veszprém azon kevés város egyike, ahol az idősekre is kiemelt figyelmet fordítanak, kikérik véleményüket, számítanak kezdeményező készségükre. A polgármester nemcsak a városban élő idős embereket támogatja, de a megyei szervezeteket is segíti, rendszeresen részt vesz a rendezvényeiken, munkája sok szempontból előrelendíti helyzetüket.

Porga az elismerést megköszönve úgy fogalmazott, a sikerhez nem egy ember kell, hanem egy egész csapat, így mindez az eredmény a nyugdíjas szervezetek, segítő intézmények, emberek érdeme is. „Veszprémben úgy tekintünk a közösségre, mint egy családra, egy családon belül pedig a legfőbb összetartó erő a bizalom. Egy város is csak úgy lehet erős, ha bizalomra épít, s ha mindenki megtalálja benne a szerepét – így a nyugdíjasok is. Ők a mi erőforrásaink, amit használva tudjuk építeni a várost” – mondta.

Az ünnepségen nemcsak a polgármester vehetett át elismerést, de a közgyűlés a megyei nyugdíjas szervezetek legaktívabb tagjait is jutalmazta. A rendezvényen a berhidai Búzavirág és Őszi Napfény Népdalkör működött közre.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.