Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C

Hányszor kezdjem még újra?

2018. október 8. 12:00
Valahogy folyton a startvonalra kerülünk. És akkor most hogyan induljunk el újra? És merre? Egyébként meg, tényleg olyan rossz dolog ez? A harmadik alkalommal megrendezett, újrakezdés téma köré felhúzott TEDxBenedekHegy konferencián jártunk, és kaptunk a kérdésekre néhány választ.

Például, hogy egy ideig nyugodtan mara

Bocs, törlés. Újrakezdem. Mert lehet, ez így kicsit in medias res lenne. Meg amúgy is, az egész életünk újrakezdések sorozata, úgyhogy miért ne? Újrakezdünk, amikor iskolát választunk. Amikor szakítunk. Amikor a főnök nem hiszi el, hogy mi vagyunk a legjobb munkaerő, és kirúg. Vagy amikor rájövünk, hogy ő a nem túl jó főnök, és otthagyjuk.

Pusztai Ádám kurátor is tudna mesélni újrakezdésrőlPusztai Ádám kurátor is tudna mesélni újrakezdésről

Meg amikor van egy nagyszerű ötletünk, belevágnánk, csak nem kapjuk meg hozzá a licenszet. No igen, a TedxBenedekHegy ötletgazdáinak is megvan a maguk újrakezdős sztorija. Tudtátok például, miért ez a veszprémi konferencia neve? Mert az első meg a második ötletet, a TEDxVeszprém-et és a TEDxKirálynékVárosa-t a licenszadók megtorpedózták.

Szóval, mindenkinek megvan a maga újrakezdős sztorija. Ismételten a startvonalra állni gyakorlatilag a hétköznapjaink részét képezi, és teljesen mindegy, hogy ez külső nyomásra történik vagy egy belső reflexió eredménye, többnyire rettegünk tőle. Pedig lehet, csak a gondolkodásunkat kellene megváltoztatnunk. De erről egy ici-picit később. Az viszont biztos, hogy a konferencia tíz előadója ugyanúgy járt ebben a cipőben, ugyanakkor tudják, győztesként is ki lehet kerülni a szituációból. A tapasztalataikat pedig meg is osztották a világot jelentő piros ponton, úgyhogy íme, álljon itt egy kis útmutató újrázáshoz meg kezdéshez.

Bagi ZsuzsiBagi Zsuzsi

Maradj a padlón!

A legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, mikor padlóra kerülsz, hogy a motivációs videókra hallgatva megtagadsz minden negatív érzelmet. Az elnyomott érzelmek csak a visszájára ütnek, és így kizárod magad abból a tanulási folyamatból, amit az újrakezdés jelent. Úgyhogy amikor a következő alkalommal kapsz egy gyomrost az élettől, maradj nyugodtan a padlón. Ember vagy, nem szuperhős. Gondold át, hogyan tudnád elengedni a kötelességeid pár napra, hogy mi adja a legnagyobb energiát és kikre támaszkodhatsz, mert ezek fognak ténylegesen kihúzni a gödörből. (Bagi Zsuzsi: 3 nap pizsamában)

Élj a saját recepted szerint!

A főzés jó metafora arra, hogyan tanulunk, kiváltképp újrakezdéskor. Csinálsz valamit, elrontod, nekifutsz újra, ismét elrontod. De lehet, a hiba a gépezetben éppen az, hogy nem a saját módszered szerint dolgozol. Miért akarod mások életét jobban élni és mások szabályait alkalmazni magadra? Ne tedd! Különcnek lenni jó! Élj a saját szabályaid szerint, tanulj a hibáidból, találd meg az erősségeid és sikeres leszel. (Kölkedi Krisztián: Élj a saját recepted szerint!)

Érdemes volt figyelni a konferanszié inspiráló gondolataira isÉrdemes volt figyelni a konferanszié inspiráló gondolataira is

Csapatban sokkal egyszerűbb!

A vállalkozói lét tele van kudarcokkal, és a siker sokszor nem a szerencse kérdése, hanem a kitartásé. Fogadd el, hogy a kudarcok nem elkerülhetők, mert az előre sokszor lefelé van. Tudd azonban, hogy amikor a gödörben vagy, egy szűk résen át látod a dolgokat, és ilyenkor mindennél fontosabb, hogy legyen melletted egy támogató közösség, akik segítenek kibontakozni. Mert nélkülük csak olyanok vagyunk, mint a fejlődés genetikai kódjával ellátott virágok: a termőföld helyett az asztallapra szórt virágmagok száraz magok maradnak, tele lehetőségekkel. (Medgyesi Zoltán: A kapcsolati hálód ereje)

Ne újrakezdd, újrafolytasd!

