2019. június 27., csütörtök
László névnap

Nemzetközi pontszerző versenyre készül a Tornyos BBQ

Az Oliva étterem séfjének csapata a világ elsőszámú barbecue-szervezetének tállyai versenyén indul a hétvégén. Megkérdeztük, mire készülnek.

Az otthoni, civil/ hobbi-barbecue, valamint a hivatásos, vendéglátós barbecue-zás mellett létezik a barbecue-nak egy harmadik, dinamikusan növekvő ágazata: a verseny-barbecue műfaja. A barbecue-versenyeken a civilek és a vendéglátósok is képviseltethetik magukat. Ezeken a versenyeken precíz szabályrendszerek mentén történik a húsok elkészítése és megmérettetése. A világ első számú barbecue-szervezete, egyben a legnépszerűbb verseny-barbecue rendszer gazdája a KCBS (Kansas City Barbeque Society).

A verseny-barbecue-zás az elmúlt évek során Európában is nagy népszerűségre tett szert, így tavasztól őszig szinte minden hétvégén rendeznek valahol Európában KCBS-versenyeket.

Tavaly után immár második alkalommal lesz nemzetközi pontszerző verseny és fesztivál a Tokaj-Hegyalján, Tállyán. Ezen indul el baráti társaságából verbuválódott csapatával az Oliva étterem séfje, Tornyos Balázs.

A 37 csapatos versenyre bárki nevezhet, így a Tállya BBQ-ra Magyarországról, Hollandiából, Svédországból, Németországból, Ausztriából, Romániából, Belgiumból, Szlovéniából és Szlovákiából jönnek sütni. A csapatok 6 kategóriában küzdenek meg a dobogós helyezésekért. Az érmes helyezések mellett a legjobb csapat a 2019-es Jack Daniel’s világbajnokságra is szabadkártyát kaphat.

A Tornyos BBQ feje, a balatonalmádi Tornyos Balázs szerint komoly versenyről van szó, komoly indulókkal, van aki hivatásszerűen űzi a barbecue-t:

„Ez egy komoly, pénzdíjas verseny, amelyen nem valószínű, hogy nyerünk, de ha már egy kategóriát sikerülne megnyerni, nagyon boldog lennék.”

A séf hobbiból 5 éve vágott bele a barbecue-zásba, leginkább otthon, szabadidejében baráti társaságával süt az általa épített szmókerrel, amellyel nemrég az MVM Do It Yourself! – Csináld magad! pályázatán is nyert.

A Tornyos BBQ team (Tornyos Balázs, Kovács Zoltán, Nagy Ákos, Fabó Péter, Schuch Bence, Nyerges Róbert) 4 kötelező kategóriában mindenképp indul: csirkét, oldalast, pulled porkot és marhaszegyet sütnek, ezen kívül a szervezők által előkészített ajándékkosárból, a még előre nem is alapanyokból (mystery box) is készítenek valamit.

Az Oliva séfje szerint egyébként a barbecue-hoz nem kell más, csak smoker, rengeteg olvasás, türelem és egy tálca sör:

A barbecue-hoz nem kell más, csak smoker, rengeteg olvasás, türelem és egy tálca sör - vehir.hu

Ezt mondja legalábbis a most 17. szülinapját ünneplő Oliva Étterem séfje, Tornyos Balázs, akinek vezetésével heteken át különféle BBQ ételeket lehet megkóstolni az étteremben. Október 27-én lesz 17 éves Veszprém egyik ikonikus étterme, az Oliva.