Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Európa kulturális közösség építése kezdődik

2018. szeptember 19. 4:03
Kedd délelőtt tartották Veszprém új kulturális projektjének nyitórendezvényét. A projekt vezető partnere Veszprém Város Önkormányzata, a partnerség körében pedig észt, francia, osztrák és szlovén szervezetek találhatók. A hivatalos megnyitó keretében a projekt céljának megismerésén túl bepillantást nyerhettünk a projektben résztvevő országok kultúrájába.

„Nemcsak várost és épületeket, de közösséget is kell, hogy építsünk” - fogalmazott Porga Gyula polgármester a „Tárd fel európai kulturális örökségedet” című projekt nyitórendezvényén. Akár ez is lehetne a nemzetközi kulturális partnerség szlogenje, hiszen ez a program nemcsak a helyi, de Veszprém európai közösségét is erősítheti, ugyanis a projekt 5 partnerváros közreműködésével valósul meg: Ptuj (Szlovénia), Eisenstadt (Ausztria), Saumur (Franciaország), Tartu (Észtország), Veszprém (Magyarország).

Az Európai Parlament döntése alapján ebben az évben különös figyelmet kap a kulturális örökség európai identitást erősítő szerepe. Ennek szellemében indult útjára a „Tárd fel európai kulturális örökségedet” (ENriCH) című „Európa a Polgárokért” projekt, melynek fő célja az európai szinten is jelentős helyi kulturális örökség feltárása és megőrzése, valamint az uniós ismeretek gyarapítása és népszerűsítése.

Porga Gyula köszöntőjében elmondta, hogy mind Veszprémnek, mind partnervárosainknak fontos, hogy az elődeink által ránk hagyományozott gazdag kulturális örökségünket megéljük, és általuk városunkat élővé, élhetővé tegyük. Az ENriCh pályázat elsősorban a fiatalokat vonta be a pályázat megvalósításába. A 18 hónapos együttműködés során a helyi döntéshozók és főként a fiatalok különböző témájú nemzetközi eseményeken közösen fedezik fel és értelmezik az európai kulturális örökség kifejezést.

A rendezvények nemcsak hivatalos programokból állnak majd, hanem kötetlen beszélgetésekből is, ami sokkal fontosabb a projekt sikeres megvalósításának szempontjából. A projektben résztvevők közösen gondolkozva és javaslatokat megfogalmazva a projektpartnereknek építhetik a városok közötti kapcsolatot és tehetik pezsgőbbé a kulturális életet.

A nyitórendezvény további részében Mészáros Zoltán, az EKF pályázat programigazgatója mutatta be Veszprém gazdag kulturális életét, majd a projektben szereplő többi város mutatkozhatott be.

Krónusz-Riskó Annamária
Kovács Bálint
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. tegnap 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  tegnap 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  tegnap 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.