2019. június 18., kedd
Levente névnap

Az idősek napját ünnepelték

Az idősek napját ünnepelték hétfő délelőtt a Veszprém Agórában. A rendezvényen Porga Gyula polgármester is köszöntötte az egybegyűlteket.

Október 1-jét 1991-ben nyilvánította az idősek világnapjává az ENSZ. A XX. század egyik legnagyobb eredménye, hogy a folyamatosan fejlődő egészségügyi ellátás meghosszabbította az életet és jelentősen csökkentette a csecsemő- és gyermekhalálozás arányát. A társadalom a változásra azonban ellentétes irányú választ adott: egyre kevesebben születnek, így az évek előrehaladtával folyamatosan nő az idősek aránya.

Az idősek világnapja erre is hivatott felhívni a figyelmet: minthogy egyre többen érik meg az időskort, fontossá vált, hogy az embereknek lehetőségük legyen az évtizedek során felhalmozott tudásukat és tapasztalatukat hasznosítani, kamatoztatni. Veszprémben szerencsére nagy hagyománya van a nyugdíjas klubok, egyesületek működésének, melyeken keresztül az idősek aktív tagjai maradhatnak a közösségnek, értékes, alkotó munkájukkal színesíthetik és gazdagíthatják közös szellemi örökségünket.

Az elmúlt években pedig további lehetőséggel bővült azok mozgástere, akik nyugdíjas éveiket is aktívan szeretnék tölteni: a nyugdíjas szövetkezetek létrejöttével nemcsak kulturális, hanem gazdasági értéket is teremthetnek azok, akik negyven-ötven dolgos év után sem szeretnék a hintaszékben tölteni napjaikat.