Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kaloda-szelfi és rabomobil: elindult a Büntetés-végrehajtás road showja

2018. október 16. 4:00
Bilincsek kattantak, kalodák koppantak hétfő délután a Kossuth utcán: elindult a büntetés-végrehajtás szervezetének országos road showja, amelynek első állomása Veszprém volt.

A rendezvény célja, hogy az emberek betekintést nyerjenek a büntetés-végrehajtási intézetek világába: megismerve az intézet dolgozóinak munkáját, napi tevékenységeit, illetve a fogvatartottak körülményeit, szabályrendszerét, életvitelét, egy szórakoztató, ám rendkívül informatív esemény keretében.

Az érdeklődők bármilyen kérdésükre választ kaptak, a dolgozók készségesen válaszoltak, hiszen, mint megtudtuk: „ma nincs buta kérdés, mindenre lesz válasz”. Az idelátogatók megismerhették, kipróbálhatták, megfoghatták a felsorakoztatott eszközök bármelyikét: a börtönmúzeum kalodáját, a korhű derest és a Műveleti Osztály modern eszközeit is. Lelkes fiatalokkal telt meg a posta előtti tér, készültek a kaloda szelfik és a legbátrabbak egy „igazi rab bőrébe bújva” belülről is megnézhettek egy négy fő szállítására alkalmas, nem páncélozott rabszállító járművet.

A délutánon nem csak szemlélődni lehetett: a jelentkezőket, leendő dolgozókat toborzó standdal várták a büntetés-végrehajtás munkatársai, ahol a felvételi eljárásról és a karrier lehetőségekről is tájékozódhattak.

Veszprém számára nem idegen fogalom a börtön, hiszen a várbörtön története régre nyúlik vissza. Brányi Mária alpolgármester elmondta: fontosnak tartja, hogy az életnek ezt a területét is megismerjék az emberek, és ez a program egy kiváló lehetőség erre.

– Szó szerint jelen vagyunk a város életében. Szerencsére nem a negatív szenzációkkal és a köznyugalmat megzavaró eseményekkel váltunk híressé, hanem sokkal inkább a reintegrációs törekvéseink, eredményeink azok, amikre büszke lehet a város. A nálunk elhelyezett fogvatartottak azonkívül, hogy tanulnak, dolgoznak, olyan hasznos tevékenységeket is folytatnak, amelynek nyomán a város iskolái, óvodái, közterületei, temetői, templomai, egészségügyi és szociális intézményei megújulhattak – fűzte hozzá Németh Éva ezredes, a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka.

Az intézet 130 dolgozója napi munkájával, törvényes szolgálatellátásával járul hozzá a város békéjének, nyugalmának megtartásához. Ehhez a munkához feltétlen törvénytisztelet és kiemelkedő csapatmunka szükséges. Németh Éva elmondta, hogy aki szeretne, ehhez a csapathoz csatlakozni, szeretettel várják dolgozni, szolgálni együtt, a város biztonságáért.

Sulyok Georgina
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.