2019. május 24., péntek
Eszter névnap

Ingázás és klasszikus zene

Mivel nem Veszprémben élek, rakenyszerulok az ingazasra. Napi két órát töltök buszon, de nem állítom, hogy bánom.

Sokan élik meg időpocsekolasként az ingázást, pedig értelmesen is fel lehet használni a buszon vagy vonaton töltött perceket. Például olvasással, meditációval: olyan dolgokkal, amikre talán nem szánnánk időt, ha nem lenne egy-egy utazással töltött óránk. Én éveken át faltam a könyveket, mig bejutottam a munkahelyemre, illetve onnan haza. Mostanában eléggé besűrűsödött az életem a veszpremunk.hu indulásával járó feladatok miatt, emiatt is csökkent a nyomtatott betűk iránti étvágyam, és egyre inkább rászoktam a komolyzenére.

Lehet valami abban, amit a nagyokosok mondanak, hogy a klasszikus zene jó hatással van a szellemi egészségünkre. Sokatmondó volt az a kísérlet, amikor növényekkel pakoltak körbe egy hangfalat, és míg a zúzós rockzene hatására a növények az ellenkező irányba fordultak, a klasszikus zene hallatán viszont a hangszóró felé kezdtek nyújtózni.

Szóval én kifejezetten örülök, hogy a munkahelyem és az életterem gyalogosan nem leküzdhető távolságra van egymástól : a hazautat fel tudom használni arra, hogy lecsengjen a munkahelyi pörgés, átálljon az agyam a szabadidős üzemmódra, és egy kis Csajkovszkijjal (ez nem egy posztszovjet vodkamárka) kimossam a stresszt a fejemből.

A recept bevált: egy óra zenehallgatás után érezhető a változás, a muzsika ellazít, kisöpri a munkával kapcsolatos agymenéseket, a szervezetem adagio-ra vált.

Klasszikus zene és ingázás: két olyan dolog, amit sokan szívesen kihagynak az életükből. Pedig tudatosan megélve mindkettő segíthet abban, hogy a munkahelyi gondokat le tudjuk tenni, ne cipeljük haza magunkkal, és a szabadidőnkben tényleg azzal foglalkozzunk, ami nekünk fontos.

U.I.: a cikket buszon ülve, mobilon írtam, a Spotify Easy Classical listáját hallgatva (legyünk autentikusak!). Az ékezetek esetleges hiánya kivételesen a koncepció része: nem szándékos, de nem akarok utólag, számítógépen belenyulni a szövegbe.