Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gépekkel az edzés

2018. október 10. 12:00

Szép lassan jönnek hozzám a régi vendégeim, cimborák, akik anno megbíztak bennem, kicsi létem ellenére is. Régen, az edzéstervek, étrendek, és a dopping világa volt a fő téma. Most pedig már inkább az egészség, a fájdalommentes edzés, és a régi forma egy újfajta edzésfilozófiával, edzésterheléssel való elérése. Boldoggá tesz a tudat, hogy még most is hozzám fordulnak, keresnek, de nagyon nehéz egy olyasvalakit meggyőzni a calisthenic (saját testsúlyos edzés), vagy a ma oly divatos edzések, mint a cross training, Hot Iron, hatásosságáról, aki évekig csak a hatalmas súlyokban látta a megoldást, és az hozta meg számára az eredményt. Nagyon sok kérdést kapok például azoktól is, akik mindenképp a konditermekben akarnak maradni, vagy csak a gépekben bíznak, de a fájdalom és a szemléletváltás mást mondat velük.

Fontos kérdés, hogy a gépeken végzett edzés, megfelelő-e?

Nos, fontos tudnunk, hogy az edzőtermi gépek is olyasmi evolúciós fejlődésen mentek/mennek át, akár az autók vagy számítógép rendszerek. Nem lehet összehasonlítani egy ’74-es teremfelszerelést, egy ’88-assal, és végképp nem egy mai modern teremével. (és nem a klímára, a srácok hajára és a tükörben magukat fényképezgető fitneszlédikre gondolok).

Alapvetően én a gépes edzést nem tartom jó dolognak. Mint a funkcionális edzés egyik nagy híve, vallom, hogy igazán erős, egészséges izmokat, inakat, ízületeket, csak a saját testünk megmozgatásával, és a szabad súlyok megfelelő arányával érhetünk el. Mint a Crossfit híve, pedig vallom, hogy az az igazán fitt, aki magas pulzusszámon - félig a halálán - is képes teljesítményt leadni. Nem gondolom, hogy gépekkel kellene feszegetnünk az ízületeinket, hisz ha a gépet nem a mi alkatunkra lőtték be, akkor ez történik. Az ismétlések oltárán, például a szegény delikvens, akit ráültettek egy mellrőlnyomó gépre, nem is sejti, hogy kinyírhatja a vállízületeit. Vagy beülnek egy bicepszgépbe, és frankón, nem értik, hogy mitől van ínhüvelygyulladásuk. De ha ez sem elég, akkor az is egy nagy gond, hogy a gépeken végzett edzés nem terheli, tehát nem is fejleszti a támasztó izmokat, amik az életben egy hasonló mozgásnál pedig nagyon is kellenek, ennek hiányában pedig önveszélyes lehet a mozdulat.

Nézzünk egy hétköznapi példát:

Ibolyka hosszas, évekig tartó lelki vívódás után erőt vesz magán, és lemegy az edző terembe, mert most aztán már elég az eddigi léha, lusta, életből, jövő nyáron három számmal kisebb bikini a cél, amikor Sáriékkal - a pesti rokonokkal - az olasz tengerpartra utaznak. Na, szóval lemegy, ahol aztán szépen, becsületesen edzeget hónapokat gépeken, mert a pultos-edző-takarító-recepciós lány azt mondta neki, hogy így biztonságosan edzhet, nem kell félnie semmitől. Mivel még az étkezésére is odafigyel, még az alakja is egyre jobb, már-már büszke is magára, ami, valljuk be, jogos. Mivel, az erőnléte már ettől is sokat javult, így aztán bátrabban mozdul, fordul, teszi mindennapos dolgát. Egy napon elmegy a Tescóba bevásárolni, és mert ő már fit, bátran teleteszi a bevásárlókocsiját. Térül-fordul a kocsival a forgatagban, egyszer csak hirtelen megfordul, mert túlszaladt a margarinon. Abban a pillanatban meglett a baj! Mivel a hátát, karját Ibolykánk megedzette, így nagyobb erővel, lendülettel hajtotta végre a manővert, mint amire a gépek által elhanyagolt gerinctámasztó, mozgató, törzsmerevítő izmok inak fel voltak készülve. Mire Iboly megkaparintotta a margarint, addigra a mosolya már nem volt őszinte. Rendesen meghúzta magát, és nem értette, hogy mitől lett ez, hisz a teremben, ennél komolyabb súlyokat is meg tudott mozdítani fájdalom nélkül.

A véleményem tehát az, hogy ne hagyatkozzunk csak a gépekre, legyenek azok bármilyen kényelmesek, csilli-villik! Ha mégis ezt választanánk, kérjük ki hozzáértő edző, szakember véleményét, aki nem csak egyszer, hanem, ha kell, minden alkalommal ránk állítja az adott masinát, és elmondja, hogy mire figyeljünk a mozgássor alatt! Mert arra is figyelni kell ám!

Egy jó hír a végére. Nálunk, Veszprémben, a saját tapasztalatom szerint is van ilyen terem, ahol, nem csak hogy folyamatosan fejlesztik a gépeket, hanem a tanács is nagyon jó, amit mellé kapsz.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.