Az, hogy az újrakezdésre nincsen szinonimánk, a hozzáállásunkat is megpecsételi és eleve félelmetes és negatív jelentéssel ruházza fel a szót. Pedig az újrakezdés egyáltalán nem azt jelenti, hogy megint a nulláról indulsz. Valójában az újrakezdés idejére már rengeteg tudással rendelkezel, amire építhetsz is, és talán ezek a tapasztalatok vezettek arra, hogy belevágj olyasmibe, amire régóta vágysz. Szóval válts nézőpontot, és az újrakezdést ezentúl hívd inkább újrafolytatásnak! (Mészégető Marcsi: Újrakezdés vagy újrafolytatás?)

Ne akarj túl nagyot markolni!

Ha van az újrakezdéshez köthető specialitás, a mozgással kapcsolatos ígéretek biztos ide sorolhatók. A jellemző attitűd persze az, hogy sokat akarunk és azonnal. Na, ez a biztos kudarc receptje. De van a sikerre is recept? Igen. Balatoni-Huber Vera jógaoktató úgy hívja, a KÉK módszer = Kezdd kicsiben!, Égesd hozzá valamihez!, Kitüntetést érdemelsz. Adj csak egy percet magadnak, de amit csinálsz, azt csináld rendszeresen, és jutalmazd meg magad az erőfeszítéseidért. (Balatoni-Huber Vera: Újrakezdjük, de miért hagyjuk abba?)

Vállalj kockázatot!

Kölkedi Krisztián szerint ha mindig a könnyebb utat választod, soha nem fogsz célba érni, ezzel a gondolattal pedig Battay Máté és Tóth Patrik is egyetért. Kockáztatni egyet jelent azzal, hogy mindent felteszel egy lapra: a biztonságérzeted, a javaid, a megítélésed. Ez valóban roppant félelmetes, a sikeres emberek azonban sikeres kockázatvállalók, akik minden bizonnyal tudják, hogy a pakliban az újrakezdés is benne van – mégis vállalják. Mert a legnagyobb kockázat az, ha nem kockáztatsz. (Battay Máté & Tóth Patrik: A legnagyobb kockázat)

Kárpáti TímeaKárpáti Tímea

IDŐNKÉNT TÉNYLEG KEZDJÜK ÚJRA!

Az talán a fentiekből is kiderült már, hogy a restart minden nyavalyájával együtt is a fejlődés egyik módja. Lehet, hogy nehézkes és mindent rombol, de néha épp erre van szükség. Úgyhogy végszóként álljon még itt három példa a maradék három előadótól.

Kárpáti Tímea elmondása szerint 10-ből 8 ember nem elégedett a munkájával, mégsem vált. Miért? Mert amikor munkáról beszélgetünk, a sikerekről nem ejtünk szót, csak panaszkodunk. Nincs inspirációforrás – és ez az álláshirdetésekre is igaz. Bele vagyunk ragadva a régi sémákba. Talán ideje lenne megváltoztatni őket. (Kárpáti Tímea: Tudsz egy jó állást?)

Livits Réka vizuális facilitátor ötletes rajzokkal jegyzetelt az előadások alattLivits Réka vizuális facilitátor ötletes rajzokkal jegyzetelt az előadások alatt

Győri Betti profi illuzionista. Tudja, a nézők azt látják, amit ő láttatni akar. Persze attól még a függöny mögé akarnak nézni, hogy leleplezhessék az átverést. A közösségi média illúziójánál ez miért nincs így? Pedig ott is nyomhatnánk időnként egy reset gombot. Már ha nem illúzió az egész újrakezdés is. (Győri Betti: A másik illúzió)

Apropó, illúzió. Néha nem erről szól az egész én-márkázás is? Mutasd meg, milyen vicces, laza, boldog vagy! Amilyen a valóságban talán egyáltalán nem. Kettőzd meg a személyiséged, építs kultuszt, és akkor a márkád is sikeres lesz. Tényleg így kéne? Czagány Alexandra szerint nem. Mert ha egy kultuszra építesz, az előbb-utóbb felfalja a személyiséged, és a hirtelen jött népszerűség sosem fogja pótolni a valódi tudást. Akkor is lehet hangod, ha teljesen csendben maradsz. Nem kell neked is ordítanod a zajban. (Czagány Alexandra: Te is lehetnél, miért nem vagy?)

A 2018-as TEDxBenedekHegy előadásai hamarosan online is elérhetőek lesznek.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Egy passiójátékon a néző sohasem tud úgy részt venni, mintha egy egyszerű színházlátogató lenne, aki csupán a színészi játékra alapozva engedi, hogy magával ragadja a történet. Ilyenkor az ember valóban be akar futni a játéktérre, félrelökni a római katonákat, szétvágni a farizeusok közt és megmenteni Jézust. De aztán mégsem teszi, ahogy kétezer évvel ezelőtt Júdeában sem tette senki. Csak sodródik a tömeggel, miközben kezdi megérteni az ünnep igazi üzenetét. Ahogy az Veszprémben is történt virágvasárnap délután. 2024. március 25. 16:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.