Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Minden veszprémi sikere az európai virágverseny

2018. szeptember 26. 4:00
Arany minősítéssel tért haza Írországból, az Entente Florale Europe díjkiosztójáról a veszprémi küldöttség. Porga Gyula polgármester kedden számolt be a sajtónak az eredményekről.

A polgármester elmondta, hogy Magyarországot Veszprém mellett Lajoskomárom képviselte az európai megmérettetésen. Veszprém arany, Lajoskomárom ezüst minősítést kapott a nemzetközi zsűritől, akik nem rangsort állítottak fel, hanem arany, ezüst és bronz minősítéseket adott át. Az idei mezőny erősségét jelzi, hogy a zsűri csak arany és ezüst minősítéseket adott. Ezek mellett különdíjakat is osztottak: Veszprém a Kolostorok és kertek programmal nevezett, és el is nyerte a városi közterület-megújítás különdíját.

Porga hangsúlyozta: a szép siker nem egy emberhez kötődik, a közösségünk ereje mutatkozik meg egy ilyen elismerésben.

„Már amikor a magyar versenyre készültünk, akkor is látszott, hogy a civil szervezetek, intézmények, cégek aktívan kivették a részüket, és ez az európai versenyen is egyértelműen megjelent, ennek is köszönhetően nyertük el az arany minősítést."

A zsűri nem a virágok számát értékelte, hanem azt a stratégiát figyelte, amit a város a közterületeivel, parkjaival kapcsolatban érvényesít, és az is fontos szerepet kapott a mérlegelés során, hogy a városlakók és vállalkozók miként veszik ki a részüket: a magánkertekben, ipari területeken miként jelenik meg ez a filozófia.

"Az, hogy Veszprémben milyen minőségűek a közterületek és a magánterületek, az a veszprémieket minősíti: magas elvárásokkal vannak a városuk kinézetét illetően, és az önkormányzat ennek az igénynek próbál megfelelni" - mondta a polgármester.

Az európai versenyen nyolc ország képviseltette magát, a már említett magyar települések mellett Ausztriát Dienten, Csehországot Poříčí u Litomyšle, Németországot Vrees és Papenburg, Írországot Inistioge és Dungarvan, Olaszországot Ingria és Cabella, Szlovéniát Črna na Koroškem és Zreče, míg Belgiumot Nivelles és Beveren képviselte. Veszprém mellett Dungarvan kapott még különdíjat, őket az éghajlatváltozás mérsékléséért jutalmazták.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.